Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detaily úprav hradní vily: Pavel nakupuje levný nábytek i koberce od designérky. Za kolik?

Autor: DVL, Mii - 
30. srpna 2023
09:26

Kdy se prezident Petr Pavel oficiálně přestěhuje na Hrad? To zatím není jisté, ale úpravy Lumbeho vily, kterou si pro své bydlení vybral stejně jako předchůdci, směle pokračují. Už se nakupuje nábytek, koberce… a to často na místech, které by od prezidenta lidé nečekali. Celkem úpravy vily vyjdou do 2,2 milionu korun, řekla pro deník Právo hradní kancléřka Jana Vohralíková.

 

„U Lumbeho vily jde o generální údržbu nemovitosti po jejím desetiletém užívání. Součástí prací není rekonstrukce zahrady a okolí. Ve vile řemeslníci natírají a repasují okna a dveře, vymalují, řeší vlhkost v některých částech budovy,“ popsala pro Právo Vohralíková.

„Pořizujeme nový nábytek převážně z IKEA. Kde tento nábytek nebylo možné použít, tam ho vyrábíme na míru. S památkáři se samozřejmě opravy řeší, ale tím, že jde o standardní opravy, nemusí do procesu zásadně vstupovat. Rozpočet je plánovaný do 2,2 milionu korun,“ doplnila podrobnosti. 

Jak upozornily Novinky.cz, podle registru smluv například kuchyňská linka z IKEA vyšla na 173 tisíc korun. Sedačku Pavel získal od slovenské společnosti Phase Retail CZ Four, s. r. o., stála 87 tisíc korun. Koberce zas dodala interiérová designérka z Plzně Světlana Adltová - i s pokládkou a dopravou za 224 tisíc korun.

A další čísla - oprava omítek a malba stála 171 tisíc korun, korekce vnějších oken 333 tisíc korun a oprava nátěr dveří 384 tisíc korun.

Pavel o úpravách informoval hned po svém jmenování, kdy vilu poprvé návštívil. „Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu prosvětlili,“ sdělil tehdy. 

Kancléřka již v minulosti avizovala Blesku, že se nákup vybavení pro Lumbeho vilu chystá. Uvedla také, že bydlení na Hradě využívají i zaměstnanci. Na Hradě jsou pro ně vymezeny byty. „V tuhle chvíli je užívají zaměstnanci kanceláře, kteří jsou mimopražští, přes týden jsou v Praze a na víkend jezdí domů za rodinou. My k tomu máme bytovou komisi. Byty jsou nejen na Hradě, ale i po Praze a platí se tam standardní nájmy, ne jako v Lesní správě Lány," řekla Vohralíková.

Video  Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou zavítali do Pražského domu  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

roxin ( 31. srpna 2023 13:09 )

Tam kde politručka předvádí šperky za několik miliónů raději diskusi nedají, vědí jak by asi dopadla.

jarda304 ( 31. srpna 2023 09:36 )

Aposled sektorem zařizovat Hrad Husák. Pavek a politručka jsou z kasáren zvyklí na totéž, iba tie plechové skříňky chýbajú

UFO1 ( 31. srpna 2023 06:25 )

První dáma a skromnost

maxpax ( 30. srpna 2023 18:55 )

Ani já tam bydlet nebudu. To ale neznamená, že se ze mě stane totální ignorant co nedokáže rozlišit co jsou reprezentativní prostory a jak by měly být vybaveny aby reprezentovaly.
To bychom také mohli v repre prostorách Hradu shodit lustry, omlátit štuky , vyrvat dlažbu a zavěsit tam papírové a plastikové koule a položit hadry, nesoucí název koberec, z Ikea.
***amotní mužici to po výstřelu z Aurory taky vzali v Zimním paláci do svých rukou, takže v historii nic nového ....

maxpax ( 30. srpna 2023 17:36 )

Není. Bydlet v ikeáckých šuntech v paneláku nebo šuntama vybavit Lumbeho vilu je sakra rozdíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa