Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovenský premiér v Praze: Ódor s Pavlem řešil summit NATO, s Fialou nákup bojových vozidel

Aktualizováno -
4. července 2023
17:18
Autor: ČTK - 
4. července 2023
07:04

Prezident Petr Pavel dnes odpoledne na Pražském hradě se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem hovořil zejména o nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu a o dalších bilaterálních otázkách. Pavel to uvedl na twitteru. Na schůzku přijel Ódor přímo z úřadu vlády, předtím zhruba hodinu jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Kramářově vile.

„Česko-slovenské vztahy jsou pevné a vzájemná spolupráce je neotřesitelná bez ohledu na výměnu politických reprezentací,“ uvedl Pavel.

Mluvčí Hradu Markéta Řeháková pro ČTK doplnila, že Pavel s Ódorem také řešili spolupráci v posilování odolnosti společnosti proti dezinformacím, témata související s obranou a priority předsednictví ve Visegrádské skupině (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které Česko převzalo na začátku července.

S Ódorem do Prahy dorazil také slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský, který mimo jiné jednal se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Kromě vztahů probrali i chystanou společnou cestu ministrů ČR, SR a Rakouska do Severní Makedonie v polovině července, uvedl Lipavský na twitteru.

Fiala o spolupráci se Slováky

Fiala ocenil zlepšení spolupráce se Slovenskem ohledně nelegální migrace, je to podle něj klíč k předcházení opatřením na společných hranicích. ČR a SR se shodují v pohledu na nelegální migraci, v tom, že je třeba posílit ochranu vnější hranice EU a zlepšit návratovou politiku, řekl Fiala.

Podle obou premiérů je potřeba hledat řešení problému na evropské úrovni, což se minulý týden na jednání Evropské rady podle Fialy dostatečně nepodařilo kvůli blokování ze strany Polska a Maďarska. „Myslím, že to není v zájmu České republiky, není to odpovědné, ohrožuje to finanční podporu, kterou Česká republika prosadila a vyjednala pro země, které poskytují ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny,“ dodal Fiala.

Polsko a Maďarsko podle českého premiéra neodmítly na Evropské radě migrační pakt, o kterém rozhodovala Rada EU na úrovni ministrů vnitra, ale jakékoli závěry týkající se řešení migrační politiky. Nepokládá to za rozumné. Migrační pakt podle něj nabízí změnu migrační a azylové politiky.

„Konečně se bude řešit návratová politika efektivněji, konečně není možný volný pohyb, ale řeší se na hranicích azylové řízení, konečně mluvíme o silnějším posílení vnější hranice a konkrétní kroky se začaly dělat se třetími zeměmi, abychom migraci řešili,“ dodal Fiala.

Česko a Slovensko využije slevu při nákupu BVP

Česká republika a Slovensko se pokusí společně využít slevovou doložku při nákupu bojových vozidel pěchoty (BVP), pro jejichž pořízení se obě země rozhodly. První společné jednání se švédskou stranou je na programu příští týden, uvedl po dnešním jednání s Ódorem Fiala. Česká vláda v květnu rozhodla, že formou mezivládní dohody ze Švédska pořídí 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun.

Fiala řekl, že s Ódorem dnes hovořili o posilování obranné spolupráce, rozhodnutí obou zemí o pořízení CV90 považuje za výhodu. „Chceme jí využít, mluvili jsme o spolupráci, která by mohla vést k využití slevové doložky. V jednáních se švédskými partnery chceme tímto směrem pokračovat, první společné jednání bude už příští týden,“ uvedl Fiala. Značné úspory může podle něj přinést i společné testování obrněnců.

Ódor se do čela úřednické vlády postavil v polovině května, s Fialou poprvé jednali koncem května v Bratislavě při příležitosti mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Minulý týden se konalo jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) v Bratislavě, kde Ódor vedle Fialy přivítal i maďarského premiéra Viktora Orbána a předsedu polské vlády Mateusze Morawieckého. 

Česko o víkendu přebralo od Slovenska roční předsednictví ve V4, při kterém chce navázat na úsilí předchozí předsednické země o návrat ke kořenům spolupráce založené na principu lidských práv, svobody či demokracie. V4 také musí podle českého předsednictví poskytovat jasnou, pevnou a konkrétní podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské invazi.

stařec ( 6. července 2023 07:48 )

byl jsem tam.

trintin ( 5. července 2023 08:07 )

Připomnělo mi to vtip. Vyprávěl účastník SNP: "Boli sme traja, ja, ocko a rebriňák. Vtom Němec, hodím granát. Zbyli sme traja, ja, rebriňák a Němec".

Jirik-ta ( 5. července 2023 04:41 )

?

jajas ( 4. července 2023 20:54 )

Odborníci "na druhou".....

al.bunda ( 4. července 2023 20:36 )

Jinak, dočasný🧑‍🎄pozval dočasného 🧑‍🎄k návštěvě. Oni totiž šašci mají potřebu zdílet svoji beznaděj 👎👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa