Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman ostře: Vláda je amatérská a v české politice je mnoho blbců! Putina jsem odhadl velmi špatně

Autor: simao - 
2. listopadu 2023
05:00

Exprezident Miloš Zeman se v aktuálním rozhovoru pro nové číslo časopisu Reflex rozpovídal o všem možném. Tvrdé kritice podrobil vládu Petra Fialy (ODS) a konkrétně ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), zabrousil však i k mezinárodní politice, kdy připustil, že ruského prezidenta Vladimira Putina odhadl velmi špatně a označil to za jednu ze svých největších chyb. Zeman se však dostal také do rodinných vod, kdy pro změnu prozradil, kde aktuálně pobývá jeho dcera Kateřina.

„Politika je bojem proti blbosti, včetně blbosti vlastní. Šel jsem do politiky především proto, abych bojoval proti blbcům. Samozřejmě že to nebyl jediný cíl, ale byl to hlavní cíl. V politice obecně, a v české politice zvláště je těch blbců poměrně mnoho,“ řekl Reflexu exprezident Miloš Zeman, podle kterého není nejhorší, že jsou, ale „že se pokládají za génie“.

„Měl jsem mnoho kritiků, pravda je, že o mně nikdo neřekl, že jsem blbec. Nevím proč,“ poznamenal exprezident, který se sám pustil do kritiky současné vlády.

Jedna z největších chyb? S Putinem

Připustil však i vlastní chybu. „Velmi špatně jsem odhadl Vladimira Putina. Považoval jsem s touto výjimkou zejména světové politiky za bytosti víceméně racionální a u Vladimira Putina, s nímž jsem se několikrát setkal, jsem si říkal: ano, je trochu cynický, je trochu chladný, ale má zájem na tom, aby Rusko prosperovalo. On díky tomu, že napadl Ukrajinu, výrazně Rusko poškodil,“ uvedl v Reflexu Zeman. 

„Můj odhad, že bude racionální, byl mylný. To je jedna z mých největších chyb,“ podotkl bývalý český prezident.

Zeman: Fialova vláda je amatérská

Vládu Petra Fialy (ODS) exprezident nešetří. „Tato vláda je amatérská. Není ani levicová, ani pravicová, není ani konzervativní, ani liberální, ona je prostě amatérská,“ míní Zeman.

„Nedávno byl ministrem zemědělství jmenován teolog (Marek Výborný z KDU-ČSL - pozn. red), jenž se touto problematikou nikdy nezabýval,“ poznamenal v rozhovoru pro Reflex Zeman s tím, že příkladů amatérismu vlády je vedle toho celá řada.

Ostrá kritika ministra Výborného

Zeman poukázal na televizní diskuzi za účasti ministra Výborného, bývalého učitele dějepisu, ZSV a latiny, později ředitele na gymnáziu, ale také aktivního katolíka. „Oponent byl absolventem střední i zemědělské školy a pan ministr Výborný mu říkal, že nerozumí zemědělství. To je hezká drzost, kterou si politici občas dovolují. Ale je to projev amatérismu,“ pokračoval Zeman.

„Říká se, že nejhorší srážka, která vás může v životě potkat, je srážka s blbcem. Já si to ale úplně nemyslím. Nejhorší je srážka s amatérem, ten nemusí být nutně blbec. On může být v případě ministra Výborného dobrým teologem. Ale není dobrým ministrem zemědělství. Tečka,“ uvedl pro Reflex exprezident.

„Podle mě je hlavním faktorem inflace vláda, protože je to ona, a nikoli Česká národní banka, jež rozhoduje o velikosti deficitu státního rozpočtu. Ještě k tomu - zachovávám si heslo, s nímž jsem šel do politiky, a to je ′vláda odborníků′. Vím, že odborníci jsou protivní a každé poučování je protivné. Odborníci nejsou společenští, netančí ve StarDance, ale jsou daleko užitečnější než lidé, kteří se minuli svou profesí. Třeba teolog, který není teologem, ale ministrem zemědělství,“ dodal Zeman.

Dcera Kate je ve Španělsku

Exprezident Zeman vedle toho přiblížil i to, že jeho dcera Kateřina je aktuálně mimo ČR. „Moje dcera je teď asi měsíc v Barceloně, protože pracuje pro španělsko-anglickou počítačovou firmu,“ uvedl Zeman.

„Když ji ale vidím, tak se bavíme, tak se bavíme hlavně o jiných věcech než o politice,“ dodal exprezident. 

Video  Zeman exkluzivně pro Blesk: Na ceremoniál k vyznamenáním už na Hrad nepůjde. Jak si užívá důchod a co říká na soud s Nečasovou?  - Jan Jedlička/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman bude v neděli od 11:55 hostem na TV Nova v novém diskusním pořadu Za pět minut dvanáct.

 

pindal ( 5. listopadu 2023 17:44 )

V této fázi je asi dobré přestat rozdávat rozumy.

pindal ( 5. listopadu 2023 13:41 )

Putina odhadl špatně.Ale to se stává ve stáří. Mozek už tak nefunguje,aby si mohl dát věci do souvislosti.

roxin ( 3. listopadu 2023 09:20 )

Uži., Výborně!

roxin ( 3. listopadu 2023 09:18 )

koc, k nejchytřejšímu na celém světě byl daleko, jsou i chytřejší na světě než Zeman, ale byl a ještě je rozhodně chytřejší než ten co teď sedí na hradě a je "možná on největší blb a ochlasta" který je na hradě, jen to nikdo "zatím" nevidí.

Jirik-ta ( 3. listopadu 2023 08:05 )

přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa