Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Večeře u Pavla na Hradě a Zelenskyj přes video: Summit řeší osud Krymu, pro děti se vybralo 700 tisíc

Aktualizováno -
23. října 2023
21:45
Autor: ČTK - 
23. října 2023
12:24

Více než 700.000 korun na psychologickou pomoc dětem z Ukrajiny shromáždila od počátku října sbírka konaná pod hlavičkou Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Peníze budou použity na psychologickou pomoc ukrajinským dětem v Česku a na podporu ukrajinských dětí, které se vrátily do vlasti z neoprávněného zadržování v Rusku. O výsledku sbírky vyhlášené v souvislosti s úterním parlamentním summitem Krymské platformy v Praze dnes organizátoři informovali v tiskové zprávě.

Veřejná sbírka konaná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a ukrajinského prezidentského úřadu vynesla k dnešnímu dni přes 200.000 korun. Tuto částku pak Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové navýšil o dalšího půl milionu korun.

Výsledek sbírky byl dnes večer slavnostně vyhlášen v Míčovně Pražského hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla, vysokých ústavních činitelů a představitelů zahraničních delegací, kteří se účastní summitu Krymské platformy. Do sbírky je ale stále možné přispět, například on-line.

Summitu se osobně zúčastní zákonodárci čtyř desítek zemí z celého světa, kromě představitelů z většiny zemí EU účast potvrdili také zástupci z Velké Británie, Kanady nebo Sierry Leone. Další státy, například Austrálie, Japonsko, Nový Zéland nebo Spojené státy mají na summitu vystoupit prostřednictvím video vzkazu.

Přítomni budou také zástupci Evropského parlamentu, Parlamentního shromáždění Rady Evropy nebo Parlamentního shromáždění NATO. Vyplývá to z dokumentu, který ČTK poskytla mluvčí Sněmovny Martina Lustigová.

Cílem summitu, který se v pondělí a v úterý uskuteční v české metropoli, je zvyšovat povědomí o ruské okupaci ukrajinského Krymu, která trvá od jara 2014. Summit má přiblížit dopady anexe na stav základních lidských práv tamních obyvatel, na globální potravinovou bezpečnost i na dodržování dohod a pravidel ve světě.

Pekarová: Deokupace Krymu je klíčem

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vnímá summit i jako další vklad do vztahů s Ukrajinou, která čelí od loňska další ruské agresi.

„Ukrajina svým bojem proti ruským agresorům významně přispívá k posílení naší bezpečnosti. I při čistě pragmatickém pohledu jde navíc o investici do vztahů s potenciálně velmi prosperující zemí, která i díky poválečné obnově skýtá mimořádně zajímavé příležitosti pro české firmy,“ uvedla šéfka dolní parlamentní komory. Pořádání summitu v Praze podle ní zvýší mezinárodní prestiž ČR.

„Deokupace Krymu je klíčem k obnovení bezpečnosti Černomořského regionu, Evropy a světa,“ poznamenala na sociální síti X a je prý hrdá, že Sněmovna summit hostí.

Zelenskyj na dálku, v Praze Stefančuk

V úterý dopoledne promluví na zahájení summitu kromě Zelenského a Pekarové Adamové také předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Následovat bude plenární zasedání s prezentacemi expertů a příspěvky předsedů a představitelů parlamentů zúčastněných zemí.

Při příležitosti summitu v pondělí na tiskové konferenci se svými příspěvky vystoupí pět zástupců expertní sítě při Krymské platformě, odborníci a odbornice z Ukrajiny budou mluvit o dopadech ruské okupace Krymu. Tématem bude například ničení občanské společnosti, omezování svobody slova nebo zločiny proti kulturnímu majetku na Krymu.

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Vznikla v létě 2021 z iniciativy Zelenského, sloužit má jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se uskutečnil loni v říjnu v chorvatském Záhřebu.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa