Skupina podle obžaloby v letech 2013 až 2018 založila více než 20 obchodních společností, část z nich ale nevykonávala žádnou reálnou činnost. Obžalovaní údajně fakturovali neexistující služby, například úklidové nebo reklamní. Zkrátili tak daň z přidané hodnoty o zhruba 76 milionů a daň z příjmu právnických osob o 68 milionů korun.

Deseti z nich hrozí tresty pět až deset let vězení. Zpovídají se z trestných činů zkrácení daně a legalizace výnosů z trestné činnosti. Nejvyšší trest hrozí také Janu Kočkovi, který ale od začátku obvinění odmítá a tvrdí, že je nevinný.

Machinace s reklamou

U soudu během středečního dne zazněly další výpovědi svědků, kteří byli nějakým způsobem propojeni s televizní stanicí Harmonie TV. Ta v roce 2014 vysílala pořad s názvem „Chci tvůj job“ a jeden z jeho dílů, během kterého si moderátorka vyzkoušela povolání popeláře, byl na míru „ušit“ i pro Kočkovu firmu Prostor.

Televizi Harmonie začalo v roce 2011 provozovat  telekomunikační družstvo CoopTV, které tvořilo sedm spoluvlastníků. Během krátkého času však bylo jasné, že se se projekt nevyvíjí dobře. „Bral jsem to jako dobrý byznys plán, bohužel jsme ale nebyli v oblasti fungování televize příliš fundovaní, proto jsme se vcelku rychle dostali do finančních problémů,“ uvedl u soudu Josef Macko, člen družstva CoopTV.

Následně v roce 2014 telekomunikační družstvo CoopTV televizní licenci prodala firmě Ricorich zastupovanou Romanem A. a obžalovaným Radkem N., čímž se televize i více „rozjela“. Do televize přišli také úplně noví lidé. „Oslovil mě pan Anton, znali jsme se z předchozích projektů. Bylo třeba tu televizi „postavit“ od začátku a já jsem dostal na starosti technologický úsek,“ sdělil soudu svědek Martin H. „Vlastnickou strukturu jsem neznal, ani obchodní politiku televize, moje práce mě zaměstnávala víc než dost.“

Martin H. se také podílel na natáčení pořadu Chci tvůj job. „Ještě než jsme natáčeli, pamatuji se, že jsme měli schůzku s panem Kočkou, kde se dojednávalo, jak bude reportáž vypadat. Jelikož šlo o malou televizi, pořad se následně neustále reprízoval – běžel pak každý den, jen v jiný čas,“

„Podle toho, co jsme zde slyšeli od pana svědka Martina H. je tedy jasné, že televize Harmonie nebyla žádnou fiktivní firmou, jak se snaží naznačovat obžaloba. S firmou pana Kočky jsme se spojili proto, že jsme měli podobnou cílovou skupinu,“ řekl soudu ve svém závěrečném vyjádření obžalovaný Radek N.

Video
Video se připravuje ...

Svatba Gabriely Kočkové ze slavného klanu Kočkových Facebook

Fotogalerie
24 fotografií