Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

„Neodsuzujte mě.“ Zběh od Wagnerovců se omluvil Ukrajincům a chce vypovídat o zločinech

Autor: ČTK - 
31. ledna 2023
19:15

 Bývalý příslušník ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrej Medveděv, který žádá o azyl v Norsku, se omluvil Ukrajincům, kteří žijí v Norsku a kritizují jeho přítomnost v této skandinávské zemi. Informovala o tom dnes agentura AP.

„Pro vás jsem ničema, ale já vás jen žádám, abyste vzali v potaz, že jsem si to uvědomil, i když opožděně, a jsem proti tomu všemu,“ řekl Medveděv v rozhovoru s televizí NRK. „Žádám vás, abyste mě neodsuzovali a každopádně se omlouvám,“ dodal.

Medveděv, který odmítá návrat do Ruska kvůli obavám o svůj život, nyní pobývá v centru pro žadatele o azyl v Oslu. Do Norska vstoupil ilegálně tento měsíc překročením společné hranice mezi Norskem a Ruskem, která je dlouhá 198 kilometrů.

13:24
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 5 tanků, 34 obrněných vozidel, 47 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

12:23
Dnes

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození a zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.

„Na obžalovanou nelze pohlížet jako na Mistra Jana Husa, který byl nakonec pro své názory upálen. Ale co se týče trestněprávní roviny, máme za to, že její jednání nedosáhlo takové úrovně, aby ho šlo potrestat prostředky trestního práva,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Hana Chaloupková. Doplnila, že v rovině etické a v rovině pedagogické lze obžalované vytýkat „spoustu věcí“. Po provedeném dokazování ale nelze učinit závěr v tom smyslu, že by učitelka popírala nějaké konkrétní válečné zločiny či zločiny proti míru. Nenaplnila tak skutkovou podstatu daného trestného činu, vysvětlila soudkyně.

11:57
Dnes

„Nesmíme nechat nevyzkoušený žádný pokus o diplomatické jednání,“ uvedl italský ministr obrany Guido Crosetto, ačkoliv zatím Moskva neprojevila vůli zasednout k diplomatickému stolu. Přitom patří mezi italské vládní politiky, kteří podporují dodávky zbraní Ukrajině.

Podobně jako premiérka Giorgia Meloniová však odmítá úvahy o možném vyslání vojáků, o kterém v uplynulých týdnech mluvil francouzský prezident Emmanuel Macron. „Hrozí nám, že bychom se vydali na cestu, z níž není návratu,“ uvedl Crosetto v rozhovoru pro Il Messaggero. Podobná situace by podle něj nastala, kdyby se Rusko rozhodlo zaútočit na některý ze států Severoatlantické aliance.

Crosetto také varoval před nepříznivým vývojem války pro Ukrajinu. „Kdyby dobyli ukrajinské hlavní město, tak by se otevřel dramatický konflikt,“ řekl. Podle něj by totiž okolní země nemohly přijmout „ruské tanky u hranic“.

Zobrazit celý online

Šestadvacetiletý Rus tvrdí, že Wagnerovu skupinu opustil poté, co mu byl bez jeho svolení prodloužen kontrakt platný od loňského července do listopadu. Rusko-norskou hranici překročil v noci ze 12. na 13. ledna a zažádal ve skandinávské zemi o azyl. Připouští, že čtyři měsíce bojoval ve službách Wagnerovců na Ukrajině.

Medveděv dává najevo ochotu svědčit o válečných zločinech, přičemž popírá, že by se na některém z nich sám podílel. Norská kriminalistická služba Medveděva vyslýchá a vede ho jako svědka.

Někteří experti a novináři ale upozorňují na to, že je potřeba stavět se k případu obezřetně. Přejít hranici na severu je totiž podle nich obtížné, takže norské úřady musí brát v úvahu možnost, že jde o provokatéra či o člověka, jehož činu by mohly ruské úřady využít ve svůj prospěch.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa