Stanislav Balík, který Pilařovou obhajuje, na začátku jednání požádal, aby se konalo bez přítomnosti veřejnosti, tedy i médií. Zdůvodnil to tím, že při jednání zazní informace o bratrancově zdravotním stavu a také o vztazích v rodině. Předseda kárného senátu Tomáš Langášek návrhu nevyhověl s vysvětlením, že ústní jednání v kárném řízení jsou podle zákona veřejná. Vyloučit veřejnost lze jen výjimečně, pokud existují vážné důvody.

Přání zemřelých rodičů

Pilařová se necítí vinna. „Jsou to věci do značné míry vytržené z kontextu, zcela opomíjí celkovou rodinnou situaci,“ řekl její obhájce Stanislav Balík. Kárný senát vyslechl Pilařovou a provedl některé listinné důkazy, poté jednání odročil na 18. září, kdy bude pokračovat v dokazování.

V emotivní výpovědi Pilařová popsala zacházení s domem v Praze-Dejvicích i dědictvím svého bratrance po jeho rodičích, se kterými udržovala silný vztah i ona jako jejich neteř a nejbližší příbuzná. Snažila se prý udělat to nejlepší pro bratrance, vyhovět dříve vysloveným přáním jeho zemřelých rodičů a zajistit opravu zchátralého domu. „Myslela jsem, že to dělám dobře,“ řekla Pilařová.

Podle Lomozové získala Pilařová bratrancovu polovinu nemovitosti za podhodnocenou cenu. Sama se do domu nastěhovala, zatímco handicapovaný bratranec je v domově pro seniory. Navíc podle kárné žaloby nedokázala doložit, jak nakládala s penězi, které bratranec zdědil po rodičích.

Událostí se zabývá policie

Zacházení s penězi i domem v Praze podle dostupných informací prověřuje na základě trestního oznámení také policie. Trestní řízení ale zatím nezahájila, což je také důvod, proč se kauzou může zabývat kárný senát. Jinak by musel kárné řízení přerušit. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v březnu dočasně zprostil Pilařovou výkonu funkce, momentálně tedy nesoudí a pobírá polovinu platu. Nelze jen čekat, co a kdy vyšetří policie, uvedl Langášek k důvodům, proč svolal jednání kárného senátu.

Kárná žaloba zahrnuje ještě druhý skutek, spočívající v tom, že se soudkyně letos v lednu nedostavila do Psychiatrické léčebny v Bohnicích, kde měla z titulu své funkce zhlédnout některé chovance. Dostavila se až po urgenci advokáta a výzvě místopředsedkyně soudu. Pilařová uvedla, že šlo v podstatě o nedorozumění - domnívala se, že na místo míří jiný soudce.

Fotogalerie
5 fotografií