Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mohutná exploze v mešitě: 83 mrtvých a 57 zraněných, atentátník se odpálil při modlitbě

Aktualizováno -
31. ledna 2023
07:11
Autor: ČTK - 
30. ledna 2023
11:02

Počet obětí pondělního útoku na mešitu v pákistánském Péšávaru vzrostl na 83 lidí. Zahraničním agenturám to řekl mluvčí nemocnice. Předchozí bilance mluvila o 59 mrtvých. Zraněných je v nemocnici podle agentury Reuters 57, někteří jsou v kritickém stavu.

 

„Tehríke Tálibán nemá s útokem nic společného,“ uvedla v prohlášení pákistánská odnož Tálibánu známá pod zkratkou TTP, která v minulosti provedla řadu pumových útoků. Popřela tak předchozí vyjádření jednoho ze svých velitelů, který se na twitteru k útoku přihlásil s tím, že atentát měl pomstít smrt Omara Chalída Churásáního zabitého v sousední afghánské provincii Paktika loni v srpnu.

„Rozsah této lidské tragédie je nepředstavitelný,“ uvedl na twitteru pákistánský premiér Šahbáz Šaríf a dodal, že atentát považuje za útok na Pákistán jako takový. Šaríf rovněž vyjádřil soustrast rodinám obětí a v Péšávaru navštívil raněné.

„Terorismus z jakéhokoli důvodu na kterémkoli místě je neospravedlnitelný. Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí,“ uvedl na twitteru ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken. Atentát odsoudili i generální tajemník OSN António Guterres či německý velvyslanec v Pákistánu Alfred Grannas.

Útočník odpálil sebevražednou vestu ve chvíli, kdy se v mešitě modlilo téměř 400 lidí. Mešita leží v rozlehlém komplexu, který rovněž slouží jako ústředí policie a protiteroristických jednotek. Není jasné, jak se útočníkovi podařilo do přísně střeženého areálu dostat. Policie vyšetřuje, zda mu pomohl někdo zevnitř.

Výbuch se ozval v době, kdy se v mešitě shromáždila spousta lidí k modlitbám, řekl agentuře Reuters policejní důstojník Sikandar Chán. „Část budovy se zřítila a my předpokládáme, že pod troskami zůstali další lidé,“ dodal.

Osmatřicetiletý policista Mína Gul, který byl v době výbuchu uvnitř mešity, agentuře AP řekl, že nemá tušení, jak se mu podařilo vyváznout bez zranění. Po explozi slyšel křik a sténání.

Péšávar je hlavní město provincie Chajbar Pachtunchvá, která sousedí s Afghánistánem a byla dějištěm častých ozbrojených útoků a střetů.

TTP posledních 15 let bojuje proti pákistánské vládě a usiluje v zemi o přísnější prosazování islámského práva. Chce také dosáhnout propuštění svých vězněných příslušníků a snížení počtu vojáků v provincii Chajbar Pachtunchvá.

Pákistán zažil nárůst počtu útoků od listopadu loňského roku, kdy pákistánský Tálibán ukončil příměří s vládními silami. Pákistán se navíc stále potýká s následky bezprecedentních loňských povodní, které si vyžádaly 1739 obětí, zničily více než dva miliony domů a v jednu dobu se pod vodou ocitla až třetina území. Škody byly vyčísleny na více než 30 miliard dolarů. Pákistán nyní čelí jedné z nejhorších ekonomických krizí v dějinách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi