Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialovo turné po Africe pokračuje: Po zrušení cesty do Nigérie letí premiér rovnou do Ghany

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2023
06:55

Český premiér Petr Fiala dnes zahájí návštěvu Ghany, která bude třetí zastávkou na jeho cestě po subsaharské Africe. Do ghanského hlavního města Akkry vyrazí dopoledne z keňské metropole Nairobi. Původně měl předseda vlády, kterého na cestě doprovází početná podnikatelská delegace, strávit dnešní den v Nigérii. Abuja ale v pondělí na poslední chvíli oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra.

Hlavní část premiérova programu v Ghaně je plánována na čtvrtek, kdy Fialu přijme ghanský prezident Nana Akufo-Addo. Premiér také zahájí česko-ghanské podnikatelské fórum a měl by se setkat se členy mise MEDEVAC.

Už po dnešním večerním příletu do Akkry se premiér zúčastní recepce pořádané českým velvyslanectvím u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, v plánu je také setkání s ghanským viceprezidentem.

Ghanu vnímá Česko jako „pilíř stability v turbulentním regionu“, uvedl úřad vlády. Česká vláda se společně s českými firmami podle něj zasazuje o ekonomický a bezpečnostní rozvoj země. Za perspektivní pro české firmy považuje kabinet především dodávky zdravotní techniky, těžební průmysl či výstavbu ghanské energetické sítě.

Ghana bude předposlední zastávkou premiéra na jeho týdenní pracovní cestě po subsaharské Africe, během níž už navštívil Etiopii a Keňu. Z Akkry premiér ve čtvrtek večer odletí do Abidžanu v Pobřeží slonoviny.

jajas ( 9. listopadu 2023 09:15 )

Prostě jako premiér je nepoužitelný.....

sekebo ( 9. listopadu 2023 09:02 )

Fiala si žije svůj vlastní svět v nějaké bublině. On vykládá, jak to všechno myslí úžasně, ale reálně se to nedá ani poslouchat. Určitě není takový padouch a zloduch, jako většina premiérů před ním, ale na řízení státu se naprosto nehodí - bohužel.

jajas ( 8. listopadu 2023 10:34 )

Neozumím tomu, proč se premiér nechtěl vyjádřit k náhlému zrušení návštěvy Nigérie. Vždy tak "ochotný" Péťa se vyjadřuje téměř ke všemu a "snaží" se vysvětlit svým hloupým občanům, že vše co vláda dělá, dělá dobře a správně. Takže proč na otázku českého novináře, proč byla schůzka zrušena odpověděl, svou perfektní angličtinou, "no comment"? Občané mají právo na jeho vysvětlení.

Uživatel_5522193 ( 8. listopadu 2023 10:04 )

Ono to ještě asi není podle jeho představ,ale pomalu se blíží 😉

karmazdarma ( 8. listopadu 2023 08:24 )

Pjotr Fia"lejno"vič jede nasbírat inspiraci,jak dostat do bankrotu fungující stát. Tak našlápnuto mají dobře,už druhý rok na tom vehementně pracují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa