Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pavel se přestěhoval do Lumbeho vily: Bydlí s ním i Micka! Prezident už objevuje nové sousedství

Aktualizováno -
26. října 2023
15:44
Autor: vja, ČTK - 
26. října 2023
14:00

Po měsících úprav objektu se prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou konečně nastěhovali do Lumbeho vily. Nový domov tak získal i domácí mazlíček prezidentského páru.

Po mnoha dotazech a dohadech je jasno! Micka se konečně přestěhovala do Lumbeho vily. A umožní nám sdílet ji s ní. Snad se jí bude v novém bydlišti líbit. Já jsem se mezitím prošel po Novém Světě, abych poznal místní atmosféru a nové sousedy,“ žertovně popsal změnu svého bydliště Pavel na sociálních sítích.

Na fotografiích sdílených ve facebookovém příspěvku se prezident zdraví s obyvateli čtvrti Nový Svět či nakupuje pečivo v nedaleké pekárně. Mimo záběrů z malebných zákoutí bývalého předměstí Hradčan nesměla chybět fotografie s „maskotem“ prezidentského páru, kočkou Mickou.

Klasicistní Lumbeho vila v minulosti sloužila jako bydliště exprezidenta Václava Klause a jeho manželky. Za úřadování Miloše Zemana využívala prostory stavení jeho choť Ivana.

Micinkomoda pro prezidentskou kočku

Interiér pro Pavla navrhoval architekt Jiří Boudník. Na svém webu popsal, že musel řešit i zařízení pro Micku. 

„Jeden z úsměvných projektů ‚prezidentské zakázky' byla komoda s prostorem pro kočičí nočník. Kočička, nebo též micinka, má ráda své soukromí, a tak vznikl multifunkční kus nábytku, který jsem pokřtil ‚Micinkomoda',“ uvedl Boudník.

Na míru jen menší část nábytku

Odbor komunikace Hradu v polovině září ČTK sdělil, že je vila po úpravách souvisejících s jejím desetiletým používáním připravena k nastěhování. Velkou část prací podle něj zajistili zaměstnanci Pražského hradu, nábytek byl většinou pořízen z běžné obchodní nabídky.

„Na míru byl vyroben pouze nábytek, který musel zohlednit atypickou konstrukci částí vily,“ dodal Hrad.

Rozsáhlá přestavba proběhla za Klause

Vilu si vybral jako rezidenci právě Václav Klaus. Přestavba na sídlo prezidenta stála podle tisku 52 milionů korun, autorem je architektka Pavla Kordovská. Mimo jiné zde vznikla nová příjezdová cesta z pískovce, vybudována byla i místnost pro pobyt ochranky. Klenuté stropy pod terasou zakryl sádrokartonový podhled a točité schodiště nahradil výtah.

Manželé Klausovi se do vily nastěhovali v létě 2005. Ve vile bydlel po svém zvolení v roce 2013 i Zeman, který však později pobýval hlavně v Lánech a vilu využívaly zejména jeho manželka a dcera.

Vadil černý nábytek a tmavá výmalba

Pavel po zvolení avizoval, že se do Lumbeho vily přesune po drobnějších úpravách. „Bude dobré, když přes týden budeme bydlet tady a na víkendy budeme bydlet doma, není to na každodenní dojíždění,“ uvedl Pavel pro ČT po své inauguraci. Pavlovi bydleli do této doby v obci Černouček.

Lumbeho vilu si Pavel pochvaloval v rozhovoru pri Info.cz. Vadila mu však tmavá výmalba a černý nábytek.

„Je na krásném místě, celé to prostředí kolem, je tam klid, je to samozřejmě z hlediska bezpečnosti úplně optimálně zajištěný, bohužel vnitřní výbava třeba černým, lesklým nábytkem, tmavě vymalované stěny, je opravdu trochu depresivní,“ poznamenal tehdy Pavel.

Video  Migranti na českých hranicích! Pád letadla hvězdy Partičky. A proč končí mluvčí prezidenta?  - Bára Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

stoura ( 28. října 2023 06:23 )

stoura ( 28. října 2023 06:20 )

Naidka: Ale to je tak jediné, co na něm lze najít.

stoura ( 28. října 2023 06:16 )

Hlavně aby tu změnu Micka dobře snášela, to je důležitý.

roxin ( 27. října 2023 06:28 )

Stejně jak Babiš se Zemanem na rohlíky a oba ještě i teď jim nedají spát!!!

Klarka Klarka ( 27. října 2023 02:26 )

BINGO!🫡🫡😉

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa