Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj v Praze: Nejpřísnější bezpečnostní opatření kvůli tajné návštěvě!

Aktualizováno -
7. července 2023
16:16
Autor: pom, ČTK - 
6. července 2023
19:20

Vzácná návštěva dorazila ve čtvrtek v podvečer na Pražský hrad – z Bulharska přiletěl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, do Sofie pro něj letěl český vládní speciál. Utajovaný příjezd provází řada manévrů, které mají zajistit co nejvyšší bezpečnost. 

Ukrajinský prezident dorazil do Česka v 19:54, k vládnímu speciálu, který pro něj letěl do Bulharska, se nad Slovenskem připojily dva gripeny. Z letiště v koloně hned zamířil na Pražský hrad. Tam už od časného odpoledne probíhaly přípravy – ve všech ulicích v okolí Hradu bylo zakázáno parkovat, o auta, která tam zůstala, se postarala odtahová služba, aby nebránila průjezdu prezidentské kolony. 

Zelenského návštěva byla z důvodu bezpečnosti až do poslední chvíle přísně tajná. Ve čtvrtek krátce před pátou o ní informovala agentura AP, která záhy zprávu stornovala. Hrad návštěvu oficiálně potvrdil až v 19:00, kdy už byl Zelenskyj v letadle nad Maďarskem, sám Zelenskyj ji v tutéž dobu potvrdil na twitteru s tím, že tématem jeho jednání v Praze bude obrana, summit NATO ve Vilniusu či evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny. Areál Hradu byl už od 15 hodin pro veřejnost uzavřen, nepřístupné byly i zahrady. Na druhé nádvoří se tak dostali jen novináři, kteří museli projít několikerou kontrolou.

Video  Hrad čeká na příjezd Volodymyra Zelenského (6. července 2023).  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Bezpečnostní manévry se konaly i na Letišti Václava Havla v Ruzyni. Už dopoledne nad letištěm létal vrtulník, na místě byly desítky policistů. Řada z nich měla samopaly, na věži stáli v pozoru ostřelovači. 

Před terminálem byla připravena také řada policejních aut, která pak prezidenta Zelenského doprovázela na Hrad i s delegací. Zelenskyj jel v pancéřovém voze, na místě byl také Útvar rychlého nasazení, zapojení byli policisté jak z ochranné služby prezidenta, tak z ochranné služby České republiky a také dopravní policisté. „V souvislosti s návštěvou delegace, jejíž součástí je Volodymyr Zelenskyj, jsme přijali mimořádná bezpečnostní opatření, na kterých se podíleli policisté a policistky z více než desítky útvarů,“ uvedli policisté na Twitteru.

Přílet a následný tranzit delegace Prahou nijak neovlivní provoz a nepředpokládáme žádné výrazné dopravní komplikace. Řidiče pouze požádáme o umožnění průjezdu koloně vozidel. Svým rozsahem se jedná o jedno z největších opatření, na kterém jsme se kdy podíleli a v tuto chvíli nemáme žádné informace o jeho jakémkoliv potenciálním narušení,“ dodali krátce předtím, než speciál se Zelenským dosedl na plochu na letišti v Ruzyni.

Na letištní plochu pro něj přijela kolona, která ho doprovodila až k Hradu. Tam dorazil jen krátce před půl devátou, u brány na něj čekal prezident Petr Pavel, následoval uvítací ceremoniál.

Žádné problémy

Žádné problémy spojené se zhruba šestnáctihodinovou návštěvou prezidenta Ukrajiny v metropoli policie nezaznamenala,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Na zajištění bezpečnosti ohledně návštěvy Zelenského se podíleli policisté z deseti útvarů, finální fáze příprav přitom trvala přibližně týden. Přímo na ochraně prezidenta se podílely desítky policistů.

Dopravu v Praze, která byla volnější s ohledem na uplynulé svátky a blížící se víkend, akce nenarušila. Pouze pro průjezd kolony policie řídila vybrané křižovatky tak, aby vozy s delegací jely na takzvané zelené vlně, dodal.

Návštěva Bulharska

Ukrajinský prezident má nabitý program – do Česka přiletěl z Bulharska, kam dorazil ve čtvrtek kolem poledne místního času. Jednal tam s bulharskými představiteli. 

„Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země. Na telegramu mezitím informoval o setkání s premiérem Nikolajem Denkovem. „Hlavním tématem našich rozhovorů je samozřejmě bezpečnost našich zemí a celé naší Evropy, podpora obrany a obranná spolupráce. Základní prioritou je energie,“ napsal.

Z České republiky odletěl ukrajinský prezident na Slovensko. Následně podle tureckých médií navštíví Istanbul, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Oba politici by měli hovořit o válce na Ukrajině či o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.

Video se připravuje ...
Další videa