Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Důchodový věk zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala. V Blesku nevyloučil ani delší strop cen energií

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. listopadu 2022
11:29
Autor: simao, for, lig - 
10. listopadu 2022
10:40

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére zdůraznil, že za jeho vlády kabinet rozhodně nebude posouvat věk odchodu do důchodu. Co ale bude na stole, je komplexní důchodová reforma. Na toto téma se premiér rozpovídal poté, co se probíraly návrhy Národní ekonomické rady vlády k tomu, jak případně snížit zátěž českého rozpočtu. Na to konto premiér a exministr školství zmínil i to, co by rád změnil v českém školství, a odpověděl i na dotazy ke zvyšování daní. Zmínil také, že zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024.

„Nechystáme se zvyšovat daně lidem, přestože je potom poptávka. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně a nechceme je zvyšovat. Považujeme za lepší, když mají lidé více peněz v peněženkách. Jediná výjimka je válečná daň, která je ale dočasná a vztahuje se na neočekávané a mimořádné zisky firem v energetice a bankovnictví,“ uvedl na začátek pořadu premiér Fiala. Na dotaz moderátora dodal, že například daň z příjmu fyzických osob rozhodně není ve hře. 

Za této situace považuje za správnější, aby se lidem peníze nechaly. „Oni si s tím dokáží poradit lépe,“ podotknul předseda vlády. Zastavil se přitom i u superhrubé mzdy. „To, že jsme ji zrušili a fakticky snížili daň z příjmů, přineslo 7 % čisté mzdy všem občanům a to mi připadá za současné situace správné,“ uvedl. 

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Fialy je tou správnou cestou, pokud si stát bude od občanů brát jen to, co opravdu potřebují. 

Fiala: Děti se mají učit to, co potřebují. Musíme změnit osnovy

Premiér krátce okomentoval i to, s jakými nápady přišla Národní ekonomická rada vlády. NERV totiž přišel s katalogem návrhů, které by mohly snížit zátěž na rozpočet a je jich mnoho a často jsou dost radikální - například se navrhuje, že by se zavedla karenční doba či se snížil počet vězňů. „Je to katalog nápadů, o kterých NERV ví, že nejdou uskutečnit všechny a rozhodně ne naráz. Jsem rád, že nápady máme jako vláda, a teď se o tom v příštích měsících budeme bavit. Nemohu komentovat jednotlivé nápady, protože bych bránil debatě, kdybych řekl své pozice,“ konstatoval pro Blesk. 

Nakonec se ale alespoň blíže rozpovídal o školství, i z toho pohledu, že jeden čas působil jako ministr školství. „Naše děti se mají učit to, co potřebují v životě a co odpovídá současným požadavkům společnosti, aby se učily s informacemi pracovat a diskutovat je a kriticky přemýšlet. Proto musíme upravit rámcové vzdělávací programy,“ zdůraznil, že to bere jako mnohem důležitější debatu než debatu o školném, které by se právě podle NERV mohlo zavést na státních školách. Dodal, že je správnou cestou přidávat peníze do školství, jako to vláda dosud dělá. 

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (10.11.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (10.11.2022) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Důchodový věk se zvyšovat nebude, slibuje Fiala

V pořadu Ptám se, pane premiéře okomentoval i návrh vicepremiéra Mariana Jurečky, který by chtěl snížit příspěvek v nezaměstnanosti. „Ministr s tím přišel proto, že v ČR je nezaměstnanost nejnižší v Evropě a současně, když diskutujeme se zaměstnavateli, tak si stěžují, že mají málo lidí, a požadují přístup lidí ze třetích zemí,“ uvedl. 

Úkolem Jurečky a celé vlády je ale primárně důchodová reforma, dodal premiér po dotazu, zdali se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu.  To předseda vlády popřel a zdůraznil, že za jeho vlády k tomu nedojde. 

Právě důchodová reforma jako celek bude podle Fialy hlavním tématem, nikoliv jen jedna položka, jako je právě věk odchodu. Chtěl by reformu, která se navíc bude těšit širší shodě.

Všechny různá opatření proti drahotě a proti důsledkům války, ale také všechny investice a reformy se samozřejmě promítají do rozpočtu. A to jak do letošního, tak i do toho budoucího. „Nejsme rádi, že jsme rozpočet museli upravovat,“ řekl Fiala na začátku diskuze o deficitu v pořadu Blesku. 

Válečná daň od roku 2023? Opatření proti podvodům a problémům! 

„Bavíme se o každé miliardě a rozpočet je realistický. Abychom tu pomoc, co poskytujeme občanům, tedy zastropování, Deštník proti drahotě, příspěvek na bydlení, to všechno a co chceme ještě udělat, abychom na to měli finance, tak zavádíme válečnou daň, kde očekáváme dohromady přínos sta miliardy korun,“ rozpovídal se Fiala. 

Podle něj je bezpečnou cestou, že tato daň začne platit až v příštím roce. A to i proto, že by se mohly firmy hypoteticky pokusit tuto daň obejít.  „Není lehké zdanit firmy a banky, které jsou schopné hypoteticky tu daň neplatit (...) A všichni ví, že to bude příští rok, s čím mají počítat a jak to bude fungovat. Je to opatření, abychom se nedostali do zbytečných právních problémů,“ upřesnil, proč se pak daň bude vyplácet až v roce 2023. To, že by se některé firmy přesunuly do zahraničí, je podle něj specifické. 

Fiala také nevyloučil, že by zastropování cen energií platilo i v roce 2024. „Budeme reagovat podle toho, jak se budou vyvíjet ceny na evropských a světových trzích,“ poznamenal 

Nemyslí si pak, a naopak absolutně popírá, že by vláda v něčem zaspala, jak tvrdí opozice. Jmenovitě například šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Ta zmiňovala, že kabinet zaspal jak v pomoci firmám, tak i v pomoci lidem. 

Opozice každý týden vytahovala jinou zemi. Pak se ukázalo, že se tam ty věci vůbec nestaly, nebo že nefungují!“ bránil se Fiala. „Všechno jsme dělali promyšleně na rozdíl od toho chaosu, co tu panoval předtím,“ zdůraznil s tím, že ale chápe, že jsou lidé nervózní a bojí se toho, co je před námi.

 „Jistoty, co tu všichni měli, tu najednou nejsou. Kdo si vzpomene, že musel někdy myslet na to, že bude v zimě plyn?“ ptal se řečnicky Fiala a pochvaloval si, že na zimu jsme připraveni, což potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), který ve čtvrtek ráno před rozhovorem uvedl, že máme zásobníky plné na 99 %. 

Stav zásob plynu v ČR 2022 Stav zásob plynu v ČR 2022 | Tisková konference MPO/Reprofoto youtube

verka1 ( 10. listopadu 2022 13:55 )

Husákovy děti ještě nechodí do starobního důchodu, tak se důchodový věk zvyšovat nebude.

Uživatel_5602966 ( 10. listopadu 2022 13:53 )

Každý máme právo na svoj názor a rešpektujem aj ten tvoj. Nezastávam sa ani Babiša. Historicky fakt hovorí , že ani jedna vláda nikdy nevyhovovala všetkým svojim “ poddaným “. Len sa mi zdá , že za minulého “ vedenia “ nestálo maslo 70kč, 1l nafty 50kč, elektrina nezmysel peňazí, inflácia na úrovni 18%, štát nedostával svojich ľudí na pokraj zúfalstva.. mohol by som písať kopec riadkov. Alebo sa mýlim ?

jajas ( 10. listopadu 2022 13:20 )

Děláš, jako by ve vládě nějaký odborník na ekonomiku byl....

blue_Moon ( 10. listopadu 2022 13:11 )

Fiala je také ubla­faný,­"sli­bují­cí" politik jako každý jiný politik. Tady nikdo není "ekonomický odborník" a ani nepředpokládám, že na řeči užvaněných politiků bez rozdílu každý hupá.. Kultivovanost politika může být částečná v projevu a následně v činech politika pro lidi. Smečka hádajících se politiků je blaf pouze pro někoho kdo jim na to hupsne. Koryto politika je snad jasné.

Tom Zach ( 10. listopadu 2022 12:54 )

Tady je zas ekonomických odborníků, člověk žasne, že nejsou právě oni ve vládě! No, bude to asi tím, že jen nadávají a řešení nemají! Navíc podle vulgarit, jde o lidi co nesnáší kultivované politiky a slyší jen na žoviální a slibující politiky, co jim na konec stejně nic nedají!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa