Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schwarzenberg metál osobně nepřevezme: „Nejsem na to připraven,“ vzkázal Blesku z nemocnice

Autor: amb - 
28. října 2023
05:00

V sobotu 28. říjne bude prezident Petr Pavel udělovat státní vyznamenání. Jedno dostane - podle všeho Řád Bílého lva - Karel Schwarzenberg, bývalý kandidát na prezidenta a spoluzakladatel TOP 09. Osobně si pro něj ale nepřijde, stále se totiž léčí v nemocnici. „Kdybych byl vyléčen, tak bych na Hrad šel,“ uvedl pro Blesk Zprávy. Dodal, že mu není úplně dobře. 

Ještě ve čtvrtek Karel Schwarzenberg (86) nevěděl, zda si státní vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražském hradě převezme. „Asi už je jisté, že to bude můj syn a manželka. Tak, jak se cítím, nejsem na to úplně připraven,“ řekl v pozdním pátečním odpoledni Blesk Zprávám. „Je mi blbě, jsem nemocný,“ sdělil.

Jak už uvedlo Právo, měl by dostat Řád Bílého lva. Schwarzenberg však ještě nějakou dobu pobude v nemocnici. „Kdybych byl vyléčen, tak bych na Hrad šel,“ uvedl.

„Žena už se těší, přijede z Vídně a půjde se synem. Předtím asi přijede ke mně,“ sdělil. Manželku Therese (83) si vzal Schwarzenberg dvakrát, jednou se totiž rozvedli. Jeho žena i nyní pobývá ve Vídni. Pár spolu má dvě děti – syna Jana Nepomuka Ondřeje (55) a dceru Annu Karolínu (54).

„Je to velké vyznamenání,“ dodal kníže. Zároveň neupřesnil, zda se bude na předávání dívat alespoň v televizi, nebo jestli bude odpočívat. „Však já vím, jak to probíhá, už jsem to několikrát zažil,“ řekl pouze. 

Letos skončil Karel Schwarzenberg v nemocnici už poněkolikáté. V únoru to mělo být kvůli ucpané tepně. Znovu ho hospitalizovali v srpnu, Blesku řekl, že ho trápí kůže. Zároveň si pochvaloval české zdravotnictví. Komplikace, kvůli kterým ho odvezli do nemocnice letos v říjnu, Schwarzenberg nepřiznal. Navštívil ho tam však premiér Petr Fiala (ODS).

V roce 2021 Blesk Zprávám řekl, že má stejnou nemoc jako Miloš Zeman, ten ho však s vozíkem předběhl. Také sdělil, že se u něj „všechno zhoršuje“ a má cukrovku. Už dříve rovněž prodělal náročné operace srdce či zápal plic.

V květnu tohoto roku se Schwarzenberg ještě zúčastnil svatby svého synovce Ferdinanda, jak informoval Blesk. Ta proběhla na rakouském zámku Kogl.

Prezident Petr Pavel už avizoval, že je na sobotní předávání vyznamenání připraven. „Na zítřek je vše připraveno. Návrhů na vyznamenání přišly stovky, během zítřejšího slavnostního večera jich udělím desítky. Společně tak oslavíme výročí vzniku republiky, ale i velikost a schopnosti našeho národa,“ hlásil v pátek na facebooku.

„Drahý Kary, naučil jsi nás mnohému“

Schwarzenbergovi na sociálních sítích přáli členové TOP 09 opět hodně sil a k vyznamenání mu gratulovali. „Karel Schwarzenberg je jednou z nejvýznamnějších osobností naší doby. Politik evropského formátu, vřelý a laskavý člověk. Vždy kladl nám, svým spolustraníkům, na srdce: ,politik musí mít rád lidi´. Na vyznamenání si nepotrpí, ale (možná o to spíš) si jej zaslouží. Milý Karle, gratuluji a moc na Vás myslím,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Velice děkuji Karlu Schwarzenbergovi k nejvyššímu státnímu vyznamenání. Karel si ho za to, co udělal pro Českou republiku, plně zaslouží,“ uvedl rovněž ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Drahý Kary, naučil jsi nás mnohému: Jsi vzorem diplomata i státníka. Do naší domácí i zahraniční politiky jsi přinesl tolik potřebnou profesionalitu i západní zvyky a u toho všeho sis dokázal zachovat humor. Řád Bílého lva si zasloužíš,“ komentoval senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Video  Zeman si nemyslí, že je monarchou. Kritiky abolice sestřelil  - Blesk TV
Video se připravuje ...

stoura ( 12. listopadu 2023 05:49 )

CHrchla Havel taky přiznal že byl taky v KSČ, krom toho jsou fotky na kterých ho gestapák houpal na kolenou!! Nakonec ti dva co přišli na Hrad po něm , taky měli pletky s KSČ jenom se o tom neradi zmiňují.

stoura ( 28. října 2023 17:54 )

Bývalý komunista to je něco jako bývalý černoch?

Uživatel_5629124 ( 28. října 2023 16:40 )

Spi dál Šláfenbergu, vod kariérního komouše stejně není o co stát!🙄🤢

Miroslav Miki ( 28. října 2023 16:08 )

Miroslav Miki ( 28. října 2023 16:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa