Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Povede po Kimovi KLDR exvelvyslanec z Prahy? Mocný strýc může změřit síly s „princeznou“

Autor: Markéta Mikešová - 
29. dubna 2020
17:05

Zprávy o možné smrti severokorejského vůdce Kim Čong-una rozvířily debaty o tom, kdo by se postavil do čela země místo něj. Nejčastěji se ukazuje na jeho sestru Kim Jo-čong, ale křehká „princezna“ není jediným kandidátem. O vedení země by se mohl ucházet strýc diktátora Kim Pchjong-il, který až do konce loňského roku působil jako velvyslanec KLDR v Česku. Nedávno se vrátil do své vlasti a podle některých názorů má větší šance než Kim Jo-čong. Korejci nicméně stále trvají na tom, že s Kim Čong-unem nic není.

Příběh Kim Pchjong-ila je skoro stejně zajímavý jako samotného Kim Čong-una. Ukazuje totiž, k jak intenzivním mocenským bojům v Severní Koreji dochází. Strýc současného diktátora je synem zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena a ženy jménem Kim Song-e. Napůl tedy sdílí krev s bývalým vůdcem země Kim Čong-ilem, otcem Kim Čong-una.

Příliš velká bratrská láska mezi oběma muži nikdy nepanovala. Kim Čong-il neměl s Kim Pchjong-ilem příliš společného, navíc mu zazlíval, že má odlišnou matku. Kim Ir-sen se s Kim Song-e oženil po smrti své první manželky, byla to jeho sekretářka. Traduje se, že spolu měli poměr ještě v době, když žila jeho první žena, ale to je dnes historií.

Každopádně Kim Čong-il trpěl averzí jak ke své maceše, tak bratrovi, kterého mu přinesla. Tato averze se ještě zvýšila, když se projevilo, že Kim Song-e má vlastní mocenské ambice. Být pouhou manželkou diktátora jí nestačilo, chtěla, aby se příštím vůdcem země stal její syn Kim Pchjong-il a ne Kim Čong-il, kterému „trůn“ náležel automaticky jakožto prvorozenému synovi Kim Ir-sena.

Skočíme-li v čase, oba bratři spolu nějaký čas zápasili, až nakonec Kim Čong-il získal na svého sourozence dostatek „kompra“ (stál tehdy v čele Oddělení pro propagaci a agitaci, tak s tím neměl problém) a donutil jejich otce, ať jej oficiálně určí jako svého následovníka. Kim Ir-sen tak učinil a větev, které byl součástí Kim Pchjong-il, prohlásil za vedlejší.

Půlku života strávil ve střední Evropě

Jakmile měl Kim Čong-il všechnu moc ve svých rukou, poslal své nevlastní sourozence za hranice a macechu uzavřel do domácího vězení. Kim Pchjong-il tak skončil v diplomatických službách, což Kim Čong-ilovi vyhovovalo – byl uklizený, tudíž nemohl mluvit do dění doma v Severní Koreji. Navíc v mládí studoval na Maltě, takže již zkušenosti ze zahraničí měl.

Kim Pchjong-il postupně působil jako severokorejský velvyslanec v Jugoslávii, Maďarsku, Finsku, Bulharsku a nakonec v lednu 2015 nastoupil do České republiky. Novinové články byly tehdy plné fotografií, jak od něj prezident Miloš Zeman přebírá pověřovací listinu. Oba muži spolu dokonce byli na soukromé schůzce.

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě nového velvyslance KLDR Kim Pchjong-ila, strýčka současného severokorejského vůdce. (2015) Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě nového velvyslance KLDR Kim Pchjong-ila, strýčka současného severokorejského vůdce. (2015) | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Post velvyslance v ČR vykonával Kim Pchjong-il do listopadu loňského roku. Kim Čong-un jej tehdy odvolal a nahradil mužem jménem Ču Won-čchol, který čirou náhodou mluví plynule česky, v Praze v mládí totiž studoval. Důvod této výměny není dosud veřejně známý, ví se jen, že Kim Pchjong-il se vrátil domů, do Severní Koreje, odkud byl de facto vyhnaný.  

Roli u předání moci může hrát pohlaví

Přítomnost Kim Pchjong-ila nyní budí v KLDR velkou pozornost. Lidé nezapomněli, jakou mocí disponoval, než se ocitl v exilu. O pozici vůdce země již jednou usiloval, tak proč ne znovu? Podle experta na Severní Koreu Johna Blaxlanda má dokonce velké šance, a to nejen proto, že fyzicky připomíná svého otce Kim Ir-sena, kterého Severokorejci vnímají jako poloboha. Je to proto, že na rozdíl od sestry Kim Čong-una je mužem.

„Rozhodně to (návrat Kim Pchjong-ila na scénu, pozn. red.) může zkomplikovat evidentní aspirace Kim Jo-čong. Ale hlavně to ukazuje očekávané – armáda, společnost i Kimova rodina nechce opustit patriarchální zřízení,“ uvedl Blaxland pro televizi ABC.

Pohlaví zmínil i australský bezpečnostní analytik Malcolm Davis. „Kim Jo-čong se rozhodně pokusí post získat, ale jestli různé severokorejské frakce přijmou ženu, není jisté,“ hodnotí situaci.

Kim Jo-Čong má každopádně výhodu v tom, že je Kim Čon-unovi pokrevně blíž a jistou roli v současném zřízení již hraje. Obecně proto většina sázek padá spíše na ni. Objevily se rovněž názory, že pokud by Kim Pchjong-il měl opravdové mocenské ambice, Kim Čong-un by se s ním už dávno vypořádal. Jednoho svého strýce ostatně už nechal popravit.

Absence Kim Čong-una? Možná se skrývá před koronavirem

Všechno jsou to ovšem spekulace, které dost možná vůbec nebudou platit. Jižní Korea stále trvá na tom, že Kim Čong-un je v pořádku a nijak nehrozí, že by opouštěl svou pozici.

„Vláda ví, kde se Kim Čong-un nachází,“ uvedl v úterý jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul, informuje server Bloomberg News. Podle něj je sice pravda, že diktátor ještě nikdy nevynechal oslavu narozenin svého zesnulého dědečka, je ale třeba brát ohled na to, že svět bojuje s pandemií. „Vzhledem k současné (koronavirové) situaci mi to nepřijde zvláštní,“ dodal ministr, čímž naznačil, že Kim Čong-un se pouze skrývá před nákazou.

Diskuze o aktuálním stavu severokorejského vůdce se rozvířily poté, co asijská media přinesla zprávu, že Kim Čong-un podstoupil operaci srdce, která nedopadla dobře. Jedna varianta uváděla, že je po smrti, druhá, že se nachází ve vegetativním stavu.

villon ( 30. dubna 2020 10:11 )

Lihoš bi mu mohl dělat odborného poradce přes hulení, chlast a sprostý nadávání když dojdou argumenty.

.tg.bb ( 30. dubna 2020 02:48 )

slafa ( 29. dubna 2020 23:39 )

Zeman by mohl vypomoci ma dloholetou experiance a mohli by ho i vypustit raketou do neznama

offline ( 29. dubna 2020 22:52 )

A kdyby přece jen ne, tak se stejně nikdy nikdo nedozví, co se vlastně stalo.

krkonos500 ( 29. dubna 2020 20:43 )

marmaty idol

Zobrazit celou diskusi