Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nigerijci zrušili Fialovi cestu: Problémem halení se do vlajek?! Politolog zmínil ztracené miliardy

Autor: Maxmilián Nový, ČTK - 
8. listopadu 2023
05:00

Velká cesta Petra Fialy (59, ODS) po Africe dostala zásadní trhlinu. Nigérie na poslední chvíli odpískala návštěvu našeho premiéra a ten musel zůstat déle v Keni. Za vším může být česká podpora Izraele. Podle politologa Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy svědčí zrušení cesty o tom, že by měli čeští ministři ve svých vyjádřeních k mezinárodní politice brát v potaz skutečné zájmy ČR a chovat se pragmatičtěji.

Oficiálně prý země nedokázala premiérovi zajistit odpovídající program i přijetí. Podle zdrojů Blesku z diplomacie je ale důvodem nejspíš česká podpora Izraele, trnem oku měla být pozice Prahy při hlasování v OSN. „Podpora Izraele je správná. Dá se ale dělat jinak než aktivistickým přístupem,“ okomentoval to pro Blesk místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch (39, ANO). Připomněl halení se vládních představitelů do izraelských vlajek nebo nedávný výrok ministryně obrany Jany Černochové (50, ODS), že by země měla vystoupit z OSN.

„To nenechá chladné naše partnery v Arábii či v Africe, které potřebujeme. I když třeba nemají tak vstřícný vztah k Palestině, musí přemýšlet nad domácím publikem a zda je teď správné přijmout tak jednostranně zaměřenou delegaci,“ dodal poslanec, který označil zrušení cesty do Nigérie za facku české zahraniční politice.

Černochová na dotaz Blesku, zda nechce svá slova korigovat, odpověděla... „Nechápu, zač bych se měla omlouvat? Za podporu Izraele? Nebudu! Prostě jsem řekla pravdu o OSN, že je bohužel bezzubá a antisemitská. A Izrael podpořili i poslanci ANO, včetně pana Bžocha... Nemáme se za co stydět, je to český pevný postoj, včetně postoje pana Bžocha, tak ať se za něj nestydí!“

Další zrušená mise

Nejde přitom o první zrušenou návštěvu českých představitelů v zahraničí. Minulý týden padla mise ministra průmyslu Jozefa Síkely (56, STAN) do Saúdské Arábie. Tam měl mimo jiné vyjednávat o dodávkách ropy. Ačkoliv české úřady zrušení cesty zdůvodňují bezpečnostními okolnostmi na Blízkém východě, podle exministra zahraničí Tomáše Petříčka (42, SOCDEM) za tím bude stejný důvod jako zrušení návštěvy Nigérie.

„Česká podpora Izraele je známá. V tom potíž není. Problém je ve vyjádření některých politiků,“ sdělil Blesku a konkrétně zmínil též slova šéfky obrany. „Říkáme, že OSN musíme zrušit, když s námi ostatní nesouhlasí. Pro ty státy je ale tato organizace stále důležitá. A takovými výroky jim vysíláme signál, že se s nimi bavit nechceme,“ uvedl Petříček.

Politolog: Izrael podporujme pragmaticky

Podobný názor má politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Obě neuskutečněné návštěvy podle něj svědčí o tom, že by se ministři měli chovat pragmatičtěji, míní. „Podpora Izraele v podobě mediálních gest je evidentně kontraproduktivní,“ uvedl. Za mediální gesto považuje i nedávnou debatu ohledně rezoluce OSN vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi Hamásem a Izraelem.

„Tyto postoje (Černochové, pozn. red.) se sice dobře prodávají doma u elektorátu vládních stran, v zahraničí ale mohou vést k miliardovým ztrátám,“ uvedl Mlejnek. Odmítavý postoj k odporným činům teroristů z Hamásu lze podle něj projevit jinak. „A též Izrael je určitě možné, ba správné, podporovat hlavně nějak prakticky, nikoliv boucháním pěstičkami do stolu v českých televizních studiích nebo rozhořčenými, ale v podstatě velmi hloupými větami na sociálních sítích,“ doplnil.

Afrika je různorodý kontinent, říká analytik

Vyhraněný proizraelský a protipalestinský postoj může podkopávat českou pozici v muslimských zemích či regionech, uvedl analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vilém Řehák. „Afrika je z náboženského hlediska různorodý kontinent, rozložení mezi křesťanskou víru a islám je plus minus rovnovážné a geograficky koncentrované,“ konstatoval.

Zrušení návštěvy má za nestandardní krok a poměrně silné diplomatické gesto. „Osobně se ale nedomnívám, že by to mělo vést k nějaké silné české reakci a zhoršení vztahů. Nigérie je klíčová země v Africe, máme zde jednu z mála ambasád v subsaharské Africe a jedno ze dvou zastoupení CzechTrade, řada firem je v zemi aktivních, protože je to perspektivní trh,“ uvedl.

Byl to naschvál?

Cesta do Nigérie měla být jedním z vrcholů Fialovy cesty. V zemi měl zahájit podnikatelské fórum a sejít se s tamním prezidentem či ministrem pro plyn. Jak je možné, že se taková oficiální návštěva takhle zhroutí? Oficiální stanovisko české strany říká, že... „cesta do Nigérie byla řešena standardními diplomatickými cestami a prostředky. Hostitelská strana nám NAVZDORY PŮVODNĚ POTVRZENÉMU PŘIJETÍ oznámila, že není schopna zajistit odpovídající program..“ Pokud to tak opravdu bylo, šlo by ze strany Nigerijců o bezprecedentní naschvál! 

Izolují nás?

Ačkoliv se objevují hlasy, že se Česko může svou silnou podporou Izraele dostat do diplomatické izolace, Petříček je v tomhle optimističtější. „Není důvod propadat panice. Spíše musíme nastavit vztahy s těmito částmi světa tak, aby to bylo oboustranně prospěšné a my byli schopni vnímat jejich pozice. Stejně jako očekáváme, že oni budou vnímat ty naše třeba v našem pohledu na válku na Ukrajině,“ uvedl.

Konec v OSN?

Ministryni Černochovou minulý týden rozčílilo hlasování na půdě OSN. Většina zemí světa zvedla ruku pro rezoluci, která vyzývala k příměří mezi Izraelem a Pásmem Gazy, ale nezmiňovala odsouzení teroristických činů Hamásu nebo apel na propuštění rukojmích. „ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, nemá co pohledávat. Vystupme,“ napsala k tomu ministryně 28. října.

Klarka Klarka ( 9. listopadu 2023 14:02 )

Každá žena se po večerech věnuje chlapovi a ne PC! To by ovšem musela chlapa mít😮‍💨😂

jajas ( 9. listopadu 2023 09:17 )

A tu vlajku si může vzít s sebou....

UFO1 ( 9. listopadu 2023 04:47 )

Akce nutela- ztracené naděje

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 04:26 )

💖

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 04:25 )

Jasně, že se to jednou obrátí, ale to už budeme žebráci, závislí na přídělech a potravinových bankách, jenom pár gaunerů se nám bude smát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa