Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Porucha vědomí a cirhóza jater. Prymulova zpráva popisuje Zemanův pobyt v nemocnici

Autor: Mii - 
25. října 2023
12:14

Před dvěma lety byl Miloš Zeman hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tehdejší prezident tam strávil několik týdnů. Server Seznam Zprávy nyní získal oficiální dokument, který obsahuje podrobnosti, jak tato hospitalizace probíhala. Stojí v něm například, že Zeman trpěl lehkou poruchou vědomí a nebyl schopen podepsat souhlas s hospitalizací.

Dokument vypracoval exministr zdravotnictví Roman Prymula kvůli soudnímu sporu mezi Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Ta o tehdy úřadující hlavě státu na blogu napsala, že Zeman utrpěl metabolický rozvrat kvůli jaterní cirhóze. V té době nebylo jasné, proč prezident skončil v nemocnici, Hrad informace neposkytoval. Později se Zeman se Stehlíkovou kvůli jejím prohlášením začal soudit.

V Prymulově zprávě, která měla popsat, co se skutečně z medicínského hlediska s exprezidentem dělo, zmínka o jaterní cirhóze existuje. „4. 11. GSC 15, jaterní cirhóza,“ stojí v dokumentu. „24.11. Odmítnutí další hospitalizace“, je zde uvedeno dále.

Ale to už byl závěr Zemanova pobytu v nemocnici. Vše začalo na začátku října. „10. 10. 2021: Přijetí KARIM (klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) pro lehkou kvantitativní poruchu vědomí, těžká porucha výživy a hydratace,“ uvádějí výpisky. Načež pokračují formulací, že Zeman nebyl schopný podepsat souhlas s hospitalizací a podpis byl doplněn až později.

Prymula zprávu vytvořil po nahlédnutí do kompletní zdravotní dokumentace Zemana. „Na počátku na tom (exprezident, pozn. red.) určitě špatně byl,“ potvrdil bývalý ministr zdravotnictví. Další detaily stavu však pro Seznam Zprávy odmítl sdělit s odkazem na mlčenlivost. Dokument bude důležitý pro soudní spor mezi Zemanem a Stehlíkovou.

Mynář: Jen pracovní únava

Informace jsou v protikladu s tím, co v době hospitalizace uváděl bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Například sdělil, že Zeman při převozu usnul, nikoliv že by měl poruchu vědomí.

„Vytrženo z kontextu dokazování. Přijímací zpráva byla vyplněna předem a počítala s převozem bezvládného pacienta, což bylo vyvráceno skutečností. Miloš Zeman při převozu pouze usnul a zprávu normálně podepsal, byl ve stavu pouze pracovní únavy. Na to profesor Prymula reagoval právě kritickým stanoviskem, že zjištěné Glasgow skóre bdělosti bylo na stupni 14 z patnácti stupňové škály,“ komentoval ve středu pro iDnes.cz Mynář.

Podle něj byla tvrzení jako metabolický rozpad vyloučena. „Miloš Zeman byl po celou dobu při vědomí a normálně reagoval. Byl zařazen jako soběstačný pacient, bez nasazení jakýchkoli podpůrných zařízení,“ doplnil Mynář, který výpisky označil za „živenou lež na obhajobu Stehlíkové“.

Zemanova hospitalizace byla za celou dobu jeho pohybu v nemocnici oficiálně vysvětlována pouze komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

roxin ( 26. října 2023 06:15 )

Kamoš s usákama je i soudruh pávek a větší než byl Havel.

milan59 ( 26. října 2023 02:34 )

milan59 ( 26. října 2023 02:34 )

Jo informovali,ale víte proč jen v dobrém a ne pomlouvačném jako to dělali s p.Zemanem? Protože p.Havel byl přece kamarád USA !!

milan59 ( 26. října 2023 02:33 )

Aha takže na někoho = hlavu státu se zdravotní zprávy vykecat MŮŽOU ,ale na jiného občana se to VYKECAT NESMÍ ?!!

milan59 ( 26. října 2023 02:31 )

Paní Marcelo,znáte to přísloví - přej a bude ti přáno? Tak až vám bude tolik let jako panu Zemanovi denně vás budou šmírovat média/bulvár co děláte s kým a jak ,pak
se nedivte že budete vypadat jako on = pan Zeman. Joo a nezapomeňte ze svého platu dávat finance na potřebu dětí do Klokánku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa