Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemanův »anděl« vyletěl z Lán! Rydlová končí jako správkyně zámku

Autor: M. Nový - 
17. září 2023
05:00

Roky pečovala o Miloše Zemana (78). Při pověstných vyjížďkách na člunu si vysloužila přezdívku »Anděl v bílém«, ve žlutém svetru figurovala i předloni na známém videu ze špitálu při exprezidentově hospitalizaci. Před rokem pak byla Kateřina Rydlová pověřena správou Lánského zámku. Teď ale končí.

„Správu Pražského hradu opouštím úplně,“ potvrdila včera Rydlová informace Blesku. 

Hospodyně šéfkou

V Lánském zámku pracovala 18 let. Vedoucí funkci však Zemanova oblíbenkyně získala až minulý rok v listopadu. Do té doby měla dle serveru Seznam Zprávy na místě pracovat jako kuchařka či hospodyně. „Na zámku jsem zaměstnaná 17 let… Na starosti mám jenom zámek, zbytek mají jiní vedoucí,“ řekla tehdy webu ke svému povýšení. Zeman starostlivou blondýnku označil za svou kamarádku. V Lánech o něj pečovala až do letošního března, kdy ho v čele státu vystřídal Petr Pavel, jehož příchod logicky přinesl průvan na hradních postech. V neposlední řadě odchází i Rydlová, podle zdrojů Blesku ne zcela dobrovolně.

Nové složení prezidentské kanceláře prý mělo na Rydlovou už dva měsíce tlačit, aby rezignovala. „Kancelář prezidenta republiky na odchod paní Rydlové nijak netlačila,“ reagoval odbor hradní komunikace. Tak či tak, Rydlová sama tento týden v pondělí přišla s výpovědí k 30. září. Kancléřka Jana Vohráliková (60) ji měla vzít na vědomí. Náhradu za Rydlovou před víkendem ale ještě neměla.

Chybějící láhve

Rydlová do své funkce nastoupila poté, co byla odvolaná její předchůdkyně Michaela Javůrková. Tu Zemanova tehdejší prezidentská kancelář vedená Vratislav Mynářem (56) obvinila ještě s jedním exkolegou za pochybení, mezi kterými měla být krádež cizího majetku, zpronevěra či zkreslování údajů o stavu hospodaření.  Chybět měly i láhve alkoholu ze zámeckého sklípku. „Jiné zaměstnankyně odepisovaly na příkaz Ing. Javůrkové z oficiálního skladu měsíčně 20 lahví alkoholu údajně na protokolární účely,“ uvedla tehdy kancelář.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 17. září 2023 18:23 )

To byl významný státnický čin, když soudruh Zeman obřadně a veřejně spálil ty rudé trencle. To jeho loutkovodič Putin jen zíral.

9876543 ( 17. září 2023 14:55 )

Tady je vidět,..jak moc potřebná by byla odvolatelnost politiků..ale i pávka. Jedině referendem.

jajas ( 17. září 2023 13:27 )

Vohralíková si s ní prostě "promluvila"....... asi jí dala nůž na krk a Rydlové nestálo za to, se tam s tou bábou hádat. Místo zrušeno není, žádné pochybení v práci Rydlové ,prozatím, nevyšlo na světlo, takže jasná "dobrovolná výpověď dohodou".

jajas ( 17. září 2023 13:22 )

Možná tuší, ale drží se od toho co nejdál....přitom se jedná o Hrad, tak by měl mít i svůj názor, ale jak říkám...tam vládne Vohralíková.
A že by to tam bylo všechno v cajku, tomu se nedá věřit­....­....­.poč­káme a za pár let (třeba za 4,5) se uvidí....

bullshit ( 17. září 2023 12:32 )

Jen volby, naštěstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa