Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dozvuky Zemanovy éry: Hrad zaplatil pokutu kvůli smlouvám pro právníka. Bude ji vymáhat po exprezidentovi?

Autor: ČTK - 
11. září 2023
08:44

Prezidentská kancelář zaplatila na konci letošního ledna zhruba 150 000 korun za porušení rozpočtové kázně. Sankci Hradu vyměřil finanční úřad kvůli tomu, že z veřejných peněz platil náklady na právní zastupování ve sporu mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho někdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou. O pokutě informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Prezidentská kancelář zvažuje, že proti dosud nedoručenému rozhodnutí podá odvolání ke generálnímu finančnímu ředitelství.

Soudní při mezi Zemanem a jeho bývalým poradcem z doby jeho premiérství odstartoval Zemanův výrok z listopadu 2017, že Šarapatku vyhodil z úřadu vlády pro neschopnost. Šarapatka ale odešel po dohodě, což potvrdil soud. Případ dosud není definitivně uzavřen, Zemanův advokát Marek Nespala podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který dosud nerozhodl.

Za Zemanovo zastupování zaplatila prezidentská kancelář advokátu Nespalovi 348 428 korun. Po kritice mimo jiné ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Nespala sumu vrátil. Podle HN tak ale učinil až poté, co Finanční úřad pro hlavní město Prahu zahájil na podnět NKÚ s Hradem správní řízení a prezidentskou kancelář vyzval k zaplacení 148 909 korun za porušení rozpočtové kázně.

Pokuta dosud nebyla oficiálně doručena, Hrad přesto podle HN zaplatil penále, aby nenarůstalo o úroky. „Po doručení tohoto výměru kancelář prezidenta zváží podání odvolání ke Generálnímu finančnímu ředitelství,“ řekl deníku Karel Čapek z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Pokud bude odvedení pokuty pravomocné, měla by kancelář prezidenta žádat náhradu škody po tom, kdo ji způsobil, uvedly HN. Na otázku, zda to udělá, ale neodpověděla.

Nespala nechtěl deníku sdělit, zda 348 000 korun, kterou musel kanceláři prezidenta vrátit, potom naúčtoval Miloši Zemanovi. „Nejsem zproštěn mlčenlivosti,“ řekl s tím, že spor ještě definitivně neskončil. Názor, že spor Zemana se Šarapatkou je soukromým sporem prezidenta, který potvrdily i soudy, Nespala odmítá. „Podali jsme dovolání k Nejvyššímu soudu a ten ještě může rozhodnout několika způsoby,“ uvedl advokát.

roxin ( 12. září 2023 12:01 )

Stojím si za tím co jsem napsala a je mi jedno co ty píšeš!!!

roxin ( 12. září 2023 09:23 )

Nic jiného než NOVODOBÁ TOTALITA kterou zavedla poslepovaná, oni určili o čem se bude psát a o čem se psát NESMÍ!!!

Heil Fiala ( 11. září 2023 18:44 )

Nic ve srovnání se zbrojařskou lobby kolem přihlouplého bolševika Pávka. Ten svinčík bude jednou třeba pořádně vymést.

trintin ( 11. září 2023 17:49 )

Bude ji vymáhat?? U nás prezidenta nelze za běžný trestní čin stíhat, článek opět o ničem?

roxin ( 11. září 2023 14:48 )

Tebe si vybral soudruh nejvyšší z hradu za hradního šaška, každý král měl na hradě šaška a hradní souhruh je něco jako král-chová se tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa