Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel jmenoval nové profesory. Dočkali se i Ošťádal s Fajtem, které Zeman roky odmítal

Aktualizováno -
21. června 2023
11:09
Autor: ČTK - 
21. června 2023
06:15

Prezident Petr Pavel dnes v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi technici, lékaři, právníci, fyzici či chemici. Jmenovací dekret si z rukou prezidenta převzali i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.

Jmenovací dekrety dnes novým profesorům opět předával prezident. Ve svém projevu řekl, že osobní předávání dekretů v prostorách Karolina považuje za podtržení důležitosti toho momentu. V období Zemanova mandátu je kvůli sporům o jmenování některých docentů profesory předával ministr školství.

Jmenovací dekret si převzalo 21 žen a 72 mužů, které na získání titulu navrhla vědecká nebo umělecká rada příslušné vysoké školy. Návrhy dříve schválila vláda a jmenovací dekrety podepsal prezident. Navržených 91 kandidátů se tak podle vrchní ředitelky sekce vysokého školství, vědy a výzkumu na ministerstvu školství Radky Wildové stalo profesory 18. května, Fajt s Ošťádalem byli jmenovaní 6. června.

Nejvíce nových profesorů, a to 30, navrhla Univerzita Karlova v Praze. Devět profesorů bylo jmenováno na návrh Vysokého učení technického v Brně, osm na návrh Masarykovy univerzitě v Brně a sedm na návrh Českého vysokého učení technického v Praze. Noví profesoři jsou mimo jiné i z Univerzity Palackého v Olomouci, z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava a z České zemědělské univerzity v Praze.

Vedle Fajta a Ošťádala se nositeli nejvyššího vysokoškolského titulu stali například psycholožka Lenka Krámská, která vede oddělení Klinická psychologie v pražské Nemocnici Na Homolce, právník a vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva na Masarykově univerzitě Filip Křepelka a Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci, který vede Centrum prevence rizikové virtuální komunikace.

Prezident a rektorka UK Milena Králíčkova mluvili o nedostatečném financování univerzit. Zdůraznili, že bez dostatečných zdrojů se excelentní věda a vzdělávání vysokoškoláků dělat nedá. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ocenil, že vztah mezi prezidentem a akademickou obcí se vrací na důstojnou úroveň a že dosavadní spory o to, kdo má být profesorem, jsou dnešním jmenováním Fajta a Ošťádala završeny. V proslovu se věnoval i rozdílům v odměňování akademiků. Na nízké mzdy si nyní stěžují zvláště učitelé humanitních a společenskovědních oborů.

Jmenovací dekrety obou kandidátů Univerzity Karlovy Fajta a Ošťádala odmítl Zeman podepsat na jaře 2015, spolu s Fajtem a Ošťádalem byl mezi nimi rovněž Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické v Praze. Zeman svůj krok tehdy zdůvodnil jejich prohřešky z minulosti. Následovaly soudní spory. V roce 2021 soud pravomocně rozhodl, že nejmenování Ošťádala a Fajta profesory nebylo v souladu se zákonem. Zeman pak neuspěl ani se svými kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu. Přesto je během svého mandátu nejmenoval. Eichlera, který vzal už v roce 2016 žalobu na prezidenta zpět, Zeman jmenoval profesorem v roce 2021.

roxin ( 23. června 2023 08:07 )

Český Clloney se v Brně sešel pod stromem s kámoškou od vedle v příjemném hovoru. Určitě ji přemlouval aby si kandidaturu rozmyslela a pokračovala, dobře si rozumí a mohou pokračovat dál.

roxin ( 22. června 2023 16:21 )

Žádný prezident nebyl tak aktivní jak soudruh pávek a pokud by nebyl rok 89 byl by stále tím věrným soudruhem UVĚDOMĚLÝ A POLITICKY VYSPĚLÝ PROSAZOVAT VEDOUCÍ ÚLOHU STRANY. V roce 89 si uvědomil že "tady mu pšenka nepokvete" sbalil kabát a šel na západ. Fialovci si Clloneye vybrali za kandidáta a aby náááhodou nevyhrál Babiš dělali i nemožné aby to byl Clloney i když komouš ale hlavně NE BABIŠ, je to zásluha fialovejch že je na hradě a musí poslouchat!

roxin ( 22. června 2023 12:12 )

Kocáb na Clloneye prohlásil že je zvědav co udělá když se začnou normalizovat vztahy s Ruskem, na to je zvědavých víc lidí.

roxin ( 22. června 2023 11:59 )

Takové přísloví neznám ale vím že po více než 30 letech "DEMOKRACIE" máme na HRADĚ BÝVALÉHO KOMUNISTU, Předsedu ZO KSČ, průzkumníka a špiona s krycím jménem pávek který v r. 88 dostal medaili za službu vlasti a do r. 89 prosazoval vedoucí úlohu strany. Když viděl že socík skončil, převrátil kabát a honem "šmaroval" na západ! ...a takového kandidáta si fialová vybrala.

JaNat ( 22. června 2023 10:39 )

roxin má pravdu, jsi hulvát, nesmírný. Jak se despoto neprosadíš je z tebe hulvát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa