Obvodní soud pro Prahu 4 se v pondělí 23. ledna po téměř půlroční prodlevě opět vrátil k projednávání případu, ve kterém podle obžaloby měla trojice mužů vydírat sedmapadesátiletého podnikatele kvůli převodu firmy, jeden z nich je obviněn dokonce z ublížení na zdraví. Mezi obžalovanými figuruje také jméno známého pražského podnikatele Jana Kočky. Soud si v pondělí vyslechl svědectví může, který se k incidentu nachomýtnul, a také napadeného podnikatele, který v soudním procesu figuruje rovněž jako svědek.

Napadený podnikatel vypověděl, že k incidentu mělo dojít v jeho kanceláři, kam za ním přijela trojice mužů v luxusním černém autě. Hlavním aktérem měl být především Petr Ř., který mu po několika vyostřených větách zasadil dvě rány do obličeje, přičemž druhá byla tak silná, že poškozenému prasknul ušní bubínek. „Když přišel, postavil se proti mně a velmi důrazně říkal, že jsem něco pos*al. Říkal něco o tom, že to teď bude muset dohánět, v tu chvíli jsem už chápal, o čem mluví,“ řekl poškozený soudu.

„Tohle není film!“

Podle jeho výpovědi měli Kočka a druhý obžalovaný situaci z počátku jen přihlížet a až později si měl vzít slovo sám Kočka.  „V té kanceláři jsou na zdi obrazy z filmu Corleone, on vzal do ruky lámací nůž, začal jím na obrazy ukazovat a potom mi řekl: Tohle není film,“ sdělil soudu poškozený podnikatel. Návštěva měla trvat jen několik minut a po odchodu trojice obžalovaných vyhledal napadený podnikatel lékařské ošetření.

Petr Ř. fyzické napadení nijak nepopírá, u soudu nad svým počínáním vyjádřil lítost a uvedl, že jednal v rozčílení. Poškozenému podnikateli dokonce již začátkem podzimu zaslal omluvný dopis a finanční kompenzaci ve výši 20 tisíc korun za způsobenou újmu. Vinu naopak popírá advokát Jana Kočky, který při jeho zadržení v červenci roku 2021 uvedl, že jeho klient považuje obvinění za nesmyslné.

Spor, který vyústil v napadení, měl začít kvůli firmě, kterou na sebe poškozený podnikatel dříve nechal přepsat. Podle jeho výpovědi v ní měl mít Petr Ř. určité zájmy, které byly v rozporu s jednáním poškozeného. Firmu zabývající se poskytováním ostrahy doprovází ale řada přinejmenším obtížně vysvětlitelných skutečností. Právě ty zajímaly obhajobu ze všeho nejvíc a většina jejích dotazů směřovala k nim, průběh samotného skutku nijak výrazně obhájci obžalovaných svými dotazy nerozporovali. Soud bude pokračovat výslechem dalších několika svědků, včetně původního majitele firmy, kvůli které spor vznikl.

Kočka figuruje i v rozsáhlém případu údajných daňových podvodů, který od loňského března projednává pražský městský soud. V kauze je viněno 26 lidí a čtveřice firem, podle státního zástupce zkrátili daně o zhruba 150 milionů korun.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, kterého soud poslal na 12,5 roku do vězení.

Fotogalerie
6 fotografií