Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Miliardové dotace na výzkum neměly žádný cíl, tepou kontroloři Síkelovo ministerstvo

Autor: ČTK - 
26. června 2023
08:34

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělilo 14 výzkumným organizacím v letech 2018 až 2022 na jejich rozvoj dotace ve výši téměř 2,3 miliardy korun, aniž mělo stanovené cíle a přínosy pro stát. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Pokračuje tím problém, na který kontroloři upozornili rezort v případě podpory výzkumu a vývoje už v roce 2018, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí NKÚ Václav Kešner. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Dotace jsou určené na dlouhodobý koncepční rozvoj, například na základní nebo aplikovaný výzkum či zveřejňování výsledků výzkumu. V případě pravidel pro získávání podpory kontrola zjistila, že MPO nestanovilo žádná bližší pravidla nebo limity pro to, jak a za co mohou výzkumné organizace vynakládat získanou podporu. „Pouze převzalo ze zákona základní definici způsobilých výdajů. V praxi tak výzkumné organizace používaly tuto podporu například na odměny pro zaměstnance, kde ale nebyly stanové žádné limity. NKÚ doporučuje, aby se MPO zabývalo limity u způsobilých výdajů,“ píše se v tiskové zprávě.

U konkrétních 14 výzkumných organizací pak NKÚ zjistil, že pět z nich nevykázalo žádný příjem z takzvaného transferu znalostí. Podle kontrolorů je významným ukazatelem o komerčním využití a uplatnění výsledků výzkumu a vývoje v praxi a také jedním z cílů, o které by organizace měly usilovat.

V hospodaření výzkumných organizací, konkrétně u vzorku šesti z nich, NKÚ nezjistil, že by jednotlivé instituce získanou podporu použily nehospodárně. Pouze v jednom případě kontroloři odhalili porušení zákona o zadávání veřejných zakázek a zároveň i porušení podmínek pro získání podpory, a to ve výši 2,1 milionu korun.

Kontrolní úřad se dále zaměřil i na to, jak ministerstvo hodnotilo v letech 2018 až 2021 instituce, které získaly podporu. V tomto ohledu postupovalo ministerstvo transparentně, uvedli kontroloři. Z pohledu efektivity využitých peněz bylo ale podle NKÚ problematické, že rezort dlouhodobě podporoval mimo jiné i organizaci, která byla opakovaně hodnocena jako podprůměrná, a ani každoroční podpora na tom nic nezměnila.

„NKÚ na základě těchto skutečností doporučuje, aby MPO stanovilo konkrétní cíle a očekávané přínosy pro stát, kterých se má rozdělováním institucionální podpory z rozpočtu MPO dosáhnout, a aby plnění těchto cílů pravidelně vyhodnocovalo,“ uzavřeli kontroloři.

Uživatel_5522193 ( 26. června 2023 09:44 )

To je právě ten cíl - bezcílné dotace,tím se dá krásně přikrýt rozkrádání a korupce na to jsou politici veltmajstři😁😅

Zobrazit celou diskusi