Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schwarzenberg po rozsudku nad Ferim šokuje: Je mi ho líto. A zpochybnil českou justici

Autor: trm - 
2. listopadu 2023
12:08

Někdejší ministr zahraničí a zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg šokoval vyjádřením k rozsudku nad exposlancem Dominikem Ferim. Obvodní soud pro Prahu 3 Feriho zatím nepravomocně poslal na tři roky do vězení za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění. Schwarzenberg, který má k Ferimu blízko dlouhé roky, Primě řekl, že ho lituje, a zpochybnil nezávislost české justice.

Bývalého poslance TOP 09 Feriho uznal soud vinným ve všech bodech obžaloby a poslal ho na tři roky do vězení s ostrahou. Poškozeným dívkám má navíc zaplatit odškodné ve výši 510 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Bývalý politik novinářům řekl, že je z rozsudku zklamaný, doufá, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor.

Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení  - TV Nova
Video se připravuje ...

„Je mi ho líto,“ reagoval Schwarzenberg pro CNN Prima News.  Zároveň zpochybnil nezávislost justice. „Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ doplnil.

Schwarzenberg již dříve v rozhovoru pro web iDnes.cz uvedl, že o Feriho údajně nevhodném chování nikdy nic neslyšel. „A co je sexuální obtěžování? Že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ dodal.

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Nečekané podpory se Ferimu tehdy dostalo i od exprezidenta Miloše Zemana, který pro stejné periodikum označil celou kauzu za „hloupost“. „Říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná, že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost. I když jsem se s Karlem Schwarzenbergem mnohokrát lišil v názorech, tak musím připustit, že můj postoj k tomuto údajnému sexuálnímu skandálu se velmi blíží názoru Karla Schwarzenberga,“ řekl deníku MF Dnes Zeman.

AHel ( 5. ledna 2024 18:56 )

pán je pěkný primitiv.

Josef Sykora ( 8. listopadu 2023 18:46 )

Dostal málo

Miloslav Podhola ( 6. listopadu 2023 20:23 )

K. Schw si myslí, že Právo první noci prešlo má poslance.

krapotkin ( 6. listopadu 2023 18:41 )

Panu hraběti si služtičky nikdy nedovolily říct ne. Hrabě zapomněl, že šlechtické tituky se u nás neužívají od roku 1918 a na to, že Ferry není žádný šlechtic.

mim33 ( 3. listopadu 2023 15:32 )

Jo, doba se mění. Co Kchárlovi i jeho předkům vždy procházelo, už neprochází jeho novým kumpánům. Proto se také Kchárl a spol. snaží za každou cenu vrátit středověké pořádky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa