Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„V Pavlovi mají ženy velkého spojence," míní Polčák. Pro Vondru je Istanbulská úmluva slepá ulička

Autor: amb - 
10. června 2023
11:10

Vláda by mohla ve středu projednávat Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, tedy takzvanou Istanbulskou úmluvu. Rozhodovat by měla o tom, zda dokument pošle k ratifikaci do Parlamentu.  Pokud by se to v tomto termínu podařilo, bylo by to podle europoslance Stanislava Polčáka jasné znamení. „Děsil bych se toho, kdyby tu úmluvu Parlament neratifikoval. Byl by to po Turecku první signál takového kroku,“ sdělil Blesk Zprávám Polčák. Istanbul totiž od úmluvy odstoupil a v současnosti tak platí v 36 zemích.

Pro přijetí Istanbulské úmluvy se v dubnu v Bruselu vyjádřil prezident Petr Pavel. „Jsem pro to, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu v co nejkratší době. Není jediný skutečný důvod, proč bychom se tomu měli vyhýbat," sdělil.

„Myslím si, že to určitě váhu má. Myslím si, že v panu prezidentovi Pavlovi mají ženy velkého spojence v České republice, a že to bude mít pro řadu poslanců i váhu,“ komentoval jeho slova pro Blesk Zprávy europoslanec Polčák. Uvedl to na půdě Senátu, který v úterý 30. května na toto téma uspořádal seminář.

„Samozřejmě je to jeho naprosto legitimní názor, na který má plné právo. Jak říkám, bude o tom především rozhodovat zákonodárce, Poslanecká sněmovna, Senát, tady není možnost přehlasování, obě komory jsou rovnocenné,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). Jeho šéf Pavel Blažek (ODS) by se při hlasování v Bruselu zdržel. 

„Tady je potřeba rozlišovat dvě roviny, právní a politickou. Já vnímám stanovisko pana prezidenta jako politické. Je to signál k tomu, že stojíme za oběťmi domácího násilí a obecně násilí na ženách nepřipouštíme. V rámci legislativního procesu je ale potřeba věnovat se tomu, že ta úmluva může mít také nějaké právní zádrhele, musí se zvážit komplexně. Od toho je tady Poslanecká sněmovna a Senát, aby se tomu věnovaly,“ uvedla Eva Decroix (ODS). Některé body úmluvy už sice Česko zařadilo, projednat se ale musí ty, které ještě nemá.

Jestli se ale Pavel zastane úmluvy před 14. červnem, to ještě není jisté. „Prezident Petr Pavel ratifikaci Istanbulské úmluvy podporuje dlouhodobě, v tuto chvíli ale není v plánu, že by o ní měl jednat s vládou,“ uvedla pro Blesk Zprávy jeho mluvčí Markéta Řeháková.

Polčák: Parlament jednou stejně bude muset rozhodnout

U mnoha mezinárodních úmluv je proces daleko rychlejší. Na druhou stranu Praha v minulosti neratifikovala například podepsanou česko-vatikánskou smlouvu.

Od kritiků občas zaznívá, že hovory o tomto kroku probíhají pod tlakem. Polčák to takhle nevnímá, úmluva byla předjednaná už dlouho. Jednalo o ní od roku 2011, podepsala ji v roce 2016. „Nejedná se o kalk, je to legitimní očekávání. V nějakou chvíli se Parlament bude muset rozhodnout,“ řekl Blesk Zprávám.  

Na půdě Senátu Polčák připomněl, že se zabývá domácím násilím na ženách, definuje trestné činy, zakazuje nucený sňatek, interrupci nebo sterilizaci. Obětem domácího násilí přináší také opatření, že pachatel nemůže vstoupit do sdíleného bytu. Objevují se ale i různé nepřesnosti, například že by se kvůli tomu musel v Česku měnit právní řád – k tomu už ale naposledy v roce 2019 došlo.

„Máme však poměrně málo azylových domů pro oběti a tady bych poděkoval neziskovým sektorům, které suplují stát,“ upozornil europoslanec z STAN. Doplnil také, že země stále nemá sjednocenou definici domácího násilí. Tady by mohla úmluva přispět ke zlepšení. 

Podobně jako Česko smlouvu neratifikovalo Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva nebo Slovensko. „Tento odpor bych čekal třeba u některých kavkazských států,“ míní Polčák. „Na druhou stranu si ještě pořád nemyslím, že jsme na jedné palubě. V okamžiku, kdyby k té ratifikaci skutečně nedošlo, nebo by byla odmítnuta, mnozí kolegové si podle mě řeknou: Opět jsme překvapeni, čeho je Česká republika takzvaně schopná,“ sdělil Polčák.

Míní, že Istanbulská úmluva by byla i jistým krokem k výchově společnosti, která by skrz tuto debatu mohla projít jistou katarzí. „Když na tom chce někdo politicky exhibovat, tak by si měl možná přečíst, v kolika státech dochází v důsledku násilí dokonce k úmrtí žen, nehledě na jiné důsledky páchání násilí na ženách.“

Strach o Velikonoce a „znevažování mateřské role"

„Je to politické vyjádření prezidenta, který je v dané situace v praktické rovině mimo jeho komeptenci. Ale má právo vyjádřit názor a povzbudit politickou reprezentaci, aby tak učinila,“ okomentoval pro Blesk Zprávy stanovisko Petra Pavla místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS). Sám ale není pro přijetí úmluvy.

„Tady je úmluva, která vyžaduje, abychom zaváděli něco, co zavedené dávno máme. Já doufám, že nebude ratifikovaná,“ uvedl Oberfalzer.

Zejména se bojí potírání „škodlivých stereotypů“, které by podle něj mohlo vést k mazání rozdílů mezi mužem a ženou, otcem a matkou. „Na to já ani kolegové nejsme připraveni… V důsledku to může vést ke znevažování mateřské role.“ Obává se také výchovy k gender neutralitě a předčasné sexualizace dětí ve školách. „Skrývá se v ní sociální revoluce a přiznám se, už bych s ohledem na svůj věk žádnou další v životě zažít nechtěl," dodal Oberfakzer. 

V neposlední řadě má také strach ze zasahování GREVIA (Expertní skupina pro boj proti násilí na ženách a domácímu násilí - pozn. red.) do českého právního systému. Úmluva by podle něj Česku mohla ublížit.

Proti přijetí Istanbulské úmluvy by hlasoval také Polčákův kolega z Evropského parlamentu a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS). Česká republika podle něj má nástroje, jak násilí na ženách potírat. Obává se, že úmluva by do legislativy včlenila generovou ideologii. „To je podle mě slepá ulička, která se nám vymstí,“ sdělil v Senátu.

„Když jdete do střev, objevují se pochybnosti. Na Velikonoce přijede dáma z Dánska, je konfrontována s pomlázkou a píše GREVIU, jestli je smlouva dodržovaná,“ uvedl. Umí si prý představit, že  by GREVIO došlo k závěru, že má Česko problém. Sám to pak označil za komickou představu, dodnes ho však nikdo nepřesvědčil, že by taková situace nemohla nastat.

Podle Polčáka jsou takové představy hloupé. Pokud je podle něj slovo gender tím největším hadrem na býka, zaměřil by se spíš na to, jestli je v dokumentu použitý ve správném českém překladu, jestli významová přesnost odpovídá originálu.

Blažkův náměstek: Co nám může napovědět, jestli bude úmluva přijata?

„Já nechci vůbec předvídat, jak se k tomu vláda postaví. Nicméně se lze domnívat, že bude zvolena asi jedna z těch dvou variant. Určitě tomu napovídá i výsledek mezirezortního připomínkového řízení, že se devět připomínkových míst klonilo vlastně k souhlasu s ratifikací a tři připomínková místa k tomu odkladu. Tohle může být nějaká indikace, jaké budou poměry na vládě,“ uvedl Antonín Stanislav. Sám zvýšený tlak na Istanbulskou úmluvu nevnímá, spíš vidí větší diskusi, což považuje za prospěšné.  

Istanbulská úmluva podle něj nevyžaduje nic, co by Česko nemělo upraveno minimálně shodně, přičemž něco má upravené lépe. Připomněl, že podle některých expertů by se měla upravit redefinice znásilnění, on to ale za nutné nepotřebuje, současný zákon prý kritéria splňuje. Pak jde o úpravu mlčenlivosti, která by měla mířit zejména na lékaře, aby nemuseli mlčet o trestných činech.

Video  Poslankyně Urbanová o děsu domácího násilí: Miminko se zlomenými kostmi? Selhání tam bylo víc!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ford Henry ( 10. června 2023 12:16 )

Pan Polčák tedy podporuje násilí na mužích a dětech? Ti si ochranu nezaslouží? Měl by se hanbou propadnout. Je to pěkná levárna. Dává vyčuránkům z neziskovek do ruky pořádný klacek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa