Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Situace v Rusku je nestabilnější, než se myslelo, řekl Fiala. S kolegy z V4 řešil i migraci

Autor: ČTK - 
26. června 2023
14:37

„Situace v Rusku je nestabilnější, než si mnozí mysleli,“ řekl český premiér Petr Fiala v reakci na víkendové události kolem vzpoury vůdce ruské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Fiala to uvedl po schůzce s kolegy z Visegrádské skupiny (V4), do které kromě Česka, patří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Předsedové vlád se po společném jednání v Bratislavě shodli na potřebě potírání nelegální migrace. Předsednictví V4 nyní přebírá Česko, jako prioritu má návrat ke kořenům spolupráce založené na principu lidských práv, svobody a demokracie.

„Musíme dělat všechno proto, abychom Ukrajině pomohli, a pokračovat v tlaku na Rusko,“ uvedl Fiala.

Také podle slovenského premiéra Ľudovíta Ódora situace v Rusku není tak stabilní, jak se jevilo před několika týdny. Dodal, že v Rusku nemusí fungovat jedna armáda ale hned několik armád. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki míní, že Rusko je nepředvídatelným státem.

Soukromá vojenská Wagnerova (v ruském přepisu Vagnerova) skupina v čele s Jevgenijem Prigožinem v sobotu vytáhla směrem na Moskvu proti podle nich zkorumpovanému a neschopnému vedení ruské armády, svůj pochod ale wagnerovci ještě ten den zastavili a stáhli se.

Z vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána vyplynulo, že ani po víkendových událostech v Rusku Budapešť nezmění názor na rusko-ukrajinský konflikt. Maďarsko jako jediná ze zemí V4 odmítá vojenskou pomoc bránící se Ukrajině.

Problém migrace

Předsedové vlád zemí V4 se na tiskové konferenci shodli na potřebě potírání nelegální migrace a na tom, že jejich země stále, jako už řadu let, odmítají povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Podle Fialy je třeba se soustředit například na ochranu vnějších hranic či na návraty migrantů. Boj s nelegální migrací označil za problém, před kterým nelze zavírat oči. „Počty nelegálních migrantů, kteří přicházejí do Evropy, neklesají,“ řekl.

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdil, že řešením problému nelegální migrace by bylo, aby žadatelé o azyl v Evropské unii museli čekat na vyřízení své žádosti mimo evropský blok. „Evropská unie není ochotna tento krok udělat,“ míní Orbán.

Právě maďarsko-srbská hranice je vnější hranicí schengenského prostoru volného pohybu osob a jednou z migračních tras, které už loni začalo využívat mnoho běženců. Ti pak pokračovali přes Slovensko a Česko ve snaze dostat se dále do západní Evropy.

Státy Evropské unie se v první polovině června dohodly na migrační reformě počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl stejně jako s rychlejším vyřizováním neúspěšných žádostí. Země V4 ale nepostupovaly jednotně. Česko s novými pravidly souhlasilo, Slovensko se zdrželo a Maďarsko spolu s Polskem byly proti.

Jak chce Česko předsednictví vést

V4 se podle českého předsednictví musí postavit za principy, na kterých země vybudovaly moderní a demokratickou státnost. Proto musí poskytovat podporu Ukrajině a její územní celistvosti v jejích mezinárodně uznaných hranicích. Země V4 přitom nejsou jednotné v názoru na vojenskou pomoc Ukrajině, Maďarsko na rozdíl od zbylé trojice států odmítá dodávky zbraní Kyjevu.

České předsednictví má navázat na úsilí končícího slovenského o návrat ke kořenům visegrádské spolupráce založené na sdílených principech lidských práv, svobody, demokracie, právního státu, dobrých sousedských vztahů a oddanosti evropské integraci a transatlantickému spojenectví, uvádí dokument. Česko formát V4 vnímá jako platformu pro pěstování sousedských vztahů skrze dialog a také pro spolupráci na konkrétních přínosech pro občany. Prioritou předsednictví bude i podpora rozšíření EU.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindal ( 28. června 2023 18:08 )

Máš pravdu JaNat,už se asi sám smazal.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 07:46 )

Snaží se Rusko rozbít a vyvolávaí nenávist v lidech k Rusku aby si mohli dovolit co si dovolují.

Mně Rusko nic neudělalo, mně vytahují peníze z kapes tihle všiváci. To jsou nepřátelé lidí.

Fiala, Černochová, špion Pavel a ten pirát co si říká diplomat nás zatahují do války a vytahují nám z kapes peníze na tu Americkou válku.

pindal ( 27. června 2023 19:05 )

Víc přemýšlej.Podle tvého vyjadřování soudím,že ti tečou nervy,dej si dechové cvičení.

pindal ( 27. června 2023 18:54 )

Tak to vidíš?

pindal ( 26. června 2023 20:28 )

Je pravda,že my potřebujeme do vedení našeho národa,lidi moudré, ne jenom chytré a to Lipavský určitě není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa