Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„GIBS je utržená z řetězu,“ stěžuje si novinář na nátlak. Fiala zpolitizování inspekce odmítl

Autor: Mii, ČTK - 
2. listopadu 2023
17:28

Komplikovaná kauza IKEM, ve které vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili bývalého ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze Michala Stiborka z vydírání, pokračuje. Ale trochu jiným směrem. GIBS vyzval novináře Jaroslava Kmentu, který o kauze psal, ať mu předá podklady ke svému textu, jinak dostane pokutu. Časopis Reportér, kde Kmenta působí, se proti tomu postupu ohradil.

Spolu se Stiborkem čelí obvinění také náměstek této nemocnice Jiří Malý a šéf oddělení IT v IKEM Petr Raška. Stíhání tří lidí potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Případ se týká nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Podle Mladé fronty DNES Stiborek s Malým Pirkovi a Netukovi naznačovali, že na ně mají kompromitující materiály.

Kmenta celou kauzu rozebral ve článku, který vyšel v říjnovém vydání časopisu Reportér. Popisuje v něm, že i role Netuky byla kontroverzní a podivuje se nad účastí právě GIBS – ta totiž prověřuje a stíhá příslušníky policie, mezi obviněnými však policisté nejsou.

„Místo toho si ale přišla pro dokumenty jednotka GIBS, která vznikla ze zákona proto, aby vyšetřovala trestné činy policistů. Právě tato zvláštní věc, totiž angažmá GIBS, mě vedla k tomu, abych se na případ podíval podrobněji,“ píše Kmenta v textu.

„Co ve mně posiluje obezřetnost nad případem, je i informace od jednoho ze zdrojů z bezpečnostních složek státu. Ten mi sdělil, že když GIBS dostala případ na stůl, chtěli ho důstojníci tohoto útvaru – jak jim z logiky věci vyplývalo – přenechat spíše kriminální policii. Jenže pak dostali informaci, že to musí dělat GIBS, protože je to pokyn seshora, řekl mi zdroj,“ uvádí dále novinář ve svém článku.  

Inspekce vyhrožuje pokutou

Server Hlídací Pes nyní upozornil, že GIBS Kmentu kontaktoval a vyzval jej, ať inspekci předá podklady, které použil k sepisování článku. Pokud nevyhoví, hrozí pokutou až 50 tisíc. Server zveřejnil i fotografii této výzvy, Kmenta ji obdržel 30. října.

Proti postupu se ohradil šéfredaktor časopisu Reportér Robert Čásenský. „Za obsah publikace je dle tiskového zákona vždy odpovědný vydavatel, a proto také orgány činné v trestním řízení obvykle požadují informace či materiály od vydavatele, nikoli od konkrétního autora. To se v tomto případě nestalo a ze strany vrchního komisaře GIBS je kontaktován přímo autor textu,“ píše v otevřeném dopise adresovaném řediteli GIBS Vítu Hendrychovi a premiérovi Petru Fialovi (ODS).

„Tento postup vytváří dojem nátlaku ze strany GIBS na autora textu, který byl k roli GIBS v konkrétní kauze kritický (…) pan Jaroslav Kmenta se po konzultaci s právní zástupkyní rozhodl výzvě k vydání nevyhovět,“ pokračuje Čásenský s tím, že GIBS si mohl dokumenty opatřit jinak.

„Netušil jsem, že za vlády demokratické pětikoalice a Petra Fialy zažiji stejné nátlakové akce jako za éry Andreje Babiše. GIBS utržená ze řetězu…“ reagoval sám Kmenta.

Smolka: Vláda do činnosti GIBS nezasahuje

Mluvčí vlády Václav Smolka odmítl, že by došlo k politizaci činnosti GIBS. „Pan premiér se důrazně ohrazuje proti jakýmkoliv náznakům o politizaci směrem ke GIBS. Činnost GIBS neřídí ani neúkoluje ani vláda, ani její předseda. Vyšetřování trestné činnosti a jakékoliv zasahování do této věci nepřísluší politikům,“ uvedl Smolka.

„Ředitel GIBS je ze své funkce sice odpovědný předsedovi vlády, který ho v souladu se zákonem jmenuje. Z toho ale nevyplývá a nesmí vyplývat to, že by kdokoliv z úrovně vlády měl zasahovat do činnosti GIBS. Všechny kroky, které GIBS činí, může vysvětlovat jen GIBS nebo dozorující státní zástupce,“ dodal.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová odpoledne řekla, že zatím nemá Čásenského dopis k dispozici, a nemůže ho komentovat.

Video  Šéf IKEM Stiborek končí. Ministr Válek oznámil, že přijal jeho rezignaci.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

zkzkz ( 4. listopadu 2023 08:36 )

Josef Pragonoš ( 4. listopadu 2023 04:50 )

Zde se ukázalo v plné nahotě, že ČR je pod kontrolou silových složek státní moci, tedy policejní stát. Udavačství a zneužívání postavení. Nic nového. Běžné postupy policejních složek.

pragver ( 3. listopadu 2023 08:37 )

Je to tak, tady něco kolem IKEMu za Pirka smrdí !

fandasever ( 2. listopadu 2023 20:20 )

Osobně Kmentu nemám rád, podle mě je to namyšlený frajer který si hraje na světového Sherlocka, ale reakce GIPSU dokazuje, že ten Kmenta má asi pravdu a že někomu šlápl na kuří oko

Uživatel_5522193 ( 2. listopadu 2023 18:34 )

Fiala odmítá všechno a v pátek jede do Afriky 🤪

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa