Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Chudší, protože jsem Čech? Neakceptovatelné!“ zuří Středula u důchodů. Ekonom ale posílá jasný vzkaz

Aktualizováno -
9. dubna 2023
13:41
Autor: for, lig, ČTK - 
9. dubna 2023
12:43

Za nevyhnutelné považuje zvyšování věku odchodu do důchodu poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček. Řekl to na TV Prima v pořadu Partie. Podobně nevyhnutelné je podle něj i to, že budou důchody vůči průměrné mzdě procentuálně klesat, lidé by se tedy měli na důchod lépe pojistit - a to i kvůli tomu, že už nyní žijeme na obrovský dluh. Oponoval mu odborový předák Josef Středula, který považuje za neakceptovatelné to, že jen proto, že jsme Češi, musíme myslet na to, že budeme chudší. Středula s Křečkem také debatovali o možnosti znovuzavedení karence, která by mohla deficit snížit. 

Debaty o zvyšování věku odchodu do důchodu jsou provázeny mnoha emocemi. Vypadá to ale, že to bude nevyhnutelnou součástí důchodové reformy, aby byl penzijní systém vůbec udržitelný, jak zmiňuje řada odborníků i politiků. „Je tu spousta dobrých argumentů pro to, aby důchody byly co nejvyšší. A umím si představit život v ráji a jak to nastavit, abychom byli šťastní. Ale v takovém světě nežijeme,“ konstatoval v nedělním předtočeném pořadu Partie na TV Prima hlavní ekonom BH Securities a vládní poradce Štěpán Křeček.

Nevyhnutelné zvyšování, jinde zase snižování

Podle Křečka je nemožné, abychom žili na dluh. „Dohonil by nás a sežral,“ uvedl s tím, že pokud se radikálně nezmění některé parametry, další a další generace budou mít jen stále horší podmínky. „Neobejdeme se bez toho. Dožíváme se vyššího věku, což je fakt, a všichni chceme důstojné penze. A na to je potřeba počet penzistů nějak regulovat. A jak jinak to regulovat, než že se důchodový věk zvýší?“ uvedl.

Poslední informace, které byly sdíleny do médií, jsou takové, že by se o odchodu do důchodu mohlo rozhodovat podle toho, jaký je průměrný věk dožití. „Zároveň ať do věku pro důchod promítneme i to, kdy člověk nastoupil do práce a jakou má za sebou dobu důchodového pojištění. To znamená, že chci, aby se rozlišovalo, když někdo nastoupí do práce v osmnácti, devatenácti letech,“ nastínil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo.

Navíc by se podle expertů měli lidé motivovat k tomu, aby i v důchodovém věku nadále pracovali, což podle Jurečky pomáhá i v jejich osobním životě. Stále také platí, že by se měla zohledňovat náročnost profese. Tu v pořadu Partie připomněl i odborář Josef Středula.

„Věk odchodu je jedna věc, ta druhá je to, aby se dalo odejít do předčasného důchodu. Hlavně pro zaměstnance ze 3. a 4. kategorie rizika,“ uvedl a upřesnil, že v takové kategorii jsou například hutníci, slévači či zdravotníci. „Je to asi 70 tisíc lidí. A myslíme si, že se to musí zohlednit, pokud chceme, aby takto někdo chtěl pracovat,“ dodal.

Chudší, protože jsem Čech? Neakceptovatelné!

Středula se v pořadu na TV Prima pobouřil nad debatou, že se musí zvyšovat odchod do důchodu, ale zároveň se musí myslet na to, že penze a náhradová složka už nebude tak štědrou záležitostí. „To je prostě nevyhnutelné kvůli demografii a kvůli tomu, že chceme i současným penzistům dopřát vysoké penze. Tam bude vznikat nějaký dluh, který se samozřejmě bude muset jednou zaplatit,“ řekl ekonom Křeček s tím, že už výše důchodů nejspíše nebude na 50 % průměrné mzdy, ale spíše na 40 %, čímž zvedl Středulu ze židle.

„Takže bychom měli našim občanům říct: ,Vy budete donekonečna chudšími než Rakousko, Německo, Francie, Slovinsko, protože jste prostě v Čechách?‘ Neakceptovatelné, absolutně neakceptovatelné,“ prohlásil předák. Podle něj je namístě prostě řešit chyby, které tu vlády nasekaly, a měl by se řešit více 300miliardový deficit, který politici podle něj způsobili. „Když to napravíme, bude úplně jiný pohled třeba na situaci důchodů.“

Podle Křečka ale Středula jen vyvolává iluze, především v tom, že když se třeba zvýší daně, tak se lidé budou mít lépe. Debata se následně v pořadu stočila k tomu, jak vlastně se současným deficitem nakládat.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce s představením komplexní důchodové reformy přijít v následujících týdnech. Debaty o věku odchodu či podle náročnosti profese jsou jen kapkou v moři a dílčí záležitostí. Vláda nastínila, že půjde i o změnu valorizace, o změnu pojištění a dalších věcí, které se odchodu do penze týkají.

Karencí proti dluhu?

V pořadu Partie se v rámci státního dluhu bavil Středula s Křečkem také o tzv. karenční době. Jedná se o systém, kdy není nemocnému vyplacována v prvních dnech nemoci náhrada výdělku. Minulá Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ji od července 2019 zrušila. Zaměstnavatelé začali znovu od prvního dne nemoci poskytovat nemocným pracovníkům náhradu 60 procent základu příjmu. Za to se jim snížila sazba odvodů z 25 na 24,8 procenta. 

„Řekl bych, že je to jedno z opatření, které se může zavést. Až se dohodne vláda, tak to definitivně představí,“ řekl Křeček. Podotkl, že se v minulých letech přijímala opatření, která zvedala výdaje. „Nevymýšlíme revoluce, chceme to vrátit zpátky,“ uvedl premiérův poradce v pořadu, který byl natočen o týden dříve. 

Podle Křečka karence šetřila veřejné peníze a bránila podvádění. „Je to nedůstojné vůči těm, co jsou nemocní,“ reagoval Středula. Pokud by podle něj někdo podváděl, tak by to mohli být lékaři. Ti stanovují, jestli pracovník nemoc má, nebo ne, dodal předák. Odbory karenční dobu odmítají. Podle Středuly lidé budou kvůli výpadku výdělku chorobu přecházet, což dopadne na jejich zdraví a bude stát nakonec víc.

Video  Fiala pro Blesk: Důchodovou reformu prostě udělat musíme! A ne strkat hlavu do písku.  - David Polák, Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lucie13 ( 10. dubna 2023 21:54 )

Ale nemáme tu švýcarskou kvalitu práce

lucie13 ( 10. dubna 2023 21:51 )

Co kdysi hlásala ODS před 33 lety? Utahovat opasky teď, abychom co nejrychleji dohnali západ
A kam jsme to s Fialenkem dopracovali?
V roce 2022 nejvyšší saldo a nárůst státního dluhu a to o 427 miliard! V roce 2022 jsme byli jedinou zemi EU s takovým nárůstem zadlužení po coroně! Dokonce i během corony jsme se zadlužili méně než Německo či Rakousko, ale to byla vláda Babiše a ten podle těchto diletantů dělal vše špatně. Babiš byl jediný, který před coronou saldo státního dluhu o desítky miliard snížil.
Corona nás stála 783 miliard (nárůst salda během vlády Babiše).
Tahle pětidemolice nás vláčí dvojmístnou inflací, máme předražené komodity a nízké platy.
Na rok 2023 plánovali nárůst schodku dluhu o 300 miliard, to samé 2024 a i 2025! Přitom v březnu byly výdaje již o 166,2 miliard vyšší oproti příjmům. Tímhle tempem to na konci roku nebude sekera 300 miliard, ale 664,8 miliard!
Tihle experti nás za 4 roky zadluží více, než předešlé vlády za 20 let!
Za 29 let vlád ODS a ČSSD jsme západ předehnali jen předraženými cenami a prodejem nekvalitních produktů, včetně potravin. Běžte se podívat do rakouských obchodů, zboží od místních farmářů i v řetězcích.
Nemocenská až rok 100% platu! A Rakousko má dokonce standard 14x platů ročně (dobré firmy platí až 16 platů ročně!)a to samé i 14 důchodů. Kdo v Rakousku pracuje, tak dostane důchod ve výši ca. předešlého netto platu, kdo nárok na důchod nesplní, nedostane nic. Důchod není sociální dávka!
Naše státní správa je přebujelá, ca. 1.000.000 zaměstnanců (ca. 1/4 všech zaměstnanců!) je placených ze státního rozpočtu. Potenciál na zeštíhlení struktur je tedy obrovský. A ne utratit naše peníze za zbraně a jiné nesmysly a pak podle ukrást důchodcům pár miliard. To tu obrovskou černou díru v rozpočtu nezalepí!

jajas ( 10. dubna 2023 07:38 )

Vyplývá to z jeho funkce. Je čech, bydlí a pracuje tady, byl zvolen českými odboráři za předsedu...nechápu vaši otázku?

zuzakirsch ( 9. dubna 2023 23:39 )

Od zítřka všem švýcarské platy a důchody.

Stepan Bandera ( 9. dubna 2023 22:36 )

To slizské nebinární cosi, hlavní Fialův našeptávač má naděláno v gatích. Chtělo by to chlapa s gulama. Takhle to kluci špatně skončí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa