Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Feri u soudu kvůli obvinění ze znásilnění: Netrpím úchylkou a panáky nejsou nátlak, brání se

Aktualizováno -
25. dubna 2023
15:24
Autor: ČTK, vja, amb - 
25. dubna 2023
06:38

Exposlanec Dominik Feri (dříve TOP 09), který je obžalován ze znásilnění, se v úterý dostal k soudu na pokračování projednávání svého případu. Soud dopoledne vyslechl znalkyni ke znaleckému posudku, který se týká jedné z poškozených dívek, odpoledne by měli vypovídat svědci. Jednání je nařízené i na čtvrtek a mluvčí soudu Darina Maříková nevyloučila, že by trestní senát mohl rozhodnout. Feri obžalobu odmítá. Dnes se bránil, že na údajnou oběť nijak netlačil a „normálně pili“ na inkriminovaném bytě panáky.

Původně měl dnes dopoledne soud jednat neveřejně, pravděpodobně také kvůli ochraně poškozených. „Jelikož je vyloučená veřejnost, nebudu to dále komentovat,“ sdělil Feri při příchodu k soudu novinářům. Podle reportéra Blesk Zpráv později proces začal opět probíhat s účastí veřejnosti. 

Nejdřív státní zástupkyně v obžalobě popisovala tři údajné skutky - dva z roku 2016 a třetí z roku 2018. Ve dvou případech viní Feriho ze znásilnění, ve třetím z pokusu o znásilnění. Přečetly se také staré výpovědi svědků z května minulého roku. 

„Myslím, že svědecká výpověď je důležitá z toho důvodu, že k intimnímu styku s poškozenou došlo za přítomnosti dalších osob,“ hájil se Feri po přečtení první svědecké výpovědi. To podle něj rozporují slova oběti, která tvrdila, že v tu chvíli už všichni odešli.

U další výpovědi zmínil rozdíl mezi tím, jak dvě ženy o večeru hovoří. „Zatímco jedna o něm hovoří dramaticky, druhá říká, že šlo o normální večer, normálně jsme pili. Je naprosto zjevné, že všechno bylo konsenzuální,“ tvrdí Feri.

Vynucoval si intimnosti?

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě popisuje tři skutky. První se podle ní stal v noci na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje.

Feri jí údajně poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídnul jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. Feri pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. Třetí incident se stal podle žalobkyně na konci února 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Výpovědi svědků

Soudkyně Lenka Hájková dnes přečetla dvě výpovědi svědků z přípravného řízení ke druhému skutku. První vypověděl, že v daný večer nic nepřístojného neviděl, Feri se prý s dívkou líbal, další den mu prý Feri vyprávěl, že měl sex.

Druhá svědkyně policii řekla, že šlo o normální večírek, Feri jí prý v jednu chvíli začal líbat, ona ho ale zastavila. Její kamarádka, která v řízení figuruje jako poškozená, pak zůstala s Ferim sama, další události proto zná z jejího vyprávění. Z první výpovědi podle Feriho vyplývá, že styk s dívkou byl konsenzuální. U druhé je podle něj rozpor mezi tím, jak o večeru vypráví svědkyně a jak poškozená.

Hájková četla i výpověď matky třetí poškozené, která policii popsala, jak jí dcera volala a událost jí popsala.

Feri: Panáky nejsou nátlak

Feri už v únoru u soudu odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Dnes se bránil dál.

Jedna z žen nakreslila, jak vypadal pokoj, kde k činu mělo dojít. To ale podle Feriho provedla špatně, protože „nábytek nebyl na těch místech“. Vzhledem k rozložení místnosti podle něj pak nebylo možné, aby se jednotlivé události odehrály tak, jak jedna ze svědkyň popsala.

„Když řeknete tak si dáme panáka a nalejete panáky, tak to není žádný nátlak,“ hájil se dál Feri. Na nikoho prý s konzumací alkoholu netlačil.

Po přečtení další výpovědi založil do spisu Feri své prohlášení. „V této souvislosti chci poukázat na mé pochybnosti, že se ten telefonát tak, jak popisuje paní, vůbec nestal,“ upozornil Feri na podle něj nesedící časové informace.

„Co mi přijde nejzvláštnější je to, že se slečna (...) měla svěřit mamince o své traumatické zkušenosti. Podivné je to, že by potom někomu řekla, ať nastoupí k takovému člověku na stáž,“ pokračoval Feri. Poškozená podle něj nejevila během stáže známky toho, že by pro ni zkušenost byla jakkoliv traumatická. 

Odmítá, že by ženě hodil něco do pití

Feri upozornil, že oběť neposkytla kompletní komunikaci. Narozdíl od ní a dalších sám své výpovědi neproměňuje, uvedl Feri. Dále se jal upozorňovat opět na údajné nepřesnosti v popisu rozložení místností, kde mělo k jednotlivým incidentům dojít. „Mám za to, že to hlavní je to, že můj spolubydlící nezaznamenal, že by se na bytě dělo něco protiprávního,“ sdělil Feri. 

„Představa, že bych někdy dal někomu něco do nápoje, je odporná. Nikdo se nezamýšlel nad tím, aby slečna vypila nápoj a ihned ztratila vědomí. To není ani fyziologicky možné,“ uvedl po přečtení další výpovědi s tím, že jiný muž v místnosti „pil z té Fanty taky.“ Konstrukci obžaloby tak označil za nesmyslnou.

„Přijde mi zvláštní, že paní (...) nedokáže přesně zařadit dva týdny, kdy mělo k té události dojít. Mám důvodné obavy, že slečna T. jí podala informace úplně jiným způsobem, než je uvedeno,“ nechal se po přečtení dalšího svědectví slyšet Feri. Komunikaci s dotyčnou prý neinicioval on, ale naopak.

„Ani u jednoho skutku jsem neužil žádnou návykovou látku s výjimkou alkoholu,“ hájil se. Znovu zmínil fyziologickou nemožnost padnutí do mdlob ihned po pozření údajně drogami upraveného nápoje.

Netrpím deviací, ani úchylkou, tvrdil Feri v soudní síni

„K ničemu intimnímu vůbec nedošlo, nestalo se to. Okolnosti podání nápoje jsou u slečny S. taky odlišné od výpovědi slečny T.,“ uvedl dále. Rovněž prý poškozená v rozporu s jejím tvrzením měla mít v minulosti zkušenosti s intimním kontaktem, což měla potvrdit její nejlepší kamarádka, řekl Feri.

„Netrpím žádnou sexuální deviací, žádnou úchylkou. Jsem psychiatricky léčen, užívám antidepresiva. Reakce na násilnou činnost pro sexu je u mne negativní. Myslím si, že závěry znalců hovoří jasně,“ sdělil ke svému zdravotnímu stavu Feri. Jednání je nyní do 13:30 přerušeno. „Nemůžu zatím komentovat,“ sdělil Feri novinářům i v poledne.

„Jsem přesvědčena o tom, že definice znásilnění naplňuje ty skutky, které byly popsány,“ uvedla kolem jedné hodiny odpolední jedna ze znalkyň. Odpoledne probíhěhly výslechy dvou někdejších partnerů poškozených, opět probíhat bez přítomnosti veřejnosti. 

Další důkazy se budou řešit ve čtvrtek. Má dorazit psychoterapeutka, ke které dochází jedna z poškozených. Soud také rozhodne, jestli nutné procházet další důkazy. Jedna ze znalkyň požádala Feriho o dodání facebookové komunikace s obětí. Ten už ji prý k dispozici nemá, ale pokusí se ji dohledat. Feri bude možná odpovídat i na dotazy soudu. Podle druhé znalkyně výslechy osvětlily další detaily a budou důkladně rozebrány. Feri odešel bez komentáře.

Hrozí mu až desetileté vězení 

Bývalému poslanci hrozí až desetileté vězení, obžaloba totiž tvrdí, že se jednoho ze skutků dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce. Feri odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Intimnosti podle něj byly se souhlasem dívek.

Soud bude na jednání opět vydávat kvůli velkému zájmu veřejnosti vstupenky, pro média tentokrát rezervoval deset míst. Zbylé lístky budou vydávány ráno před budovou soudu.

Video  Dominik Feri u soudu kvůli obvinění ze dvou znásilnění  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kdoasi ( 25. dubna 2023 21:52 )

No tvl...by mě zajímalo, která ženská by s tímhle opičákem dobrovolně vlezla do postele. Jedině snad v kómatu😤

Jelimanek ( 25. dubna 2023 21:49 )

Doporučuju ti notýsek kde každou sobotu když na to s Růženou chcete vlítnout ti manželka před souloží podepíše její souhlas, pak máš svůj klid. Vono těch případů kdy se manželka chtěla nechat rozvést tak nařkla manžela ze znásilnění aby z něj při rozvodu vytřískala co nejvíc peněz, tak bacha na to!👈

Jelimanek ( 25. dubna 2023 21:36 )

Přesně tak

Jelimanek ( 25. dubna 2023 21:34 )

"...nevím, zda je Feri nevinný..." Tak vidíš, sám nic nevíš ale mluvíš

ksicht ( 25. dubna 2023 20:34 )

Je to úchyl závislý na sexu, měl by se léčit. Takový Tiger Woods by mohl vyprávět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa