Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Balákovi se nechce z Lán, půjde násilím? Kancléřka Vohralíková pro Blesk o jeho vystěhování

Autor: dp, trm, ČTK - 
22. června 2023
05:00

Pouhý týden před odchodem z funkce si pronajal vilu o 21 místnostech patřící Pražskému hradu v Lánech. Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, si za pomoci své podřízené, jež s ním smlouvu uzavřela, chtěl zajistit bydlení za 6300 korun měsíčně až do roku 2025. A z luxusního bydlení za hubičku se Balákovi nechce. Jenže u nového hradního aparátu narazil. Správa už mu poslala výpověď, o které Balák tvrdí, že ji nedostal. Kancléřka Jana Vohralíková Blesku řekla, že důkaz o doručení Hrad má. Prozradila také, jaké budou další kroky.

Jako šéf lánské lesní správy skončil loni 31. prosince, pronájem vily mu jeho zástupkyně podepsala 23. prosince. Za dům s 21 místnostmi na lukrativním místě v Lánech platí podle zjištění Seznam Zpráv pouhých 6300 korun měsíčně. Užívá také 5000 metrů čtverečních okolních pozemků, což ho stojí za měsíc 80 korun.

Kancléřka prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková nechala dát Balákovi z pro Hrad nevýhodné smlouvy výpověď. Jenže jemu se z Lán zřejmě nechce a tvrdí, že ji stále nedostal. To ale Vohralíková odmítá a má v ruce důkaz. „Pan Balák výpověď dostal, protože ji převzala jeho žena. My jsme totiž poslali před časem České poště reklamaci, že když on říká, že ji nedostal, tak kde je ta zásilka. Dostali jsme pak potvrzeno, že si ji převzala jeho žena, takže ji určitě má. Věřím, že k násilnému vystěhování nedojde a že pan Balák pochopí, že je lepší jít smírnou cestou,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.

O tom, co by se stalo, pokud by výpověď ignoroval a nevystěhoval se, nechce Vohralíková předem spekulovat. V obdobných případech ale přichází na řadu soud. „Já věřím, když pan Balák všude chodí a vykládá, že je obětí nespravedlivého politického procesu, tak že svými činy ukáže, že ctí zákony této země,“ doplnila kancléřka.

Podle informací Blesku si Balák na pozemku nechal údajně na vlastní náklady vybudovat bazén. S tím, že by mu ho Hrad proplatil, ale kancléřka nepočítá. „Proplatit to musíte pouze ve chvíli, kdy mu uznáte, že to je technické zhodnocení, a vlastně mu dovolíte to udělat za své peníze. A já myslím, že mu to neproplatíme,“ dodala Vohralíková.

Figuruje ve dvou kauzách

Balákovi v polovině března soud pravomocně potvrdil peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzen už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.

Balák nyní zastává v lesní správě pozici referenta, což mu verdikt soudu umožňuje - uložený zákaz činnosti se sice týká působení v organizačních složkách státu, ale pouze v jejich statutárních orgánech, tedy ve vedení. V současné době je na dlouhodobé nemocenské, nelze ho tedy propustit.

Hrad má povinnost maximalizovat výnos, vzkázal NKÚ

Na zvýhodněný nájem nemovitostí upozorňoval také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj Lesní správa Lány porušuje zákon, protože neodůvodněně snižuje výnos z majetku státu. Hrad uvedl, že lesníci by si jinak nemohli bydlení dovolit. Seznam Zprávy ale už dříve uvedly, že Balák si ve funkci od roku 2014 vydělal 10,8 milionu korun.

Zvýhodněné nájmy mají v Lánech i další lidé. Ve stejné ulici s Balákem bydlí jeho blízký spolupracovník Eduard Gaisler, který měl na starosti některé ze zakázek, za něž byl Balák odsouzen. Za metr čtvereční platí 26 korun. Nájemní smlouvu s ním podepsal Balák. Server upozornil, že dříve oba působili ve vedení podniku Lesy Hluboká, ze kterého za dodnes nevyjasněných okolností zmizel majetek. Pronájem domu o rozloze téměř 150 metrů čtverečních a 12 místnostech získala také rodina Balákova známého Michala Krejčíka, jenž byl původně stíhán v kauze těžby kamene v lánské oboře. Platí 8901 korun měsíčně.

Podle zjištění NKÚ platí nájemci hradních nemovitostí Lesní správě Lány za čtvereční metr mezi 14 a 40 korunami, což je výrazně pod tržním nájmem. Předseda NKÚ Miloslav Kala upozornil, že Hrad má povinnost majetek spravovat tak, aby z něj měl maximální výnos.

Video  Kancléřka Vohralíková o „jízdě“ s Pavlem: Zakáže ochranka prezidentovi milovanou motorku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

JaNat ( 23. června 2023 16:37 )

16:34 pro trucovnu Fabku.

JaNat ( 23. června 2023 16:34 )

Aha, žádné zdroje neuvede, tak to jsou opět ty jeho slavné bláboly. Někoho mi připomíná - jó barona Prášila.

Mirek Oldyr ( 23. června 2023 01:37 )

To mu bude muset postoupit Mstivej Miloš ten byteček, který si pořídil pro sebe a paní Martičku, aby mu tam asistovala

JaNat ( 22. června 2023 20:31 )

Kde se brala v tobě drzost, když jsi tu 10 let házela špínu na Zemana a jeho vládu? "Nepředře" jsem psala já, takže myslíš mě. Hele ty si ji klidně zarámuj, ale nenuť jiné, aby se chovali nesoudně a fanaticky. A to netáhlo a že tu sedí někdo od rána do večera to píšeš asi o sobě, mě se to netýká. Šetři nervíky.

xxxx678 ( 22. června 2023 20:20 )

Netáhla, co sedí na diskusi od rána do večera o někom píší, že se "nepředře nebo, že nic nedělá", kde se ve vás bere ta drzost, neskutečné..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa