Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Pro důchod se nerozhodnete v neděli večer.“ ANO napadlo vládní novelu u Ústavního soudu

Aktualizováno -
1. listopadu 2023
13:48
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
11:25

Hnutí ANO dnes podalo návrh k Ústavnímu soudu (ÚS) na zrušení přísnějších podmínek pro předčasné důchody. Vadí mu především zavedení změn bez přechodného období. Když návrh schválila vláda, přechodné období tam bylo, uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která v doprovodu právního zástupce návrh v Brně podávala.

Hnutí ANO navrhuje zrušení části zákona o důchodovém pojištění, vadí mu, že v legislativním procesu vypadlo klíčové přechodné období dlouhé 13 měsíců.

„Ten základní důvod je to, že se bez jakéhokoliv přechodného období zavádí nové podmínky pro předčasné důchody. Když tento návrh schválila vláda, tak to přechodné období 13 měsíců tam bylo. Bylo tam období, kdy se mohli občané rozhodnout, že odejdou v tom limitu pěti let před nárokem na řádný důchod do předčasného důchodu,“ uvedla Schillerová.

Dodala, že když chce někdo jít do předčasného důchodu, rozhoduje se měsíce, ne-li roky. „Vy se nerozhodnete v neděli večer, že v pondělí ráno půjdete do předčasného důchodu,“ uvedla Schillerová.

Podle hnutí vznikla zásadní nerovnost mezi lidmi narozenými do 30. září a od 1. října, kteří po účinnosti novely náhle ztratili nárok, ačkoliv předtím podmínky před tímto datem splnili. Hnutí také vadí podle něj porušení demokratických principů a jednacího řádu Sněmovny. V okamžiku ukončení rozpravy bylo do rozpravy stále přihlášeno 36 poslanců.

Fiala: Naše argumenty jsou silné

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes po jednání vlády uvedl, že argumenty kabinetu jsou silné. „Jsme přesvědčeni, že jsme maximálním způsobem postupovali odpovědně a rozumně, abychom toto opatření mohli přijmout, a že tak to bude vidět i Ústavní soud,“ poznamenal.

Mluvčí soudu Kamila Abbasi ČTK napsala, že Ústavní soud přijal návrh skupiny 71 poslanců. „Podání je spojeno s návrhem na přednostní projednání věci dle paragrafu 39 zákona o Ústavním soudu. Věc dosud nebyla přidělena soudci zpravodaji,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že bude znám nejspíš v pondělí.

Výhrady měl i Pavel

K postupu vlády měl výhrady i prezident Petr Pavel. Poukazoval mimo jiné na to, že nový model mimořádné valorizace bude dražší než dosavadní. Měl i výhrady k zavedení změn bez přechodného období.

Vládě také vytkl to, že nevedla intenzivní informační kampaň o plánovaných úpravách, aby se na ně lidé mohli připravit. Normu podepsal 1. září, nová pravidla tak byla zavedena o měsíc později, než si vláda přála.

Novela zpomaluje valorizace a zpřísňuje předčasné penze. Cílem je zbrzdit zadlužování a růst výdajů. Zákon zkracuje možnost jít do penze dřív z pěti na tři roky, zvyšuje krácení předčasného důchodu, stanovuje podmínku 40 let placení odvodů a ruší valorizaci zásluhové části do řádného důchodového věku.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vláda a jeho úřad už na jaře avizovaly hlavní parametry změn.

Napadnou i úsporný balíček?

ANO podle Schillerové zvažuje napadnutí i daňového balíčku. I v tomto případě mu vadí procedura schvalování, také například retroaktivní ustanovení u stavebního spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i současných smluv.

Schillerová uvedla, že na cestě jsou ale ještě dvě pojistky zákonnosti, balíček ještě musí projít senátem, poté následuje podpis prezidenta. Konsolidační balíček má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun.

Video  Maláčová o důchodové reformě, "šílené" inflaci i největším průšvihu vlády  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 4. listopadu 2023 14:06 )

Mě nikdo neokradl. Naopak mě přidali, takže mám důchod 6700 Kč a jsem v pohodě, nekňučím.

Jirik-ta ( 2. listopadu 2023 08:17 )

Jirik-ta ( 2. listopadu 2023 08:17 )

Jirik-ta ( 2. listopadu 2023 08:17 )

trapná komedie.

jajas ( 1. listopadu 2023 20:08 )

Tak se rozhod­ni..­..su­rika­ta nebo pávice, protože surikata je každopádně MPA....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa