Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialu v Keni přijal prezident, od Nigérie dostal košem. Experti: „Velká facka a hrozba izolace“

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
18:00
Autor: simao, ČTK, man, jko - 
7. listopadu 2023
14:50

Petr Fiala (ODS) narazil během své africké mise na problém - zatímco v Keni ho dnes přijal prezident, Nigérie mu přijetí včera večer nečekaně zrušila. A to patrně kvůli české podpoře Izraele, jak se čile spekuluje v diplomatických i politických kruzích. Exministr zahraničí Tomáš Petříček Blesku sdělil, že jde dle něj i o důsledek toho, že si někteří vládní představitelé neuvědomují, jaká mohou mít jejich mnohdy poměrně radikální vyjádření důsledky. Analytik Ondřej Horký-Hlucháň zmínil na sociální síti X „velkou facku“. Současný ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si nicméně nemyslí, že by zrušení cesty mělo souvislost s českou podporou Izraele. 

„Pokud největší země Afriky Nigérie zavřela dveře Petru Fialovi kvůli přehlížení mezinárodního práva a lidských práv Palestinců, tak je to velká facka, škoda a důvod začít diskutovat o izolaci Česka na mezinárodní scéně a důvěryhodnosti naší lidskoprávní politiky,“ uvedl na sociální síti X Ondřej Horký-Hlucháň.

Fiala dnes pokračuje v návštěvě Keni, v prezidentském paláci ho přijal keňský prezident William Ruto. Setkal se také s keňským ministrem obrany Adenem Dualem.

Zrušená Nigérie

Původně měl Fiala v úterý odpoledne odletět z Keni do Nigérie, Abuja ale v pondělí večer podle mluvčího české vlády oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra.

Návštěva Nigérie přitom měla být jednou z klíčových, jde o nejlidnatější zemi Afriky i velkou ekonomiku. „Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program (včetně podnikatelského fóra), proto jsme se dohodli, že návštěvu rušíme,“ uvedl pro Blesk mluvčí vlády Václav Smolka.

V úterý změnu více vysvětlil. „Čas v Keni poskytl větší prostor na klíčová jednání s prezidentem a ministrem obrany, což by původní harmonogram umožnil v omezenější míře. Keňa je jedním z nejdůležitějších partnerů ČR v regionu a tato neplánovaná změna vzájemným vztahům paradoxně pomohla,“ napsal Smolka Blesku s tím, že Fiala odcestuje do Ghany ve středu ráno.

Podle dobře informovaných zdrojů je ale důvodem zrušení návštěvy česká podpora Izraele ve válce s hnutím Hamás. A především pak to, jak Praha hlasovala v OSN.

Problém s hlasováním Česka v OSN

Diplomatické zdroje totiž dávají nigerijský krok do souvislosti s jednáním Valného shromáždění OSN, při kterém Česko 27. října bylo jednou ze 14 zemí odmítajících rezoluci vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Státům, které takto hlasovaly, vadilo zejména to, že text neobsahuje přímé odsouzení Hamásu za masakr izraelských civilistů ze 7. října. Pro přijetí rezoluce, která je první společnou reakcí OSN na novou válku Izraele s Hamásem, naopak hlasovalo 121 států včetně Nigérie.

Fialu po návštěvě Etiopie a Keni čeká ještě cesta do Ghany a Pobřeží slonoviny. Samozřejmě v případě, že nedojde na další rušení návštěv. Nigerijské storno Fialova plánovaného přijetí je přitom mrzuté i z toho pohledu, že jde o poměrně významnou africkou zemi.

Petříček: Nerozumná česká vyjádření

Exministr zahraničí Tomáš Petříček Blesku sdělil: „Já si nemyslím, že potíž je, že by se ČR zastávala Izraele, nebo že by podporovala Izrael v jeho právu se bránit proti riziku teroristických útoků ze strany Hamásu. Myslím si, že problém spíše je v ne úplně rozumných vyjádření některých vládních představitelů vůči OSN, kterou tyto státy vnímají jako stále relevantní a také možná některé volí ne úplně diplomatické formy vyjadřování podpory státu Izrael. To samozřejmě může být v zemích muslimskou většinou či s významnou muslimskou částí populace vnímáno citlivě.“

Petříček míní, že dlouhodobou podporu Izraele vedla ČR mnoho let, spíš podle něj jde v „tomto velmi třaskavém kontextu o to, že se někteří čeští představitelé vlády a politici vyjadřují poměrně radikálně a ne vždy úplně možná dohlédli, jaké mohou být důsledky jejich vyjádření a to, že to může pozici ČR poškozovat“. Připomněl mj. „nejokatější vyjádření“ ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že bychom měli vystoupit z OSN. 

Zájem o české zbraně

V delegaci, která doprovází Fialu na turné po Africe, jsou přitom také významně zastoupeni právě zástupci zbrojařských firem. I s Nigérií se mohlo jednat o další spolupráci v tomto odvětví.

Sám premiér avizoval, že obranný průmysl bude jedním z témat, které se bude během jednání probírat. „Do delegace pan premiér přibral také zástupce obranného průmyslu, takže důraz na zbraně se zdá být hodně silný v případě této cesty, více než v těch předchozích,“ řekl analytik Horký-Hlucháň z Ústavu mezinárodních vztahů Blesku.

Druhý podobný signál po zrušené cestě Síkely

Petříček zároveň naráží i na zrušenou cestu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do saúdskoarabského Rijádu - kdy z dlouho připravované cesty sešlo také nedlouho před odletem.

„České úřady to zdůvodňují bezpečnostními okolnostmi dění na Blízkém východě. Zdroje z diplomacie však uvedly, že roli sehrály i kroky českých politiků v posledních dnech,“ uvedly k tomu Seznam Zprávy. I ony přitom zmínily slova Černochové o vystoupení z OSN.

„Zrušení cesty do Nigérie je druhým podobným signálem ze strany významných států arabského či muslimského světa. Může to naznačovat jistou míru izolace Česka vůči těmto zemím, to, že se dostáváme do jisté míry izolace,“ pokračuje pro Blesk Petříček.  

Delší dobu podle něj vidíme, že svět má více mocenských center, není kvůli tomu nutné podléhat panice. „Řada větších států rozvojového světa vnímá větší autonomii pro své jednání. Spíše bychom se měli snažit nastavit ty vztahy s těmito částmi světa tak, aby to bylo oboustranně prospěšné a abychom i my byli schopni vnímat jejich pozice stejně, jako i my očekáváme, že oni to budou schopni vnímat (...) Pokud to bude pouze naše promlouvání k nim a nedostatek našeho naslouchání jim, tak se nemůžeme divit, že se k nám postaví zády,“ uvedl exministr zahraničí Petříček.

Zrušení cesty do Nigérie vnímá jako poměrně významné diplomatické gesto. „To, že se to stalo v krátké době dvakrát, ať už v případě pana ministra Síkely, nebo nyní v případě pana premiéra Fialy, tak již to naznačuje, že se vnímání Česka a jeho zahraničněpolitické pozice mění a měli bychom se ptát, proč se to nestalo třeba jiným státům,“ dodal Petříček.

Lipavský: Prostě se to v mezinárodní politice občas děje

Lipavský ovšem mírní emoce, podle něj zrušení cesty nesouvisí s Izraelí. „Já bych to nijak nepropojoval,“ řekl ministr zahraničí. Je podle něj potřeba si uvědomit, že premiér se vydal na ambiciózní cestu zahrnující celkem pět afrických zemí. „Pro realizaci cesty bylo poměrně malé časové okno. Prostě partnerská strana došla k závěru, že není schopna v podmínkách, v tom časovém okně zrealizovat plnohodnotný program pro pana premiéra,“ míní šéf diplomacie.

„Myslím, že se delegace podle toho zařídila, a rozhodně bych tomu nepřikládal nějaké hlubší významy. To se prostě v mezinárodní politice občas děje,“ dodal Lipavský.

Informace o tom, že by Nigérie návštěvu zrušila z důvodu podpory Izraele, ministr nemá. „Pokud by to ze strany té země mělo být toto gesto, tak by to asi muselo být doprovozeno nějakou informací, signálem. Nic takového naše diplomacie nezaznamenala, takže bych ty interpretace spíše upozadil,“ řekl.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

ProkopMlejnek ( 9. listopadu 2023 17:28 )

Doufám, že si najde chvilku, aby vyzkoušel nějakou tu místní Nutellu.

Lomikel ( 8. listopadu 2023 10:22 )

kdyby si obyvatelé Keni vzpoměli na své předky, mohli by toho Fijálovýho tajtrdlíka podle staré dobré africké tradice sežrat....

Lomikel ( 8. listopadu 2023 10:16 )

ta Keňa je pro Fijálu velmi důležitá země.
Mají tam v pralesním hypermarketu nejlevnější Nutelu na světě....

Marie Bursikova ( 8. listopadu 2023 06:02 )

Prý profesor, co dělal 30 let nekvakne anglicky, Šilerová nemtudom také ! Sebrat tituly a vrátit školné.kun by zaplakal jací chudáci se roztahují všude.Andrejkovi nejde čeština ani po letech v Praze

stoura ( 8. listopadu 2023 05:54 )

Ale za jedné podmínky, chtělo by to za ním poslat celou tu jeho vládu odborníků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa