Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Státní svátek v Praze: Pietní akt, dny otevřených dveří i lvi ze státního znaku

/
  • Pietní akt na Vítkově. (28. října 2022)
    27. října 2023 ● 05:00

    Letošní Den vzniku samostatného československého státu připadá na sobotu. Ani letos nebude chybět tradiční pietní akt na Vítkově, den otevřených dveří nebo vstupy zdarma do muzeí. Speciální program si připravila i Zoo Praha. Do oslav významného dne české historie zapojí i „Lvi ze státního znaku“.

    Pietní akt na Vítkově. (28. října 2022)
    Autor: ČTK / Šulová Kateřina

    U příležitosti 105. výročí vzniku Československa proběhne tradiční pietní akt na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově, kterého se zúčastní prezident republiky Petr Pavel, nejvyšší ústavní a vládní činitelé.

     

    Za Ministerstvo obrany ČR ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka, další představitelé resortu, armády, váleční veteráni a další čestní hosté. Ve 14:00 proběhne na náměstí Pod Emauzy vzpomínkové setkání k uctění památky padlých československých legionářů, kterého se zúčastní i Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

  • 1.

    Dny otevřených dveří

    Strakova akademie.
    Autor: Ateliér Krejčiříkovi

    Strakova akademie, Senát i Poslanecká sněmovna

    „Strakovka“ bude veřejnosti otevřená od 9:00 do 18:00. „Prohlídková trasa s výkladem zkušených průvodců začíná ve vstupní hale Strakovy akademie z nábřeží Edvarda Beneše, návštěvníci dále uvidí prostory jednacího sálu vlády, zastaví se u vitráže s bustou T. G. Masaryka, prohlédnou si nový i starý tiskový sál a prohlídku zakončí procházkou po zahradě, kudy následně vyjdou bránou na Kosárkovo nábřeží,“ stojí na stránkách vlády.

     

    Sídlo senátu bude otevřeno od 9:00 do 16:00. Ve Valdštejnském paláci bude zpřístupněn Hlavní sál, Rytířská síň, Audienční síň, Mytologická chodba nebo Jednací sál. V Kolovratském paláci bude zpřístupněn například Zelený i Růžový salonek. Otevřena bude i Valdštejnská zahrada a Informační centrum.

    Od 9:00 do 16:00 bude otevřena i Poslanecká sněmovna. Během hodinové prohlídky uvidí hlavní zasedací sál, jednací místnosti výborů a další prostory ve Smiřickém, Šternberském a Thunovském paláci

    Ministerstva

    Své dveře návštěvníkům otevřou hned čtyři ministerstva:

    • Ministerstvo průmyslu a obchodu (od 9:00 do 16:00)
    • Ministerstvo práce a sociálních věcí (od 9:00 do 16:00)
    • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (od 9:00 do 15:00)
    • Ministerstvo pro místní rozvoj (od 10:00 do 15:00)

    Magistrát

    Své objekty veřejnosti zpřístupní od 10:00 do 18:00 i Magistrát hlavního města. Konkrétně se jedná o Rezidenci primátora hlavního města Prahy, Novou radnici, Škodův palác a Clam-Gallasův palác. V Nové radnici na návštěvníky čeká navíc bohatý doprovodný program.

    Obecní dům

    Zájemci si budou moci zdarma prohlédnou i secesní Obecní dům a jeho reprezentační sály. Nejzajímavějším salonkem je Primátorský sál, jehož výzdobu vytvořil světoznámý Alfons Mucha.

  • 2.

    Vstup zdarma do muzeí

    Národní muzeum.
    Autor: Profimedia

    Národní muzeum i o tomto státním svátku umožní Národní muzeum volný vstup do svých objektů. V sobotu 28. října tak můžete navštívit tato muzea:

     

    • Národní muzeum na Václavském náměstí
    • České muzeum hudby
    • Národopisné muzeum
    • Náprstkovo muzeum
    • Národní památník na Vítkově
    • Muzeum Antonína Dvořáka
    • Památník Bedřicha Smetany
    • Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra
  • 3.

    Zoo Praha

    Lvi v Zoo Praha.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Pražská Zoologická zahrada si pro své návštěvníky na 28. říjen připravila speciální program, který se bude týkat převážně lvů, jelikož právě lev je vyobrazen na státním znaku. Všechny děti do 15 let budu mít vstup za 1 Kč.

     

    V 10:00, 12:00 a 15:00 proběhnou komentované setkání u lvů.

    Ve 12:00 pokřtí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda dvě štěňata psů pralesních, a zároveň budou odhalena jejich jména.

    Ve 14:00 proběhne speciální krmení lvů indických.

    Zároveň bude v pavilonu lvů a šelem od 10:00 do 16:00 otevřena výtvarná dílna i informační a zábavně-herní stanoviště, kde se zájemci dozví více nejen o chovu lvů.

    Fotogalerie
    21 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

MarekBadatel: Spousta věcí které se v současnosti odehrávají (od roku 1993) má základ v tom, že jsme nechali odejít Slovensko, a ze sice v rámci Evropy ne úplně velkého státu (z Aše do Košic to je ale cca 900 km) jsme se prostě scvrkli na jen na Českou republiku. A podle toho s námi jednají. Jako s malým státem na který není třeba příliš brát ohledy. Není pravda "že přeci o nic nejde a jsme všichni v EU"). EU je společenství nezávislých států které si samy dělají svoji politiku. Stali jsme se malými a jednají s námi jako s malými. Tak se nedivte. Je to výhra Německa (a Francie) které společně řídí EU.

(28. 10. 2023 23:41)

krapotkin: Není co slavit, zvlášť svátek státu, který přes 30 let neexistuje a jehož představitelé lezou do prd*** kdekomu (USA, Bruseli).

(28. 10. 2023 11:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy