Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Perný program Pavla po stěhování na Hrad s Mickou: Čekají ho velvyslanci, Vítkov, generálové i metály

Autor: ČTK, simao - 
27. října 2023
10:31

Sotva se prezident Petr Pavel přestěhoval do Lumbeho vily, kam ho vedle manželky Evy doprovodila i prezidentská kočka Micka, čekají ho již dnes na Hradě povinnosti – zahajuje totiž program k oslavám výročí vzniku Československa. přijme velvyslance, kteří v Česku zastupují své země. Setkání hlavy státu se zahraničními diplomaty se koná tradičně v předvečer oslav výročí vzniku Československa 28. října. Zúčastní se jej i první dáma.

Prezident Petr Pavel má za sebou stěhování na Hrad do Lumbeho vily, klidné zabydlování v prostorech, do kterých se přesunul s manželkou Evou i kočkou Mickou, ho však nečeká.

„Po mnoha dotazech a dohadech je jasno! Micka se konečně přestěhovala do Lumbeho vily. A umožní nám sdílet ji s ní. Snad se jí bude v novém bydlišti líbit. Já jsem se mezitím prošel po Novém Světě, abych poznal místní atmosféru a nové sousedy,“ uvedl Petr Pavel ve čtvrtek na facebooku.

Již v pátek ho na Hradě však čeká další úřadování. A v sobotu velká sláva – vůbec první předávání státních vyznamenání v roli hlavy státu! Ovšem nejen to, program prezidenta na 28. října má položek více.

Setkání se zahraničními diplomaty

Pavel totiž zahajuje program ke státnímu svátku 28 října již dnes. Na Pražském hradě přijme zahraniční diplomaty.

Na setkání za předchozího prezidenta Miloše Zemana zpravidla zazněl projev hlavy státu a následně nejstaršího člena diplomatického sboru.

Loni se Zeman s diplomaty vzhledem ke svému končícímu funkčnímu období rozloučil a poděkoval jim za práci.

Současná Kancelář prezidenta republiky vedle toho zveřejnila další program Petra Pavla přímo během státního svátku. V 9:00 položí zástupce KPR věnec prezidenta republiky k hrbu T. G. Masaryka v Lánech, v 10:00 startuje pietní akt u Národního památníku na Vítkově, kde již nebude chybět přímo hlava státu.

Pavel, Fiala a další na Vítkově

Mezi účastníky pietního aktu ke Dni vzniku samostatného československého státu budou tradičně vedle prezidenta Petra Pavla i předseda vlády Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník generálního štábu Karel Řehka, pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a další hosté.

Program na Vítkově je přitom naplánovaný na minuty. V 10:10 má proběhnout ceremoniál položení věnců, v 10:17 propůjčení bojového praporu podpory nasaditelných sil, v 10:21 udělení čestného názvu velitelství pozemních sil, ve 10:31 slavnostní pochod a ve 10:35 hlášení prezidentovi o ukončení pietního aktu, odnesení historických praporů a odchod prezidenta a VIP hostů z Čestného dvora.

Položí věnec, jmenuje generály a předá vyznamenání

V 11:00 položí prezident Pavel věnec k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, ve 12:00 jmenuje prezident na Hradě nové generály, opět za účasti Černochové, Řehky, Vystrčila a Pekarové.

Samotné předávání státních vyznamenání se uskuteční ve Vladislavském sále v sobotu večer od 20:00.

Video  Prezident Pavel u Českého rozhlasu: Zmínil Pelíšky, zmařené životy i přepadení Rusy. (21. 8. 2023)  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5512061 ( 28. října 2023 10:35 )

Jirik-ta ( 28. října 2023 08:09 )

důležitý je aby jeden den utek druhej nastal a taky hódně peněz, móc peněz.

Jirik-ta ( 28. října 2023 08:07 )

takove nevohrabanej nešika

Klarka Klarka ( 27. října 2023 21:08 )

Ještě, nenapsali " Perný den " to by The Beatles mrkali 🫡🫡😉

jajas ( 27. října 2023 18:20 )

Já se domníval, že mu to "někdo" píše vždycky....nejsem si jistý, že by on sám vyrobil nějaký ucelený proslov....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa