Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman potvrdil slova pro Blesk: Pavlovo předávání metálů vynechá, má jiné akce. Klaus přijede

Autor: ČTK, simao - 
25. října 2023
16:22

Bývalý prezident Miloš Zeman se nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání, které bude v sobotu na Pražském hradě poprvé předávat jeho nástupce Petr Pavel. Zeman to avizoval již v červnovém rozhovoru pro Blesk, nyní své rozhodnutí potvrdil pro CNN Prima NEWS s tím, že se na státní svátek zúčastní dvou jiných akcí. Zemanův předchůdce Václav Klaus do Vladislavského sálu stejně jako v předchozích letech dorazí.

„Zúčastním se dvou jiných akcí, které jsou spojeny s 28. říjnem. Jednu dělá Český svaz bojovníků za svobodu v TOP hotelu a druhou v Obecním domě pořádá Česko-izraelská obchodní komora,“ řekl nyní Zeman.

Že bude na Hradě chybět, to přitom avizoval již v červnovém rozhovoru pro Blesk. „Myslím, že ne. Byla slušnost přijít na inauguraci nového prezidenta, ale abych chodil každý rok na státní vyznamenání… Proč bych to dělal?“ říkal tehdy Zeman.

„Každý prezident má svaté právo vyznamenat, koho chce. Takže já Petru Pavlovi rozhodně nebudu mluvit do toho, koho má vyznamenat. A ani nebudu kritizovat, kdyby vyznamenal někoho, kdo se mi nelíbí,“ pokračoval exprezident a dodal, že tleskat ve Vladislavském sále nikomu tedy nebude.

 

Klaus pozvání na předávání státních vyznamenání na Hradě přijal, potvrdil CNN Prima NEWS Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Klausův institut podle něj v sobotu od 11:00 pořádá shromáždění k uctění státního svátku před Obecním domem, kde bude mít Klaus projev.

Při ceremoniálu předávání státních vyznamenání se očekává účast 700 hostů ve Vladislavském sále, zhruba 2000 lidí se poté zúčastní recepce ve Španělském sále.

Pavel, který se po Václavu Havlovi, Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi stal letos v březnu čtvrtým českým prezidentem, bude letos vyznamenání udělovat poprvé. Dostal stovky návrhů na vyznamenání mnoha osobností. Kolik oceněných bude a jaké osobnosti se rozhodl prezident vyznamenat, Hrad předem nebude zveřejňovat.

Video  Proslov Miloše Zemana před předáváním státních vyznamenání 28. října 2022  - Blesk TV
Video se připravuje ...

yarda ( 27. října 2023 13:24 )

...zhruba 2000 lidí se poté zúčastní recepce ve Španělském sále...
Vtip "O zlatou mříž":
Recepce: Hostina, kde ústy svých volených zástupců ochutnáváme plody práce svých rukou.

xiioma ( 26. října 2023 08:26 )

... OMG

roxin ( 26. října 2023 08:12 )

To je fakt že nemůže, protože tam budou známí kámoši soudruzi i zelené gumy však jich má soudruh pávek dost a zaplní sál aspoň je bude moct všechny pohostit a třeba tam přijdou i ti co jim za totality dělal předsedu ZO KSČ. Jen ať si to nepoplete s hospodou a nepřežene to s pivem a ukáže nám jak se umí bavit.

xiioma ( 26. října 2023 07:52 )

... OMG

roxin ( 26. října 2023 06:08 )

Ani se Zemanovi nedivím že vynechá soudruhovo předávání, za 10 let toho musí mít plné kecky, dělat to musel a ještě to nebylo někomu vhod. Teď ať si to užije soudruh pávek tomu za metál jistě budou "líbat ruce" jak budou šťastni že dostali metál opět od soudruha jak za totality, jen tato je novodobá a trošku jiná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa