Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pekarová varuje: Nemůžeme nechat stát Ukrajinu za dveřmi! Vystrčil: Rusko ohrožuje i další země

Aktualizováno -
2. června 2023
17:44
Autor: ČTK, swp - 
2. června 2023
13:51

Pokud existuje jeden národ, který vstoupí do dějin tím, že změnil geopolitickou a bezpečnostní realitu v Evropě k lepšímu, budou to Ukrajinci, prohlásila dnes předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na setkání předsedů parlamentů členských zemí NATO ve Vilniusu. V litevské metropoli spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem podpořila Ukrajinu ve válce, kterou proti Kyjevu rozpoutalo Rusko, i ukrajinský vstup do NATO.

Pekarová Adamová vyjádřila naději, že po Finsku rozšíří řady NATO také Švédsko, jehož vstup zatím neschválilo Turecko ani Maďarsko. Dveře by podle ní ale měly zůstat otevřené i ostatním. Konkrétně hovořila o Ukrajině.

„Pokud necháme Ukrajinu stát za dveřmi aliance, vytvoříme šedou zónu, prostor, na který bude Rusko brzy chtít znovu zaútočit,“ řekla Pekarová Adamová. Ukrajina by podle ní měla získat jasnou perspektivu svého členství v bloku. Odmítla zároveň, že by to znamenalo eskalaci vůči Rusku.

„Přiznejme si, že formální politické vztahy mezi NATO a Ruskem již neexistují,“ prohlásila Pekarová Adamová, podle níž musí být zrušen Zakládající akt NATO-Rusko, jenž upravuje vzájemné vztahy a bezpečnost mezi aliancí a Ruskou federací. „Musíme se zdržet návratu k běžným vztahům, protože ruská hrozba v blízké budoucnosti stěží úplně zmizí,“ dodala.

Vůči Rusku se vymezil i Vystrčil, podle něhož Moskva neohrožuje jen Ukrajinu, ale i další země jako Moldavsko, Gruzii či Bosnu a Hercegovinu. „Ukrajina se brání i za nás za všechny, za naše hodnoty, naši bezpečnost, naše pravidla a naši svobodu. Podporovat Ukrajinu je nutné tak dlouho, dokud to bude potřebovat,“ uvedl předseda Senátu podle tiskové zprávy.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu loni 24. února; od té doby se invazní síly, které narazily na houževnatý ukrajinský odpor, stáhly z řady regionů a v posledních měsících se hovoří o chystané ukrajinské protiofenzívě s cílem dobýt zpět Ruskem okupované oblasti na jihu a východě země. Západ podporuje Kyjev mimo jiné dodávkami zbraní.

O možnosti přistoupení Ukrajiny k NATO se bude jednat na červencovém aliančním summitu právě ve Vilniusu.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že s členstvím Ukrajiny členské státy souhlasí a Kyjev podporují v obraně proti ruské agresi. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ale zároveň zdůraznila, že do NATO nemůže vstoupit země, která je ve válce. Podle šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa by se na summitu nemělo diskutovat ani o časovém plánu vstup Ukrajiny do NATO.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na tiskové konferenci v Kyjevě po setkání se svým estonským protějškem Alarem Karisem uvedl, že Ukrajina chápe, že se nestane členem NATO, dokud válka s Ruskem neskončí. Členství v alianci je ale podle něj pro Kyjev tou nejlepší bezpečnostní zárukou.

Pekarová: NATO reaguje na nové hrozby

Pekarová Adamová dnes v projevu rovněž uvedla, že NATO reaguje na nové hrozby a chystá se provést nejradikálnější změnu ve své politice odstrašení a obrany od počátku 90. let minulého století. Zmínila mimo jiné posílení vojenské přítomnosti na východním křídle aliance, přípravy nových operačních plánů anebo zvyšování výdajů na obranu jednotlivých států.

„Uvedu čerstvý příklad z České republiky, kde se nyní projednává návrh zákona o financování obrany České republiky. Pokud bude tato legislativa schválena, což se zdá být velmi pravděpodobné, učiní ze dvou procent HDP na obranu povinné minimum,“ sdělila.

1917 ( 16. září 2023 16:02 )

A co takhle nechat stát za dveřmi tuto Svetrovou dámu, aby už konečně přestala škodit? Nedokázala ani prodávat telefony a toto má být, ve správě státu, druhá "osobnost". Tak až tam jsme to dopracovali!!!!!

Jirik-ta ( 4. června 2023 04:20 )

z uměle vyvolané mediální reality

Jirik-ta ( 4. června 2023 04:19 )

Kdyby měla děti, tak .... např. děda válek atd.

hejhej ( 3. června 2023 14:55 )

ad-ga:
Pekarová ještě neřekla nic moudrého, její bláboly se nedají číst. Tato slepená vláda na naše lidi kašle od počátku, co se chytli koryt.

trintin ( 3. června 2023 10:41 )

...že změnil geopolitickou a bezpečnostní realitu v Evropě k lepšímu, budou to Ukrajinci?? Když nás 21. srpna 1968 ukrajinští vojáci obsadili a spolu s jinými vojáky zaváděli "bezpečnostní realitu" lidem se to nelíbilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa