Když se řekne staroegyptšina, každý si vybaví především malované obrázky, tzv. hieroglyfy, jimiž tamější obyvatelé psali. Mimo to se ale museli domluvit i ústy. Jak jejich konverzace zněla, zůstávalo dlouhá léta, vlastně spíše ani ne desítky, ani to nebyly stovky, ale tisíce tisíce let, ukryto pod neprodyšnou pokrývkou tajemství. Tu se teď ale přece jen daří horko těžko poodkrývat.

Animované putování podsvětím

Ambient folková kapela Nemuer si totiž na svá bedra vzala těžké břímě.Zhudebnit Egyptskou knihu mrtvých. Bájný text, kterým si staří Egypťané vysvětlovali, co se děje, když se některý z nich už neprobudil do druhého dne. Projekt, který se zdá být těžkým břemenem, snáší statečně a s vervou, která je hodna obdivu. Ostatně samo pojmenování kapely, jíž založil český multiinstrumentalista Michael Zann, odkazuje na jméno staroegyptského božstva.


Projekt kapely je o to zajímavější, že nevzniká jen jako hudební album. Ambice míří výše, konkrétně k animovanému filmu. „Oslovili mě ke spolupráci. Rozhodli se neomezit na hudební album, chtěli mít mít vizuální přesah, což jsem kvitovala s povděkem,“ sdělila akademická malířka Klára Sedlo, kterou egyptská kultura fascinovala odmala. „Do určité míry se vizualita staroegyptských maleb podílela na utváření mého uměleckého rukopisu. Miluji starý Egypt, kdo z nás ho v dětství nemiloval, že?“ dodává.

A že by si znění jazyka a jeho intonaci vymysleli? Láry fáry. I když se tímto jazykem dávno nehovoří, jeho taje jim pomáhal přeložit a vysvětlit uznávaný egyptolog Christian Tutundjian de Vartavan. Právě on ve své knize Vocalised Dictionary of Ancient Egyptian odhalil, jak se před tisíci lety hovořilo v končinách, kam řada Čechů jezdí na dovolenou obdivovat pyramidy, starobylé paláce a samosebou také „beznosou“ sfingu.

Odvážný projekt

Film by měl být, jak Klára Sedlo přiznává, napůl hraný, napůl animovaný. Hudebně doprovázen autentickými hudebními nástroji, které se dnes už nevidí, ani neslyší, ale před tisíci lety šimraly sluch poslouchajícím. Nicméně především na bezbřehé fantazii, nesporném talentu, a šikovnosti Klářiných prstů, bude záviset vizuální stránka celého projektu. „Mé olejomalby a obrazy slouží jako základ pro animované části filmu,“ svěřila se.

Kapela už nedávno zveřejnila svůj první klip. První krůček k tomu, aby bezesporu ambiciózní projekt doznal svého naplnění. Zbytek kročejí na stezce k jeho dokončení je ale ve hvězdách – doslova. Proto se pražská kapela snaží snaží film, jenž dopředu slibuje temnou a tajemnou atmosféru egyptského podsvětí, natočit za pomoci veřejnosti.

Video
Video se připravuje ...

Procházka tajemnou výstavou Kláry Sedlo. Jan Dařílek

Fotogalerie
22 fotografií