Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Svědkyně u soudu s Ferim: Chtěl sex a říkal, že jsem modelka. Exposlanec to odmítl

Aktualizováno -
26. října 2023
15:21
Autor: ČTK, Mii, man - 
26. října 2023
10:12

V případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění, pokračuje hlavní soudní líčení. Soud se případem naposledy zabýval na konci dubna, v mezidobí znalci vyhotovovali znalecké posudky. Feri obžalobu od počátku odmítá. Odmítl dnes i slova svědkyně, která u něj byla v roce 2018 na stáží. Podle ní to na ni zkoušel Feri takřka každý den, chtěl k ní domů, později i sex. Feri její svědectví odmítl a uvedl, že sexem stáž podmíněna nebyla. Jeho případ jde přitom patrně do finále. Již 31. října by se kromě dalších důkazů mohly řešit i závěrečné řeči, uvedl ze soudní síně redaktor Blesku.

Dnes byl na pořadu dne výslech dvou znalců a také jedné svědkyně. Z výslechu znalců byla veřejnost vyloučena, protože se byla rozebírána osobnost, sexualita i psychologický profil poškozených dívek. Veřejnost naopak nebyla vyloučena z výpovědi svědkyně.

„Měla jsem u něj stáž v roce 2018 v Parlamentu. Měla trvat dva týdny, ale nakonec trvala kratší domu,“ uvedla svědkyně „Ke mně se choval nevhodně. Já jsem tam byla na profesionální stáži kvůli mé škole (...), studovala jsem mezinárodní vztahy. Byla jsem ráda, protože jsem to potřebovala. Řekl mi to tak, že jsem modelka a že toho chce využít, a když zjistil, že to nevyužije, tak mě nechal odejít. Chtěl po mě, abych tam byla do noci, pak mi navrhoval, ať jdeme ke mně domů. Já jsem bydlela v té době u kamarádky, a on chtěl k mojí kamarádce,“ popisovala u soudu svědkyně.

Chtěl k ní domů. A sex, tvrdí svědkyně

„Víceméně se snažil dostat ke mně domů, ale osobně se mě nedotkl,“ poznamenala stážistka. „Psal mi tajné zprávy na facebooku, tudíž to pak zmizelo, já jsem si ale dělala screenshoty. Ty už ale nemám - je to 6 let. Psal mi, zda budeme něco dělat v tý kanceláři později, až dopijeme. A zda mojí spolubydlící nevadí, že bychom šli k ní. K němu jsme nemohli, protože tam byla jeho přítelkyně. Ta mi ale pak sama psala, protože jeho zprávy četla,“ líčila svědkyně.

Soudkyně se jí následně zeptala, zda jí Dominik Feri psal, že s ní chce mít sex. „Ano, mít sex,“ přitakala svědkyně. „Zkoušel to na mě skoro každý den. Potom mi ale řekl, že už nemusím chodit, když jsem odmítla,“ poznamenala.

Feri: Účast na stáží jsem sexem nikdy nepodmiňoval

Obhájkyně se ptala svědkyně mj. na to, jaké místnosti tam kolem kanceláře byly a kde se pohybovala. „Byla tam ještě jedna místnost, kde jsme pili alkohol s dalšími poslanci,“ uvedla svědkyně.

„Já si nepamatuji, že bych někomu jeho stáž nedoporučovala. Já jsem naopak všem říkala, ať ho hlavně nevolí,“ poznamenala dál svědkyně.

Exposlanec však její svědectví odmítl. „Rozhodně jsem nikdy nepodmiňoval účast na stáži sexem,“ uvedl dnes u soudu Feri.

Videa od Feriho

Soud dnes také zhlédl videa od Feriho. V jednom z nich je například kuchyňka ve Sněmovně, Feri uvedl, že je tam kávovar jinde, než původně poškozená uváděla. „Její vyprávění nereprodukuji skutečný prožitek,“ řekl Feri k tomuto případu. Mluvil ale i tom, že kdyby poškozená z dolní komory s brekem utíkala, tak by ji zastavila policie ve vchodu, a ptala se jí, co se děje.

U další poškozené, které měl být dán omamný nápoj, Feri říká, že o pití nemluvil ani její bývalý přítel. „Neshledávám nic atraktivního na fyzickém kontaktu s někým, kdo nekoresponduje,“ prohlásil exposlanec. „Možná jsem byl v 19 letech arogantní, domýšlivý, řekl jsem něco, za co se dnes stydím. Nikdy jsem se nedopustil sexuálního násilí,“ doplnil Feri. 

„Nechápu to. Je tam linie následné konverzace i dalšího dobrovolného sexu,“ řekl pak o další poškozené. „Můj dojem je, že slečna u soudu křivě vypovídala.“ 

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Rozsudek již brzy?

Na úterý 31. října počítá předsedkyně senátu s přednesením závěrečných řečí, rozhodnutí by tedy soud mohl vynést 2. listopadu. Na všechna nařízená jednání bude soud vydávat vstupenky.

Státní zástupkyně v obžalobě popisuje tři skutky, dva z roku 2016 a třetí z roku 2018. Ve dvou případech viní Feriho ze znásilnění, ve třetím z pokusu o znásilnění. Bývalému poslanci hrozí podle trestního zákoníku až desetileté vězení, obžaloba totiž tvrdí, že se jednoho ze skutků dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce.

Feri opakovaně odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. K intimnostem podle něj docházelo se souhlasem dívek.

Obvodní soud se případem začal zabývat letos v únoru, další jednání se uskutečnila v dubnu. Soud vyslechl Feriho, vypovídali také znalci, svědci a poškozené dívky. Z většiny jednání byla kvůli ochraně poškozených vyloučena veřejnost.

Video  Dominik Feri u soudu kvůli obvinění ze dvou znásilnění  - Blesk TV
Video se připravuje ...

janča Novotná ( 28. října 2023 13:44 )

Jj, oni to tak mají, je to něco jako jejich přirozenost.

janča Novotná ( 28. října 2023 13:33 )

Vypadá fakt odporně, to je pravda, ale žádného krasavce mezi nimi nenajdeš, je to biologicky vyloučeno.

janča Novotná ( 28. října 2023 13:29 )

No jo, co po něm chcete, má to v krvi. Podívejte se, jak dopadla Francie, Belgie...

9876543 ( 27. října 2023 13:27 )

Co je to za pr** gzicht?..mít širší tváře, než šíři čela, vraťte ho na strom..Tenhle exemplář bude nucený, pokud zde zůstane, pouze ženy otravovat.Zavřít až zbledne...

Uivatel_5114505 ( 27. října 2023 11:02 )

Feri by měl dostat nepodmíněně ve stejné výši jako MUDr. Barták.
Znásilnění je znásilnění a ty jeho kecy kolem ať si nechá ne listopadovou konferenci TOP 09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa