Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala: „Afrika je zajímavá.“ Odletěl na misi do Etiopie, Keni, Ghany, Nigérie a Pobřeží Slonoviny

Aktualizováno -
3. listopadu 2023
20:37
Autor: ČTK, simao - 
2. listopadu 2023
21:28

Premiér Petr Fiala (ODS) odletěl v pátek na osmidenní cestu po afrických zemích. Postupně navštíví Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. V Africe chce Fiala hledat příležitosti pro ČR a české firmy, v kontinentu spatřuje velký potenciál. Přístup k Africe se podle něj musí změnit. Afrika je zajímavá a důležitá, upozorňoval premiér na brífinku. Večer pak sdílel první fotografii z Etiopie.

„Africká cesta bude mít podobný formát jako moje cesta do Asie, která přinesla řadu konkrétních výsledků pro české firmy a společnost,“ uvedl tento týden po jednání vlády Fiala. České firmy podle něj potřebují podporu v tom, aby se dostávaly i na mimoevropské trhy. „Musíme změnit přístup k Africe, má velký potenciál pro naše firmy,“ konstatoval.

„ČR se v současné globálně komplikované situaci musí snažit o to, aby navazovala intenzivnější vztahy v dalších regionech,“ uvedl na letišti v Praze-Kbelích Fiala. „Jde nám i o to, aby naše ekonomické vztahy se rozvíjely i s těmi regiony, na které se dosud zapomínalo,“ podotkl.

Na cestu s sebou Fiala bere podnikatelskou misi. Zahrnuje dvě desítky firem, zúčastní se jí i zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR pod vedením prezidenta svazu Jana Rafaje.

„Jsme země, která je orientovaná na export a proto je pro nás podpora vývozu důležitá,“ poznamenal Fiala s tím, že jedním z obecných témat pro Evropu je otázka migrace a toho, jak zastavit nelegální migrační toky do Evropy.

„Afrika a ty země, které jsme vybrali pro tuto cestu má velký ekonomický potenciál. Je tam spousta příležitostí, je to důležitý kontinent a musíme se na něj přestat dívat jako na něco, co je pro nás vlastně trošku nezajímavé a daleko, ale musíme ho brát jako důležitého partnera pro ČR a také jako důležitého partnera pro EU. Ono se to už trošku v jiných zemích děje a my nesmíme stát stranou,“ poznamenal Fiala.

Fiala: Evropa zaspala, Rusko a Čína v Africe posílily

EU a státy, které mají mnohem historicky silnější vazby na Afriku, v posledních letech podcenily rozvoj vztahů s Afrikou, míní Fiala. „Ano, v Africe se velmi silně angažovalo Rusko v posledních letech a ještě intenzivněji se tam uchytila Čína,“ upozornil Fiala.

„Musíme to, co jsme zanedbali, napravit. Pro ČR to není úplně nejpřirozenější region z hlediska spolupráce, ale to musíme změnit. Jestli chceme hledat alternativy k tomu, abychom nebyli závislí třeba na dodávkách z některých konkrétních zemí, které představují bezpečnostní riziko, tak musíme i tyto naše vazby rozprostřít,“ upozornil Fiala s tím, že „Afrika je zajímavá, je důležitá a je jedním z klíčů k tomu, možná nejpodstatnějším, aby Evropa dokázala řešit problém nelegální migrace“.

První na řadě Etiopie

Fiala z Prahy odletěl v pátek, večer dorazí do etiopské Addis Abeby. Program zahájí v sobotu návštěvou česko-etiopského obchodního fóra, poté jsou v plánu jednání s premiérem Abiyou Ahmedem či prezidentkou Sahle-Work Zewdeovou a ministrem obrany.

Prohlédnout by si měl také nemocnici či Muzeum vody, v neděli pak leteckou základnu v Bishoftu.

„Velkou práci tam odvádějí po léta čeští hydrologové, jsou tam aktivní už od 70. let, vytvořili první unikátní hydrologickou mapu celé země. Tady vidíme velkou šanci pro naše firmy především v rozvoji etiopské energetické infrastruktury, zdravotnictví, samozřejmě vodního hospodářství a také obranného průmyslu,“ vypočítával v pátek Fiala před odletem z Prahy.

Keňa a Nigérie

Také návštěva v Keni začne v Nairobi v pondělí česko-keňským obchodním fórem. Následuje návštěva vojenské National Defence College, která spolupracuje s českou armádou, či prezentace českých aktivit v oblasti ochrany biodiverzity, výzkumu a inovací v Národním muzeu v Nairobi.

V úterý jsou v plánu jednání s prezidentem Williamem Rutem či ministry obrany a vnitra.

Spolupráce s Keňou podle Úřadu vlády funguje například prostřednictvím výměnných pobytů studentů. „Naše firmy mohou uspět při modernizaci tamní armády a rovněž v rozvoji zdravotnického a farmaceutického sektoru a ve vodohospodářství,“ uvedl Úřad vlády. Česko také podporuje projekt na záchranu bílých severních nosorožců.

Ve středu by se měl Fiala setkat v Nigérii s tamním prezidentem Bolou Tinubuem. Jednat by měl i s ministrem pro plyn za účasti stálého tajemníka ministerstva ropných zdrojů a zástupce Nigerijské národní ropné korporace (NNPC). Nigérie patří mezi ekonomicky nejsilnější africké země, Česko tam podle vlády spatřuje potenciál hlavně v oblasti zemědělských technologií, potravinářství či IT.

„Pilíř stability v turbulentním regionu“

V Ghaně bude premiér ve středu a ve čtvrtek, setká se mimo jiné s viceprezidentem Mahamudou Bawumiou. Mluvit bude také s ministry obrany, národní bezpečnosti, financí či předsedou Národního shromáždění. Kromě zahájení česko-ghanského obchodního fóra by se měl Fiala setkat se členy mise MEDEVAC. V době návštěvy by se měly střídat dvě mise lékařů. Doktoři z oborů gynekologie či traumatologie do země přijíždějí provádět zákroky, na které nestačí kapacity místních.

Ghanu vnímá Česko jako „pilíř stability v turbulentním regionu“, uvedl Úřad vlády. Česká vláda se společně s českými firmami zasazuje o ekonomický a bezpečnostní rozvoj země. Za perspektivní pro české firmy považuje kabinet především dodávky zdravotní techniky, těžební průmysl či výstavbu ghanské energetické sítě.

Závěrečný den návštěvy zahrnuje zahájení obchodního fóra v Pobřeží slonoviny, jednání s předsedou vlády Robertem Beugrém Mambém či viceprezidentem Tiémokem Koném. V plánu jsou i setkání s ministrem zdravotnictví či předsedkyní senátu.

„I tady chceme využít naše možnosti a zlepšit naše obchodní příležitosti především v oblasti obrany, dopravním průmyslu a také energetice. Dlouhou dobu tady nabízíme také naše lékařské znalosti skrze program MEDEVAC a byli bychom rádi, kdybychom v příštím roce právě v Pobřeží Slonoviny mohli zahájit jeho novou fázi,“ poznamenal Fiala.

Výprava českého předsedy vlády by se měla do Prahy vrátit v sobotu po půlnoci. V Pobřeží slonoviny je podle Úřadu vlády Česko připravené sdílet své zkušenosti ze zdravotnictví, zemědělství a energetiky.

Podobnou cestu absolvoval Fiala také v dubnu po Asii, navštívil při ní Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) byl na přelomu dubna a května v Senegalu, Ghaně a Rwandě. Uvedl tehdy, že byla chyba zanedbávat Afriku, protože tím Evropa dala příležitost Rusku a Číně ovládnout tento kontinent.

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku není v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 7. listopadu 2023 07:51 )

Ta Nigérie mu ukázala zač je loket, uvidí až se vrátí jaký nastal posun v ČR za tyden co cestoval po Africe.

kdo to ví odpoví ( 4. listopadu 2023 23:41 )

Kéž by.

kdo to ví odpoví ( 4. listopadu 2023 23:39 )

A že si jim toho povedlo .

kdo to ví odpoví ( 4. listopadu 2023 23:37 )

kdo to ví odpoví ( 4. listopadu 2023 23:35 )

Se bude ponižovat nejen před nejvyššími představiteli EU, ale už dokonce i před Afričany...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa