Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kancléřka Vohralíková: Pavla čeká chata i stěhování. Na léto jsme čekali jak na smilování!

Autor: simao - 
2. července 2023
13:28

Kancléřka Jana Vohralíková uvedla, že poměrně zběsilé tempo, ve kterém prezident Petr Pavel „prolétl“ jaro po svém nástupu do funkce, by mělo nyní s příchodem prázdnin polevit. Prostor by nyní dle ní měl být i na „koncepční věci“. Klid však nebude. Hlavu státu v létě čeká sice chata, ale také stěhování do Lumbeho vily, uvedla Vohralíková v Partii Terezie Tománkové. Pohnout by se pak mělo třeba i s webem první dám Evy Pavlové. Útlum má přijít naopak u zahraničních cest. Co dalšího kancléřka směrem k létu prozradila?

„My na to léto čekáme už úplně jak na smilování, aby se zvolnily aktivity, které nás teď hodně zaměstnávaly, a měli jsme čas na koncepční věci,“ přiznala kancléřka Vohralíková.

Pavel na chatě i při stěhování

Dojde na stěhování prezidentského páru do Lumbeho vily? „Všechno by se to mělo uskutečnit během prázdnin,“ poznamenala kancléřka s tím, že v Lumbeho vile se 10 let nic nedělalo. „Takže tam byla nutná základní rekonstrukce, která je vždycky nutná, když se vyměňuje uživatel. Práce jsou téměř dokončeny, teď jsme před tím, že ji zařídíme a budou se moct stěhovat,“ doplnila.

Jak bude Pavel trávit dovolenou? „Myslím si, že zatím platí na chalupě a pak se také bude stěhovat, ono to strašně uteče ty dva měsíce,“ uvedla Vohralíková.

Pavlova kancléřka nedávno ve velkém rozhovoru pro Blesk k pracím v Lumbeho vile prozradila: „Deset let se na vilu vůbec nesáhlo. Udělaly se běžné práce, jako oprava okapů včetně čištění, natírala se okna a radiátory, odstraňovala se elektrická plošina do patra, došlo k výmalbě. Žádné stavební úpravy jsme nedělali. Teď jsme ve fázi, že tam nakoupíme zařízení, aby se tam dalo bydlet, většina toho zařízení bude z IKEA.“

Motorka nevadí

Prezident je přitom i aktivní sportovec. Když si Pavel natrhl sval při běhu v Jihlavě, to prý ještě Vohralíková přešla. „To jsem toho ještě moc neříkala. Ale on pak byl na debatě v jedné škole a tam se ho děti ptaly, jaký je jeho nejoblíbenější sport. On řekl skok padákem, bungee jumping a potápění. To jsem se trochu osypala,“ smála se Vohralíková.

Naopak prezidentské jízdy na motorce považuje za bezpečné. „Když se člověk stane prezidentem, tak by si neměl úplně obrátit život vzhůru nohama a ta kotva k tomu, co má rád, je vlastně hrozně potřebná,“ uvedla. Na motorce Pavel vyrazil letos mj. do Bavorska, kam jela jeho žena Eva autem.

Video  Pavel v Bavorsku na mašině, první dáma autem: Vepřová se zelím k obědu a setkání s premiérem  - Blesk Zprávy: Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Dotáhnout je třeba ideálně přes léto také web první dámy Evy Pavlové. „V průběhu prázdnin by si to mělo všechno sednout. Měl by být i web i jasný spolupracující subjekt a doufám, že se to tak dodělá,“ uvedla nyní na Primě Vohralíková.

Kancléřka upozornila, že existuje kabinet první dámy, ale nemá svého ředitele, protože Eva Pavlová není zaměstnancem státu. Má ale tajemnici a asistentku, což jsou dvě místa, o která se s ní podělila ze svého kabinetu Vohralíková. „Zatím to bude takhle fungovat, ale určitě je na stole i debata o tom, že bude založen nějaký nový subjekt, pod kterým budou aktivity první dámy dále pokračovat,“ řekla Vohralíková.

Jednání o balíčku bude Pavel „bedlivě pozorovat“

Tempo výrazně zvolní i co se týče zahraničních cest, uvedla kancléřka. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) pak během perného léta čekají další jednání o kritizovaném úsporném balíčku.

„Myslím si, že nebude, myslím si ale, že to bude velmi bedlivě pozorovat,“ uvedla Vohralíková na dotaz, jak moc do těchto jednání bude Pavel zasahovat.

Vohralíková: Nechceme si vyškrábat oči

Vohralíková v Partii Terezie Tománkové však řešila i aktuální poměry přímo v kancelářích na Pražském hradě. „Většina lidí kolem Miloše Zemana odešla, někteří dali výpověď, takže odcházeli s koncem března, těch dalších lidí, které jsem odvolala, tak už bylo velmi málo,“ uvedla Vohralíková. „Na těch ředitelských pozicích nezůstal vůbec nikdo,“ podotkla. 

Vohralíková odmítla, že by na Hradě docházelo k interním sporům či dokonce „válce“. „Všichni, co tam jsme, si uvědomujeme cíl, který máme - tzn. udělat dobré podmínky pro práci pana prezidenta,“ poznamenala s tím, že různé názory jsou možné. „Určitě se nepereme, určitě to není tak, že bychom si chtěli vyškrábat oči (...). Já neříkám, že jsou (vztahy) idylické, já říkám, že si to sedá,“ uvedla v Partii Vohralíková.

Pavlovo pnutí a méně slov

Transformace z generála na politika se podle Vohralíkové Pavlovi již do značné míry podařila. „Občas, když jsme na nějaké vojenské akci, tak mi říká, že má trošku pnutí, aby nezačal salutovat,“ říkala s úsměvem kancléřka.

„On je opravdu řád a klid. Kritiku si vždy vyslechne, pracuje s ní a pak se rozhodne a to je úplně v pořádku,“ podotkla Vohralíová.

Vohralíková míní, že Pavel by měl zmírnit v komunikaci. „Je potřeba zvolnit. Slov prezidenta má být jako šafránu. To znamená vyjadřovat se k opravdu důležitým věcem tam, kde to dává velký smysl a může to mít nějaký dosah,“ dodala Vohralíková.

Video  Tisková konference Petra Pavla ke 100 dním ve funkci  - Blesk TV
Video se připravuje ...

JaNat ( 3. července 2023 20:49 )

Jasně, jako ve školce.

Jirik-ta ( 3. července 2023 20:09 )

Jirik-ta ( 3. července 2023 20:08 )

je to rudoch, ale charakterní

Jirik-ta ( 3. července 2023 20:05 )

Jirik-ta ( 3. července 2023 20:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa