Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Strach o Karla Schwarzenberga (85): Knížete převezli do nemocnice ve Vídni

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
10:54
Autor: trm, simao - 
7. listopadu 2023
10:15

Někdejší ministr zahraničí a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg je znovu v nemocnici. Tentokrát ho lékaři transportovali do rakouské Vídně. Kníže se se zdravotními problémy potýká dlouhodobě, státní vyznamenání za něj 28. října přebíral z rukou prezidenta Petra Pavla syn Jan. Blesk Zprávám řekl, že ho trápí srdce a ledviny a další zdravotní potíže.

Podle webu Expres se Schwarzenbergův stav zhoršil už minulý týden, kdy skončil v nemocnici v Praze. Lékaři ho následně letecky převezli do nemocnice v rakouské metropoli.

„Ano, je to tak,“ řekl ke svému převozu do Vídně Blesk Zprávám Schwarzenberg. Pomohl mu převoz? „Ne moc, podívejte se, v nemocnicích ta kvalita je stejná, opravdu,“ poznamenal čestný předseda TOP 09. Právě šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová byla nedávno hostem Blesku v pořadu Epicentrum, kde mluvila o tom, že Schwarzenberga v nemocnici navštívila – a vypadal dobře, zároveň se tam však nudil.

„Už si tu přijdu trochu dlouho,“ hlesl nyní z Vídně kníže, který přišel o předávání státních vyznamenání. Řád Bílého lva za něj přebral syn Jan. „Neviděli jsme se. Až to bude možné, tak to uděláme,“ poznamenal. Co Schwarzenberga trápí? „Je to furt stejný. Ledviny, srdce, ostatní blbiny,“ dodal pro Blesk Zprávy exposlanec.

Ve Vídni pobývá většina jeho rodiny, včetně manželky Therese (83), kterou si vzal dvakrát. Pár spolu má dvě děti – syna Jana Nepomuka Ondřeje (55) a dceru Annu Karolínu (54).

Letos skončil Karel Schwarzenberg v nemocnici už poněkolikáté. V únoru to mělo být kvůli ucpané tepně. Znovu ho hospitalizovali v srpnu, Blesku řekl, že ho trápí kůže. Zároveň si pochvaloval české zdravotnictví. Komplikace, kvůli kterým ho odvezli do nemocnice letos v říjnu, Schwarzenberg nepřiznal. Navštívil ho tam však premiér Petr Fiala (ODS).

V roce 2021 Blesk Zprávám řekl, že má stejnou nemoc jako Miloš Zeman, ten ho však s vozíkem předběhl. Také sdělil, že se u něj „všechno zhoršuje“ a má cukrovku. Už dříve rovněž prodělal náročné operace srdce či zápal plic.

V květnu tohoto roku se Schwarzenberg ještě zúčastnil svatby svého synovce Ferdinanda, jak informoval Blesk. Ta proběhla na rakouském zámku Kogl.

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa