Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lidé by měli pracovat i v důchodu, chce Jurečka. Dostali by za to „okamžitý benefit“

Video se připravuje ...
Autor: Mii, psp - 
8. dubna 2023
13:18

S další vizí toho, jak by měla vypadat úprava důchodového systému v Česku, přišel vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by se do věku pro odchod do důchodu mělo promítnout to, kdy člověk začal pracovat. Zároveň by podle něj bylo dobré, aby lidé pracovali i tehdy, kdy jim vznikne nárok na důchod. Jurečka to řekl v rozhovoru pro Právo.

Zvyšování důchodového věku je v posledních týdnech bouřlivé téma, zákonem by se zvedat neměl, sliboval i premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Místo toho se podle Jurečky věk má zvyšovat podle průměrného věku dožití.

Video  Důchodový věk zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala v Blesku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Zároveň ať do věku pro důchod promítneme i to, kdy člověk nastoupil do práce a jakou má za sebou dobu důchodového pojištění. To znamená, že chci, aby se rozlišovalo, když někdo nastoupí do práce v osmnácti devatenácti letech,“ nastínil ministr práce a sociálních věcí v rozhovoru pro Právo. Podle něj jde většinou o obory, které jsou více fyzicky náročné. Oproti tomu vysokoškoláci většinou fyzicky náročné práce nevykonávají a začínají pracovat kolem pětadvacátého roku života, podotkl.

Tento dřívější odchod do důchodu, i pro předem definované náročné profese, by se měl týkat desetitisíců lidí, míní Jurečka. „Musíme cílit na opravdu ty fyzicky náročné, kde je člověk daleko více opotřeben a je předpoklad, že se nedožije tolika let, jako je průměr populace. A není ho možné na pracovišti ani chránit žádnými kompenzačními opatřeními,“ vysvětlil vicepremiér, přičemž přiznává, že celý dřívější odchod do důchodu bude muset být velmi dobře definován.

Předčasné důchody jako takové chce vláda upravit tak, aby byly méně využívané. Podle Jurečky by po této možnosti měl sahat především člověk, pro něhož je to nezbytně nutný krok. „To znamená, že nemá už sílu, má nějaké omezení, ale třeba mu to nevychází, aby byl uznán invalidním, a proto si jde požádat o starobní důchod o několik let dříve,“ popsal ministr.

„Především se snažíme pozitivně motivovat lidi, kteří už mají nárok na starobní důchod, aby ještě v práci zůstávali, třeba na částečném úvazku,“ navázal Jurečka, který si myslí, že je to důležité i pro osobní život lidí.

Jak by tato úprava přesně měla vypadat? „V návrhu, který už směřuje na vládu, je, abychom těm, kdo mají důchod, ale zároveň dál pracují, už nedělali ten dnešní složitý přepočet, který důchod v průměru zvyšuje o 70 korun ročně. Docela dost to zatěžuje i správu sociálního zabezpečení,“ uvedl ministr. „Namísto toho bychom jim odpustili pojistné 6,5 procenta, které platí jako zaměstnanci na důchodovém pojištění. Bude to pro ně okamžitý benefit – v reálném čase a výrazně vyšší,“ dodal.

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 09:56 )

hospodářská škoda to je tahle vláda. A ty před ní taky.

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 09:54 )

Vzpomínám jak mi kdysi někdo u nás vypravoval: Potřeboval odvést z lesa dřevo a tak se šel zeptat k sedlákovi. Ten mu ochotně dřevo odvezl, ale. Přišel podzim a sedlák sbíral brambory a dotyčný také - celý podzim a pořád to vypadalo že má u sedláka dluh . No a mi u Jurečky taky.

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 09:49 )

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 07:30 )

Čto takoje BENEFIT.

jajas ( 10. dubna 2023 06:58 )

Máme tady jasnovidce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa