Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněm TOP09 ve stínu obav o Schwarzenberga: Pekarová bude obhajovat post šéfky strany

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2023
09:29

V sobotu bude obhajovat nejvyšší pozici ve vládní TOP 09 předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, spolu s ní i další členové současného vedení. Volební sněmy TOP 09 organizuje pravidelně po dvou letech, nově zvolení straničtí lídři by tak měli nejmenší ze stran koalice Spolu dovést k příštím sněmovním volbám. Podle prohlášení premiéra Petra Fialy (ODS) je koaliční projekt vzniklý před posledními sněmovními volbami úspěšný a zúčastněné strany v něm chtějí pokračovat. Přes složitost jednání o kandidátce pro eurovolby před dvěma týdny deklarovaly i společnou cestu do Evropského parlamentu. Jak si další spolupráci představují, by mělo zaznít i na sněmu v pražském hotelu Clarion, kam byli předsedové partnerských ODS a KDU- ČSL Petr Fiala a Marian Jurečka pozváni jako hosté. Sněm probíhá trochu ve stínu strachu o někdejšího ministra zahraničí a zakladatele TOP 09 Karla Schwarzenberga, který je znovu v nemocnici.

Do sobotních voleb půjdou podle mluvčí TOP 09 Markéty Volfové lidé, kteří se na politice strany dlouhodobě úspěšně podílejí, a trvale tak spoluvytvářejí obraz strany. S hlasovacím právem by mělo přijít 183 delegátů sněmu, volit budou kompletní předsednictvo i výkonný výbor strany. Kromě toho nově ustaví smírčí výbor a celostátní revizní komisi strany. TOP 09 má aktuálně 2295 členů, což je zhruba o 200 méně než před šesti lety.

Adamová bude obhajovat pozici šéfky strany podruhé. „Co se týká úkolu jak pro nového předsedu, ale i místopředsedy strany a nejen pro ně, přetrvává konstruktivní diskuse s koaličními partnery nad otázkami, kde třeba nepanuje naprostá shoda. Kromě jiného s důrazem na evropská témata, která jsou pro nás dlouhodobě zásadní a v nadcházejícím roce se určitě stanou jádrem mnoha diskusí napříč politickým spektrem,“ uvedla už dříve Volfová. Připomněla například dlouhodobou snahu TOP 09 o prosazení evropské měny v Česku.

Naposled TOP 09 rozhodovala o změně vedení před dvěma roky, těsně po sněmovních volbách, vyměnila tehdy jednoho řadového místopředsedu. Pekarová Adamová byla tehdy opětovně zvolena předsedkyní velkou většinou. Jejím prvním zástupcem se stal znovu senátor Tomáš Czernin. Funkce řadových místopředsedů obhájili Jan Jakob, Herbert Pavera a Vlastimil Válek. Po dvou letech se do nejužšího vedení strany vrátil ústecký poslanec Michal Kučera, který nahradil šéfa karlovarské krajské organizace strany Lukáše Otyse.

Sněm se před dvěma lety kvůli covidu-19 konal částečně on-line. Nesl se v duchu příprav na vládní roli TOP 09. Pekarová Adamová tehdy hovořila o potřebě řešení epidemické, energetické i klimatické krize, stejně jako krize důvěry lidí ve stát s tím, že nevylučovala i nepopulární opatření. TOP 09 tehdy čerstvě proti minulému volebnímu období zdvojnásobila počet svých poslanců na 14. Nyní jí volební modely přisuzují zhruba pět procent, což je hranice pro vstup politického subjektu do Sněmovny. Strany současné vládní koalice, kde Spolu doplňují Starostové a Piráti, mají podle zářijového průzkumu agentury Median podporu 40,5 procenta voličů. Volby by vyhrálo hnutí ANO se ziskem se ziskem 34 procent hlasů.

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 10. listopadu 2023 05:26 )

Jak ta bréca dokáže oblbovat potencionální voliče, že?

stoura ( 10. listopadu 2023 05:23 )

Bohužel ji tam ale někdo zvolil!

pravlast ( 9. listopadu 2023 06:45 )

A když nedostala mandát od voličů,jak to že může pobírat plat+náhrady atd? Platit ze svého ji přece má ten,kdo si ji tam přitáhl.A to by asi mělo platit o všech porad­cích,a­sisten­tech a dalších podobných existencích.

oltec ( 8. listopadu 2023 17:14 )

tato arogantní namyšlená ženská nemá co v politice dělat

Oliver ( 8. listopadu 2023 16:18 )

,ta pametna vēta co rekl Milos Kopecky alias Dr.Strossmajer ,,vy ..... nebeska,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa