Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kauza dezinformace o smrti Pavla se odkládá. Podle policie ale stopy vedou do Ruska

Aktualizováno -
2. června 2023
10:41
Autor: ČTK - 
2. června 2023
10:09

Policisté odložili případ dezinformace z období prezidentských voleb o tom, že kandidát na prezidenta Petr Pavel zemřel. Konkrétního pachatele se nepodařilo zjistit, stopy vedou do Ruska. Policie to dnes uvedla na twitteru.

Případ prověřovali kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie, a to poté, co se o něm dozvěděli z veřejného prostoru. Právě oni zjistili, že dezinformace se začala šířit z Ruska.

Nepravdivá informace o úmrtí Pavla, jehož soupeřem v druhém kole prezidentských voleb byl předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, se objevila na internetu a šířila se také prostřednictvím e-mailů. Zprávy odkazovaly na falešný web a údajné prohlášení Pavlovy mluvčí. Pavel, který následně ve volbách uspěl, k tomu tehdy den před otevřením volebních místností uvedl, že antikampaň dosáhla nového dna. „Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě,“ sdělil. Zároveň vyzval voliče, aby tyto praktiky odmítli. Na sociálních sítích se poté objevila koláž s Pavlovou fotografií a sloganem z filmu s agentem Jamesem Bondem „Není čas zemřít“ s dovětkem „Je čas volit“, či narážka na film o oživlém vojenském robotovi „Číslo 4 žije“ podle čísla Pavlovy kandidátní listiny.

Tvrzení o Pavlově úmrtí, podle nichž bývalý vysoký představitel české armády a NATO zemřel v noci na 26. ledna na „pravděpodobné selhání srdce“, dorazila i do některých redakcí. Média už tehdy uváděla, že autoři je rozesílají z ruského serveru Yandex.

Dezinformace o Pavlově úmrtí v té době odsoudil i jeho protikandidát Babiš, který je označil za „hnus“. Dodal, že policie by měla případ důkladně prověřit. Zároveň připomněl i to, že při kampani obdržel anonym, který vyhrožoval smrtí jemu i jeho manželce. Případ náboje, který Babišově ženě přišel v obálce, policie už rovněž uzavřela. Věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odložila, protože podezřelý muž spáchal sebevraždu.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 2. června 2023 19:39 )

Tak co ještě svedete na ty ivany?? Nejkrásnější agent rozvědčík na světě školený VIP komoušema má vždy super foto a auru kolem sebe!!! To Zeman měl samé fotky jak Úďa z je.dličk.ova ústavu a hůře! Smůla! Když jeden politik jménem Lang z ODS vyzíval k likvidací podřezání Prezidenta Zenana veřejně,... tak to tady z politiků ODS SS,SSTOP09 a novinářů nikoho moc neza­jíma­lo..­...sou­dce taky moc ne,vlastně pohoda.....jen přestupek dle soudu.....a z tohodle děláte mega kauzu .......novináři teď lezou do pr.del.e rozvědčíka, ani se mu tam už nevejdou vsichni....jaká je tam fronta

Jirik-ta ( 2. června 2023 16:24 )

ono totiž ty americký zbraně do války moc nejsou, tak leda jen na ten prodej.

roxin ( 2. června 2023 16:20 )

No soudruh pávek přísahal své vlasti a potom utekl k amíkům

roxin ( 2. června 2023 16:18 )

216, a to víš podle soudruha pávka ten to může zhodnotit u Rusáků musel víc poslouchat než u amíků ti ho brali všema deseti.

Lomikel ( 2. června 2023 15:15 )

že ty sis dneska zapomněl vzít prášky???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa