Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Největší tajemství Boženy Němcové odhaleno! Byla z rodu Zaháňských?

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
3. ledna 2023
05:00

Vlasy, kosti a srdce. DNA vzorky z těchto ostatků potřebovali vědci, aby konečně rozsekli jednu z největších záhad v českých dějinách. Božena Němcová, svým vlastním jménem Barbora Panklová, měla být totiž údajně dcerou Dorothey von Biron, tedy sestry Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Co dokumetaristé a vědci zjistili, prozradil pro Blesk Podcast režisér Ivan Bareš.

V roce 2007 dostali dokumentarista Ivan Bareš a badatel Zdeněk Lenc z Muzea Boženy Němcové v České Skalici 10 vlasů pro to, aby konečně zjistili, jestli je spisovatelka šlechtického původu, jak se dodnes spekuluje. O svém putování za pravdou natočil pro Českou televizi dokument Tajemství života Boženy Němcové.

Výhody jako pro šlechtu

Doposud se nepodařilo objasnit, jestli se Terezii a Josefu Panklovým narodila Barbora skutečně 4. února 1820. Dobové dokumenty se totiž liší. Další domněnky pak budí neobvyklá přízně, které se dívenka dočkala v Ratibořicích, kam se rodina kočího přestěhovala. Kněžna Kateřina Vilemína Zaháňská totiž nechala Barboru učit a dala dívence přístup i do zámecké knihovny, což bylo podle Ivana Bareše pro dívku tak prostého důvodu opravdu zvláštní!

Video  Blesk Podcast: Největší tajemství Boženy Němcové odhaleno! Byla z rodu Zaháňských?  - pdc, bp, Jedlička, Chebotareva
Video se připravuje ...

"Kněžna Zaháňská jí vypůjčila kočáry na svatbu, když se brala Josefa Němce a dala jí jako osobní dárek náušnice. Když měla Božena Němcová pohřeb,tak se ho účastnili zástupci šlechty, což nahrává právě té teorii, že tam něco není úplně v pořádku," upozorňoval v podcastu filmař na další nejasnosti. Dlouhé roky se tradovalo, že Božena Němcová je nemanželská dcera Dorothey von Biren, mladší sestry kněžny Zaháňské. Kateřina Vilemína nemohla mít kvůli komplikovanému porodu děti, a proto si měla osvojit dceru své sestry - Barboru Panklovou.

Srdce srdečné kněžny

Aby tohle konečně zjistil nebo vyvrátil, odjel Ivan Bareš se štábem do archivů a do polské Zaháně, kde měli na faře v kostele sv. Kříže uloženou kovovou schránku se srdcem samotné kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Čeští tvůrci získali řadu povolení a místní farář dokonce odsvětil kostel, aby se dovnitř mohli podívat: "Ta schránka nebyla sto osmdesát let otevřená a nikdo jsme nevěděli, co tam bude. Když se to víko odklopilo a teď jsme viděli skleněnou nádobu obalenou tím nesmírně voňavým, to v televizi nelze zobrazit, ale ten obsah nádherně voněl. Byly tam rostliny, aby se skleněná schránka se srdcem nerozbila. Uvnitř ní byl nějaký bylinkový roztok, který byl cítit jako bylinková kořalka," popisoval Bareš, v čem bylo srdce kněžny uloženo.

Z tmavého srdce odebrali experti z pražského Kriminalistického ústavu vzorek, ale "ukázalo se, že ta genetická informace je malá a neprůkazná," řekl Ivan Bareš. Jenže dokumentaristé se nevzdávali a zjistili, že v Lotyšsku jsou ještě ostatky sestry Dorothey a Kateřiny Vilemíny, která zemřela v pouhých dvou letech. Odborník z kosti skalní a stehenní Charlotte Friederike von Biron odebral vzorky DNA a odvezl je do Prahy.

"Zjistili jsme, že Božena Němcová není rodem Zaháňských. DNA se v porovnání liší a myslím, že genetik Patera říkal, že se liší v šesti různých bodech, takže tam není ani trošku příbuznosti," konečně rozsekl jedno z největších českých tajemství Ivan Bareš.

Další záhady ale stále zůstávají - kdy se Božena Němcová narodila, proč byla kněžnou Zaháňskou protěžovaná a kdo byli jejími skutečnými rodiči, se v Blesk Podcast zamýšlel filmař Ivan Bareš.

JaNat ( 17. ledna 2023 16:34 )

Dočetla jsem se: V roce 1816 měla porodit Dorothea von Biron, tedy Dorothea Zahańská, ve Francii dceru, otcem měl být její milenec hrabě Karl Clam-Martinic. Dceři dali jméno Marie-Henriette Dessalles. V roce 1820 měla být dána do výchovy Panklům. Pokud by tomu tak bylo, byla Božena skutečně starší než se uvádělo.

BN první syn se jmenoval Hynek, což je francouzsky Henri, stejně jako druhé jméno Marie Henriette Dessalles.
Dcera se jmenovala Theodora - prohodíme -li obě jmena dostaneme Dorothea. Jako Dorothea Biron.
Další syn se jmenoval Karel - jako Karl Clam Martinic.
Náhoda nebo nám BN zanechala ve jménech svých dětí odkaz na svůj původ?
Chtělo by to další DNA Zahanských nebo Martinic.

Kdysi jsem, navštívila Českou Skalici a tam mi řekli, že BN chodila do tamní školy snad jen rok, po té měla mít domácího učitele. I to, že byla BN poslána do Chvalkovic na výchovu poukazuje na to, že byla šlechtického původu.

JaNat ( 17. ledna 2023 16:24 )

Dcerou babičky asi těžko, té bylo v době narození 50. Tady brali DNA z kostí zemřelé Charlotte Zahańské. Avšak mohlo dojít k záměně kostí a to již v minulosti anebo nemusela být Zahańká, ale ti ji vzali do východy jako svoji. Dorothea měla rovněž jiného otce. Hraběnky Zahańské byly veselé a rády měnily partnery.

soorry ( 3. ledna 2023 14:31 )

BN měla jen jednu dceru, ta děti neměla.

soorry ( 3. ledna 2023 14:31 )

Dokument jsem viděla, odkud je tedy BN? Udělat DNA potomků sourozenců BN a zhodnotit zda jsou shody. Co když je dcerou babičky? Narodila se ve Vídni kdy tam babička byla, aby to nebylo na ni, tak dítě napsali na Terezu, narodila se jako Novotná, datum upravili, v tu dobu T měla málo let. Kněžna už děti mít nemohla a může to být dcera jejího manžela, proto se těšila přízni ze zámku. Babička jako vdova se hodila aby dala dítě. Pokud píše v knize pravdu, přijela na Bělidlo, aby ji byla blízko, i ta láska těch dvou napovídá. O svých rodičích píše vždy jako: "paní Terezka, pan Prošek."

Lydie Jelinkova ( 3. ledna 2023 08:26 )

Není v textu chyba? Kateřina Zahanska měla, alespon jak já si pamatuji, komplikovaný porod ne potrat. Dítě, dceru, měla mít s Gustavem Armfeltem, protože ji po něm pojmenovala Gustava a říkalo se jí Vava. Jelikož byla nemanzelska, tak ji poslali na výchovu k jeho rodině někam do Skandinávie. Kateřina jí psavala dopisy, a ta rodina je dosud prý má schované.

Co se týče rodičů B N, mám jasno - může to být namenzelska dcera Dorothy Biron, což byla nemanzelska dcera Dorothy Mitavske a Alexandra Batowskeho, a Clam Martinice. Dorotha Biron si ráda psavala deníky a matka Clam Martinice byla prý ceská vlastenka, z toho může být B N.

V tomto rode se to nemanželskými dětmi jen hemzilo. Petr Biron, manžel Dorothy Mitavske, byl synem podkonniho Ernsta Johanna, později vévody Kuronskeho, a carevny Anny Ivanovny.

Jedna z dcer B N měla mit také nemanzelske dítě, chlapečka, a taky ho kamsi strčila na opatrovani, zemřel ale prý ve věku asi tři, čtyř let.

Celé je to asi nějaká karma.

Zobrazit celou diskusi