Sasák už dříve usiloval o změnu právní kvalifikace na loupež. Tvrdil, že se chtěl zmocnit auta a že pobodání řidiče bylo nešťastným následkem vzájemné potyčky. Pražské soudy ale Sasákově verzi neuvěřily, poukázaly například na to, že řidiče rovnou napadl a nedal mu nijak najevo, že se chce zmocnit auta.

Opilý Sasák bodl třiačtyřicetiletého cizince třikrát do zad předloni 13. srpna. Před tím si v noci objednal odvoz do odlehlé ulice v pražských Vršovicích. Napadený muž, který krvácel do hrudní dutiny, z místa činu utekl a voláním o pomoc na sebe upozornil kolemjdoucího, jenž mu přivolal záchrannou službu.

„Řidiči taxislužby jsou skutečně velice ohroženou skupinou. Nemohou si totiž vybírat, koho si do auta naloží a v případě napadení mají velice omezenou možnost se bránit: většinou mají útočníky za sebou, mají bezpečnostní pás a musí se věnovat řízení,“ konstatoval loni soudce vrchního soudu Jiří Lněnička.

Jiří S. se po činu zmocnil vozu. Když jej pronásledovala policie, havaroval v Krči. U soudu popřel, že by řidiče bodl úmyslně. Auto podle vlastních slov potřeboval, aby se dostal za matkou, a nůž se sedmnácticentimetrovou čepelí si vzal jen na zastrašení a vyhnání řidiče z vozidla. Tuto verzi děje ale odmítl soudní znalec, podle nějž pachatel vedl rány velkou silou a aktivně. Podle posudků byl také Sasák v době činu příčetný.

Video
Video se připravuje ...

Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně? Markéta Volfová/ Lukáš Červený

Ilustrační foto
Autor: Profimedia