Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejzáhadnější smrt 20. století. Jana Masaryka připravila o život vražda, sebevražda, nebo nešťastná náhoda?

10. března 2021
06:05

Přesně před 73 lety bylo na nádvoří Černínského paláce nalezeno mrtvé tělo ministra zahraničí Jana Masaryka. Od té doby se vedou mohutné spory, jak se tam dostalo a kdo za to může. Každopádně tak skončil pozoruhodný život navenek bodrého a zábavného chlapíka, který však v sobě skrýval mnohé démony. Byl synem největšího intelektuála své doby, ale sám ani nedodělal maturitu.

Jan Masaryk měl v sobě už od narození velký rozpor. Jeho rodina očekávala, že půjde ve stopách rodičů (otec profesor a poslanec, pozdější zakladatel Československa; matka umělkyně s velkou snahou pomoci feministickému hnutí). On však nebyl schopen obrovská očekávání naplnit a jeho dětství tak prý bylo protkané přetvářkou a lhaním. „Úroveň domácnosti mého otce byla příliš vysoká,“ vzpomínal později. „To byl samý Schopenhauer, Nietzsche. Viděl jsem, že se do těch vysokých sfér nehodím. Odešel jsem do světa a protloukal jsem se všelijak."

Nakonec přece jen zamířil do politiky a po boku nového prezidenta Edvarda Beneše musel podstoupit nejtěžší zkoušky, které náš národ postihly ve 20. století. Mnichovskou zradu, nacistickou okupaci, komunistický převrat v únoru 1948. V té době se začal chovat tak, že ho přátelé nepoznávali. Nikdo nedokázal pochopit, proč se on – demokrat a syn TGM – přátelí s Klementem Gottwaldem a komunisty v lecčems brání. Ostatně, on sám na to doplatil velmi rychle. Jeho smrtelný pád z okna přišel jen dva týdny po únorovém převratu, a ať už byly jeho okolnosti jakékoliv, je v podstatě jisté, že právě komunistické převzetí moci hrálo zcela zásadní roli. 

Další otazníky kolem života a smrti Jana Masaryka rozebírá nová epizoda pořadu Životy slavných. Bude řeč třeba i o jeho slavných milenkách, nebo psychickém onemocnění. Podívejte se na ni zde:

rudne ( 10. března 2021 12:53 )

Vždyť se od začátku ví že byl vyskočen z okna Černínského paláce tak co řešíte!!!!

pemek ( 10. března 2021 10:07 )

aspoň si nedávej přezdívku dobrý člověk, když jsi primitivní sprosťák a hlupák.

Andrejko Bures ( 10. března 2021 08:00 )

Nestastnou nahodou vypadl z okna. To senepohodlnym lidem stava pomerne casto.

Zobrazit celou diskusi