Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala v Etiopii navštívil leteckou základnu s českými techniky. A zamířil do Keni

Aktualizováno -
5. listopadu 2023
20:16
Autor: ČTK, simao - 
5. listopadu 2023
14:00

Český premiér Petr Fiala dnes navštívil etiopskou leteckou základnu v Bishoftu, kde se setkal s českými techniky, kteří na místě pracují na modernizaci letounů, prohlédl si leteckou akademii a vyzkoušel si letecký simulátor dodaný firmou Omnipol. Podle Fialy má Česká republika v Etiopii dobré jméno z minulosti a nynější návštěva otevře dveře pro budoucí spolupráci, například v podobě kontraktu na dodání cvičných letounů nové generace.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Addis Abebě navštívil mj. Etiopské národní muzeum a večer z Etiopie odletěl do Keni, kde bude pokračovat ve své pracovní cestě po subsaharské Africe.

Fiala Etiopii navštívil jako první premiér v moderní historii České republiky. „Ukazuje se, že to je důležité, protože zde máme dobré jméno z minulosti, ale v posledních letech jsme se dostatečně Africe a Etiopii nevěnovali a politické diskuse a návštěva tady otevírají dveře,“ uvedl premiér na brífinku s českými novináři po prohlídce letecké základny v Bishoftu.

Na letecké základně s českými techniky

Na základně etiopského letectva Fialu uvítal velitel etiopských vzdušných sil Jilma Merdasa.

Premiér se následně setkal s českými techniky Aero Vodochody Aerospace, kteří zde dohlížejí na modernizaci letounů L-39 Albatros, které etiopské letectvo používá k výcviku.

Podle vedoucího servisní skupiny Tomáše Vildeho se technici na místě střídají po zhruba tříměsíčních rotacích ve skupině asi 20 specialistů, přičemž modernizace jednoho letounu trvá v průměru půl roku.

„Jsou tady vidět konkrétní výsledky spolupráce mezi firmou Omnipol a etiopskou armádou,“ uvedl Fiala s tím, že spolupráce s Etiopií je velmi důležitá pro český průmysl.

Vyzkoušel si simulátor

Kromě modernizace starších letounů se totiž podle premiéra také otevírá možnost k podepsání kontraktu v budoucnu na dodání nové generace letadel řady L-39NG.

Fiala si na základně také vyzkoušel simulátor letounu L-39 a v závěru návštěvy měla česká delegace možnost vidět i přelet těchto letadel.

Velitel etiopských vzdušných sil Fialovi na základně také ukázal místní zahradu, kde se pěstuje papája, avokádo, káva, banány a další ovoce a zelenina, které místní vojáci využívají v kuchyni.

Dopolední program Fiala zahájil v Etiopském národním muzeu, kde si v laboratoři prohlédl kosterní pozůstatky samice australopitéka afarského, Lucy, která žila zhruba před 3,2 miliony let a byla nalezena v roce 1974 v severní Etiopii.

Patrně nejznámější a nejvzácnější etiopský nález není k vidění ve stálé expozici muzea, kde si turisté mohou prohlédnout pouze repliku.

V porodnici, kam dodávají lůžka Češi

Fiala v Addis Abebě v sobotu zahájil svou zhruba týdenní návštěvu subsaharské Afriky česko-etiopským obchodním fórem, jednáním se svým etiopským protějškem a návštěvou porodnice, kam česká firma dodává nemocniční lůžka.

Dnes večer Fiala přiletěl do Nairobi, kde jej rovněž čeká obchodní fórum a setkání s vrcholnými politickými představiteli. Kromě Keni premiér navštíví Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny.

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku nní v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

jajas ( 6. listopadu 2023 19:06 )

Uživatel_5522193 ( 6. listopadu 2023 13:41 )

Jasně když lidem nevadí že hýbe státní kasou a lidi budou mít 💩 tak jen tak dál 👍

adamice ( 6. listopadu 2023 12:57 )

Kdyby radeji sedel doma na zadku a resil treba prescasy doktoru nebo ceny energii ci benzinu.

9876543 ( 5. listopadu 2023 21:20 )

Ale to s jejich cestami souvisí,..důchodce a rodiny pětka okradla,,musí se PRÝ šetřit, další lež když na jejich cesty peníze jsou.

pindal ( 5. listopadu 2023 21:08 )

Proto tam letěl,tady už se nechytá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa