Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel s první dámou hostili na Hradě diplomaty: Ruského velvyslance nepozvali!

Autor: ČTK - 
27. října 2023
16:09

Prezident Petr Pavel v dnešním projevu k zahraničním velvyslancům působícím v Česku hovořil mimo jiné o válce na Ukrajině, kde je podle něj porušováno mezinárodní právo a Rusko útočí na nevinné lidi. Zmínil také konflikt na Blízkém východě. Terorismus nemá v naší společnosti místo, nelze nijak ospravedlnit hrozné činy radikálního hnutí Hamás v Izraeli, řekl na tradiční akci konající se v předvečer státního svátku 28. října v Rothmayerově sálu Pražského hradu. Setkání se zúčastnila prezidentova žena Eva či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V dubnu v prvním projevu k zahraničním ambasadorům Pavel hovořil o nenahraditelné roli diplomacie. „Od té doby jsme byli svědky mnoha zneklidňujících událostí po celém světe, což demonstruje důležitost a potřebu otevřené komunikace jakožto nástroje pro předcházení budoucí eskalace,“ řekl Pavel. Apeloval také na naslouchání postojům a obavám ostatních s empatií a respektem, bez předsudků a soudů.

Pozastavil se také u role sociálních médií, které umožňují rychlé šíření novinek, ale také dezinformací či úmyslných lží. Reprezentanti států se přitom podle prezidenta učí využívat sociální média ke smysluplné komunikaci s vlastními občany. „Obdivuji úroveň a frekvenci vaší komunikace s občany,“ řekl diplomatům.

Současné konflikty podle prezidenta nemohou být vyřešeny jednoduše nasloucháním oběma stranám a následným nakreslením pomyslné čáry někde uprostřed. Zmínil hrubé porušování mezinárodního práva na Ukrajině a ruské útoky na nevinné lidi. Česko podle hlavy státu zůstává věrné svému postoji a podpoře ukrajinské suverenity. „Pokud padne Ukrajina, padneme všichni,“ řekl. Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij na dnešní setkání pozván nebyl.

Prezident hovořil také o izraelsko-palestinském konfliktu, který začal teroristickými útoky palestinských radikálů z hnutí Hamás 7. října. „Následky jsou strašné, nepochopitelné. Tisíce nevinných lidí bylo zabito, zraněno, uneseno nebo vysídleno,“ řekl. „Terorismus nemá v naší společnosti místo. Absolutně nelze ospravedlnit hrozné činy Hamásu. Nakonec teroristé zaplatí za svá zvěrstva, ať se nachází kdekoli,“ doplnil prezident.

Pavel i přes současnou situaci věří v diplomatické dovednosti profesionálů, kteří svůj život věnovali snaze udělat svět lepším místem. Připomněl, že diplomacie hrála klíčovou roli ve vzniku Československa a později České republiky.

Hlava státu uvedla tři podmínky pro to, aby Česko bylo zřetelně silným a cenným mezinárodním partnerem. První je konzistentní a na hodnotách založená zahraniční politika. Ocenil, že se pravidelně setkává s dalšími nejvyššími ústavními činiteli. Druhou podmínkou je udržovat a navyšovat důvěru občanů. Jde podle něj o dlouhodobý úkol, který vyžaduje stálý a upřímný dialog. Třetí podmínkou je snaha o vzájemné hovory s lídry ostatních států a udržení otevřených komunikačních kanálů.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Kompletní online
Video  Feri u soudu kvůli znásilnění. Problémy pro Kazmu a soutěžící? A Pavel předá vyznamenání.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

ELLA Průšová ( 28. října 2023 21:07 )

HJ., hlupáku!

ELLA Průšová ( 28. října 2023 17:03 )

smradlavej; zažil jste řeznického psa? Nyní si jo můžete užít!

jajas ( 28. října 2023 16:34 )

Máš divné nápady....

jajas ( 28. října 2023 16:33 )

Tak to bude fakt blbý...a řekl jsi jim, že ani ty letos nepříjdeš? Měl bys....

jajas ( 28. října 2023 09:40 )

Máš asi problém s psaným textem...ale není všem dnům konec a pokud se budeš snažit, tak to časem pochopíš! Vydržať!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa