Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alpy tají, možností na lyžovačku ubývá. Britové proto chtějí obří sjezdovku pod střechou

Autor: mav, swp - 
7. ledna 2023
21:12

Globální oteplování komplikuje lyžování - a ostatně davy lyžařů a snowboardistů nemají na přírodu a klima na horách zrovna pozitivní dopad. V Británii se tedy chystá alternativa, která na první pohled může vypadat bláznivě, ale jistý smysl vlastně dává: Obří sjezdovka v interiéru.

Pár „zimních center“ pod střechou už ve Spojeném království je. Chystaný projekt Rhydycar West ve Walesu ale hodlá být světovou třídou, vhodnou i pro olympijský trénink. Zejména počítá se 400metrovou hlavní sjezdovkou, odpovídající standardům Mezinárodní lyžařské federace (FIS) - aby se tam mohly konat i oficiální závody. Za projekt lobbuje i Team GB - Britský olympijský výbor.

Zatím se jedná o fázi návrhů a příprav. „Chtěli jsme plány předložit před Vánoci, aby se o nich mluvilo. Zákonné posouzení žádosti nevykázalo žádné větší problémy, ale objevilo se pár malých detailů, tak se to posunulo na konec ledna,“ cituje deník Mirror provozního ředitele projektu Richarda Arnolda. „80 % všech aspektů plánování už je komplet.“

Projekt počítá s rozpočtem 300 milionů liber (8,2 mld. Kč), v regionu slibuje vytvořit 500, možná až 800 pracovních míst. A do oblasti necelé tři hodiny autem od Londýna má přitáhnout davy turistů jak na vybudované atrakce, tak na okolní přírodu. 

Nejde jen o sněhový park, v rámci projektu bude zároveň tropický aquapark i další atrakce pod střechou i v přírodě - plus několik hotelů a další možnosti ubytování. Projekt má být energeticky šetrný, počítá s obnovitelnými zdroji (včetně solárních panelů) i tepelnými čerpadly pro vytápění, chlazení i ohřev vody. V přírodě sice nelyžujete v „ledničce“, sněhová děla i tak spotřebovávají nějakou energii - a kolik energie a emisí stojí takový let z Londýna do Alp plus vytápění horského hotelu?

Interiérových sjezdovek je na světě přes stovku, ty největší se nacházejí hlavně v Evropě (v Nizozemsku a Francii mají 600metrové sjezdovky) a v Číně (například v Charbinu je středisko se šesti sjezdovkami, jež dohromady měří tři kilometry). Trumfnout je chce Saúdská Arábie, která v obchodním megacentru Mall of Saudi buduje největší vnitřní sjezdovku - tedy to aspoň tvrdí.

Video  Autem na lyže: České i evropské destinace  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi