Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala v Blesku promluvil o pozvání k Bidenovi. A do Česka přijede Zelenskyj?

Autor: jk, amb - 
18. května 2023
14:45

V pořadu Ptám se, pane premiére promluvil Petr Fiala (ODS) také o možné návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Česku. A nastínil, v jaké fázi je jeho návštěva Bílého domu ve Spojených státech. Také odpověděl, proč v době šetření podniká zahraniční cesty. 

Do pořadu Ptám se, pane premiére ve čtvrtek dorazil premiér Petr Fiala. Kromě dalších témat na dotaz moderátora zmínil cestu Volodymyra Zelenského do Prahy. „Je to otevřená věc,“ řekl Petr Fiala. „U pana prezidenta Zelenského je to vždy otázka bezpečnostní a dalších věcí. Takže nepochybně i ten čas nastane, s panem Zelenským jsme v kontaktu. Česká republika je velmi aktivní v podpoře Ukrajiny a je to tak dobře,“ doplnil. S prezidentem válku zmítané země se Fiala setkal opakovaně, mimo jiné při společném jednání části české a ukrajinské vlády.

Fiala také promluvil o své cestě do Bílého domu. „Ta se nějakým způsobem připravuje,“ řekl. Zdůraznil, že se s americkým prezidentem Joe Bidenem setkává při různých zahraničněpolitických příležitostech, naposledy to bylo poměrně nedávno ve Varšavě. „Moje cesta do Spojených států musí být dobře připravená, musí tam sednout několik věcí dohromady, aby to bylo efektivní a splnilo to všechny cíle, které od toho očekáváme,“ dodal premiér. Zmínil také správné načasování.

Moderátor se předsedy vlády zeptal na jeho další zahraniční cesty v souvislosti s šetřením. „Zahraniční cesty jsou důležité. Úkol vlády není jen být tady doma, ale i zahraniční povinnosti, které nám přinášejí konkrétní efekty,“ sdělil a připomněl svou cestu jihovýchodní a střední Asií.

„Během jedné cesty a během několika dnů jsem dokázal navštívit šest zemí, měl jsem s sebou velkou podnikatelskou delegaci, uzavřeli jsme tam kontrakty. Jen ta cesta přinese desítky miliard korun. Ekonomická diplomacie, otevírání dveří našim podnikatelům je důležité, v řadě zemí to vůbec nejde bez politické podpory,“ sdělil.

Video  Ptám se, pane premiére  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. května 2023 10:32 )

je oulisnej a zákeřnej

Jirik-ta ( 21. května 2023 07:33 )

jako vždy, u nás je to podobné.

Jirik-ta ( 21. května 2023 07:32 )

😜🧣 s USA na věčné časy a nikdy jinak

jasnavolba ( 20. května 2023 11:35 )

jeden větší ko..t než druhý a doplácí na to svět.

pindal ( 19. května 2023 19:45 )

Ano,ale údajně toho připraveného Lenina dodali do Ruska ze západu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa