Od začátku týdne sociálními sítěmi kolují fotky posprejované Štvanické lávky. Pražané zuří nad bezohledností vandalů, kteří jí svými čmáranicemi poškodili hned na několika místech. Kromě volání po potrestání pachatelů se ale objevují i otázky, jak to bude s jejím čištěním a jak vandalismu předejít.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba se na odstranění graffiti pracuje od čtvrtečního odpoledne: „Odstranění zmiňovaných tagů osobně řeším a zajistil jsem ve spolupráci s Technickou správou komunikací a Pražskými službami, aby to proběhlo co nejdříve. Nejsou to první obrázky, které se tam objevily, takže to není žádné překvapení. Vždy dojde k jejich odstranění. Odstraňování těchto konkrétních čmáranic začalo už dnes,“ sdělil Hřib Blesku.

Je problém kolaudace?

Menší prodleva při odstraňování těchto konkrétních malůvek podle náměstka nastala kvůli tomu, že není dokončená kolaudace. „Technická správa komunikací je dávno připravená mít systémový dohled nad čistotou lávky, bohužel to dosud visí na nedokončené kolaudaci, která se zadrhla na úřadu Městské části Prahy 7 kvůli řešení protipovodňové ochrany. Potřebné podklady od nás ale mají a čekáme na jejich vyjádření,“ vysvětluje Zdeněk Hřib.

Zároveň podotýká, že jakmile si TSK Štvanickou lávku do své správy přebere, bude čištění vždy probíhat obratem. „Pan náměstek asi nemá přesné informace, čištění lávky s kolaudací nesouvisí,“ říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který na čmáranice na lávce upozornil.

Antigraffiti nátěr funguje

Architekti lávky si nejspíš byli dobře vědomi toho, k čemu bude čistě bílá plocha vandaly vybízet. Lávka je proto opatřena antigraffiti nátěrem, díky němuž jde barva lépe smýt. „Graffiti se objevilo na lávce dokonce ještě předtím, než na ní byl zahájen provoz. A bylo neprodleně odstraněno. Víme proto, že nátěr funguje. Čištění zároveň není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Antigraffiti nátěr je v záruce a nesmí se čištěním poškodit. Proto je nutné graffiti odstraňovat odborně s využitím speciálního chemického přípravku,“ říká Zdeněk Hřib.

Lávka je podle náměstka Hřiba monitorována kamerovým systémem. Jeho rozšíření ale bude potřeba řešit i s architekty. „Už nyní lávku monitorujeme v polygonu viditelnosti městského kamerového systému. Další možné rozšíření kamerového systému budeme řešit s architekty projektu,“ uvedl Hřib pro Blesk.

Vandalové, kteří se doposud vydali na Štvanickou lávku a zanechali zde své „dílo“ podle svých výkonů nejspíše nebudou největšími přeborníky v oboru. Náměstek primátora nad jejich počínáním také kroutí hlavou: „Čmáranice, které se tam teď občas objevují, nerespektují ani žádné kvality graffiti kultury. Je to čiré vandalství, které tu nechceme tolerovat.“

Zdeněk Hřib zároveň dodává, že skuteční umělci mají prostor se ve městě realizovat legálním způsobem: „Kdokoliv talentovaný, komu záleží na kvalitním umění ve veřejném prostoru, se může přihlásit do našich veřejných výtvarných soutěží. V Praze díky nim vzniklo už spoustu krásných nových muralů nebo streetartů od lidí, kteří mají k městu vztah a chtějí ho zkrášlovat, ne ničit,“ uzavírá Hřib.

Fotogalerie
22 fotografií